duminică, 25 februarie 2007

cult movie # 3: La Setta & more on Herbert Lom

CULT MOVIE # 3
în fine am văzut LA SETTA (1991), Michele Soavi din anii de ucenicie de la Argento, un prilej rar de a-l vedea pe Herbert Lom într-un rol beyond good and evil. În mod special începutul e f mishto, în însorita Californie în 1970 apare un tip, în deşert, ăntr-o comunitate de hippoiţi, e un satanist gen Manson (Damon aka, Tomas Arana) şi declamă versuri din Sympathy for the Devil, apoi ajungem al Frankfurt în 1991, cu o crimă tipică giallo şi o secevenţă mişto în metrou, apoi povestea se mută în altă parte, cu un moş şi un jurnal şi o învăţătoare într-o casă izolată, ţi un iepure, genul rural fairy tale din Phenomena, şi de fapt avem de-a face cu un Rosemary’s Baby vs Prince of Darkness, dar atmosfera e excelentă, ca de obicei în filmele astea, Soavi debutase înainte cu La Chiesa (1987), care văd că are o reputaţie malignă dar filmu e f k lumea. Iar eroina filmului e Kelly Curtis, care am aflat acum cu stupoare că e sora lui Jamie Lee, un omagiu subtil Psycho italienesc macaronesc, aşa cum Tisa Farrrow, sora lui Mia (Rosemary, duh ?), a jucat la Fulci şi chiar Joe D’Amaoto, pt că Jamie Lee a început ca scream queen horor (Prom Night, Halloween) , Soavi / Argento (care e prieten bun cu Carpenter) o distribuie pe soră-sa. Şi ca nume, Curtis, fiica lui Tony, ce dracu’ , şi iată filiaţia cu Marion Crane (numele primei victime, Janet Leigh în Psycho, mama lui Jamie Lee şi Kelly Curtis). Muzica, Pino Donaggio, şi iată legătura cu Brian De Palma, despre cre am zis că o să vorbesc ami des în blog-ul ăsta, şi piesa "Horse With No Name", a trupei America, cu care se deschide filmul.

Un canal, un pasaj acvatic, un iepure alb, care se joacă cu telecomanda de la TV (!), cu tentă onirică, cu probleme mari narative dar ca un vis, în special filmat fff interesant (steadycam, Nicola Pecorini, care a ajuns apoi la Gilliam şi Friedkin, prin filiera Sovai, aa mai scris la DD că a fost asistent la Gilliam-şi e DP-ul pe care l-a concediat fratele Weinstein la Grimmi că lucra prea încet), o comandă Argento (co-scris şi produs şi stilul de story non-narativ, poetic, dreamlike, din Inferno şi cele mai recente, cu refeinşe la universul animalier), dar mai interesant şi mai poetic şi mai puţin splasher, gory şi vicios, am mai scris/zis că am impresia că Soavi ăsta e un intelectual , poet şi filosof faţă de psycho bossul lui, pe care nu pot să-l iert mai ales pt răzbunarea ratonilor din Pelts, master of Horror.seria 2. O cronică interesantă a lui Mike Bracken pe Culture dose.net, , care zice că a văzut filmul de trei ori şi tot n-a înţeles, mai ales iepurele şi paralele cu Psycho îl debusolează. A apărut pe dvd în SUA în 2002 sub tiltlul The Devil’s Daughter, iar în Italia a fost vîndut ca parte a seriei lui Lamberto Bava, Demoni, as Demons IV. Art-house, minor cult. De redescoperit.

Iar HERBERT LOM (pe numele personajului de aici, Moebius Kelly), împlineşte anul ăsta 90 de ani, pe 11 septembrie, ceea ce îl leagă de Brain De Palma, marele sărbătorit 9/11, alături de Moby. Şi Bin Ladin, dacă-l ascultăm pe Bush.
La Setta a fost penultimul film în care a jucat, în ultimul el reluîndu-şi rolul inspectorului Dreyfus în Fiul Panterei Roz (care e un clasic faţă de voma cu Steve Martin). Cică ar fi jucat şi într-un Agatha Christie TV în 2004....E şi unul din actorii mei preferaţi, de la Comoara din lacul de argint (Schatz im Silbersee),femeia dispărută, la Ladykillers şi Minele regelui Solomon, versiunea Cannon Quatermain gay Chamberlain (pentru care afost nominalizat la Razzie !!!).. Cînd era tânăr semăna cu Charles Boyer şi are o voce genială, seriaosă, cu accent non-defininit, pentru că de fapt e originar din fostul imperiu Austro Ungar, în Boemia, Praga that is. Pe nume Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru, l-a jucat chiar pe Napoleon (episodic, dar Napoleon!) în ditamai Război şi Pace, într-unul din cele peste 100 de filme în care a apărut. Highly underrated ! Pentru unii ar fi comparabil cu Akim Tamiroff, Donald Pleasance şi Peter Lorre în categoria character actor, dar datorită lui Dreyfus (care mie mi-era mai simpatic decât Clouseau), e destinat stardomului nemuritor. După cum scrie în mini-biografia de pe imdb
, “long may he twitch” !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu