sâmbătă, 29 decembrie 2007

Little Dieter Needs to Fly (aka Rescue Dawn)

29.12.07
varianta "Hollywood", adica reeditarea documentarului lui Werner Herzog despre Dieter Degler din 1997 cu Christian Bale in rolul acestuia.


Adica RESCUE DAWN. pentru care toti cei trei actori au slabit pina-n 20 de kilograme si peste, Bale (dar nici chiar la nivelul Masinistului), Steve Zahn si Jeremy Davies (scary) respectiv. Filmat in Tailanda, contine trademarkuri Herzog (fluturele pe gardianul vietnamez, a la Kinski in Mein Liebster Feind, piticul Jumbo, ciinele, jungla si cadrele de natura, naturalism si serenitate, o piesa de Popol Vuh), dar si concesii mainstream (inceput, final, freeze, slow motion, muzica acoperitoare de Klaus Badelt). Finalul mi-a amintit totusi si Midnight Express, ca depasire a infernului, si The Killing Fields, si pasaje de John Milius (Flight of the Intruder, Farewell to the King). Am citit despre el descris precum "Zbor deasupra unui cuib de bambus"....Mi l-am imaginat ca intreg actul II din Vinatorul de cerbi, cu cei trei prieteni-Bale /De Niro, Davies pe post de Walken desi aduce cu John Savage la look, cam asa s-a intimplat ce s-a intimplat cu Michael Vronski si prietenii sai in Vietnam...Dar cuvintele lui Dieter adresate camarazilor de arme amintesc ca e un film de Herzog si nu de Spielberg: "Empty that which is full. Fill that which is empty. If it itches, scratch it."

un articol excelent despre Herzog si productie din Guardian aici.

pe locul cinci in topul anului 2007 din Slant. Un film excelent care a trecut oarecum neobservat, de la premiera mondiala la Toronto in septembrie 2006. Steve Zahn ar merita un Oscar de rol secundar. Mi-ar fi placut sa-l pot vedea pe ecran si nu pe dvd, dar asa am ascultat confesiunea lui Herzog pe post de comentariu audio.
patru stele din cinci (8 din 10).

Un comentariu: