joi, 1 ianuarie 2009

Slumdog Millionaire

Am zis sa incep anul cu un winner, care deocamdata nu e anuntat in distributia de sali la noi.
Slumdog Millionaire e bine facut, chiar spectaculos, dar nu mai mult decit o melodrama stil Bollywood, in culori vii, un film de public perfect.
Pentru mine nici un film de Danny Boyle nu a fost satisfacator (de la Trainspotting, that is, doar 28 Days Later ), acesta e un soi de revizitare la propriul Millions imbinat cu Cidade de Deus. Filmat in India, real Bollywood, in Mumbai, povestea “celor 3 muschetari”, bazat pe un roman intitulat Q & A. Dar e genul de film de iubit si iata locul 68 in topul 250 imdb (sa vedem cum va rezista). Prea voit irezistibil, de fapt un film de dragoste redefinit de numarul muzical de pe genericul final, “about people, for the people”
Scenele difera de la extrem de cheesy (desi cuvintul nu e potrivit), cind micul Jamal sare in cacat pentru a lua un autograf de la Amitabh Bachchan, star local si primul host al jocului TV Cine vrea sa fie milionar ?, la dramatic, in episodul exploatarii micutilor in cersetorie de catre banditi ticalosi.
Imaginea, perfectionista, de Anthony Dod Mantle, DOP pentru Winterberg si Lars Von Trier, adoptat de Boyle la 28 Days Later, dar finalmente un videoclip de durata epica (si se ia lumea de Ridley Scott, Boyle suferea de mult de clipism)



Deja o tona de premii, numit de multi din criticii americani cel mai bun film al anului, 4 nominalizari la Globul de aur si sigur nominalizat la Oscar !

mi-a placut cronica din cinema de merde:

So of my two friends I attended with, one hated it, and one loved it. The one who hated it asked me why I thought it was so popular amongst the general public, and I said I think that people can come in—possibly after a long day of holiday shopping—and see India, so they feel like they’ve seen something exotic, and see slums and torture, so they feel like they’ve seen something serious and realistic, and then it ends up with a giant big soppy love story, so they can walk out saying that not only did they see this serious, realistic movie, with like torture and stuff, that takes place in India—but they LOVED it! And that makes them all feel like generally better people. And yeah, I think that’s what this movie has got to sell.



3 din 5,
6/10

3 comentarii:

  1. Un film f.bun dar clar supraevaluat (sper sa nu fie la Oscar-uri un fel de nou Crash), mi-a placut mai mult de Danny Boyle sf-ul Sunshine, ca mesaj si pt. imagine - OK si in Slumdog acest ultim aspect.
    Pt. mine Frost/Nixon e filmul favorit la Oscar, nu am vazut inca insa B.Button. Milk, R.Road sunt mai mult "vehicule" pt. actori.
    Filmele anului 2008 - so far for me - sunt in mod surprinzator 2 productii europene, "Let the right one in" si "Entre les murs", cred ca vor trece de testul timpului si vor fi repere semnificative si peste ani.

    Cosmin

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Cosmin. cred ca am fost cam darnic cu cotatia mea la S.M., cit despre Entre les murs, nu mi-a zis nimic. Benjamin Button e mai mult decit un showcase de actor, iar filmele celalalte le astept la cinema, SM nu e anuntat. The Wrestler si Gran Torino sunt mult mai interesante pt mine, iar Let the right one in l-am pus in topul "real" pe 2008, care l-am postat acum. Un an bun in 2009 !

    RăspundețiȘtergere
  3. Astept pt. marele ecran Benajmin Button (avem noroc ca vine inainte de Oscar, altfel poate as fi apelat la mijloacele neortodoxe ale netului), am vazut in schimb The Wrestler si GT, 2 filme f.bune dar care puteau fi mult mai bune, M.Rourke va fi nominalizat la Oscar dar nu are sanse sa si castige, in filmul asta parca se joaca mai mult pe el insusi decat un personaj. Pe de alta parte chiar daca nu e unul din cele mai bune filme ale lui Clint din deceniul asta, GT este exact genul de film in care Eastwood arata ca poate juca, nu sa fie unidimensional ca in majoritatea rolurilor lui, nu l-am vazut niciodata jucand atat de versatil, complex, pt. mine e cel mai bun rol al lui din intreaga cariera. Are o sansa mare la Oscar, rolul lui S.Penn din Milk e excelent dar nu e atat de bun incat sa ii aduca o a II-a statueta, dupa prima trebuie sa faci ceva fantastic ca sa recidivezi (a la D.Day-Lewis in There will be blood). Di Caprio nu sunt convins nici ca va fi nominalizat (a avut roluri mult mai bune in ultimii ani), un outsider interesant ar putea fi Langella pt. Frost/Nixon, we will see...
    Sper ca 2009 sa fie macar din punct de vedere cinematografic un an bun, nu ar strica nici un nou material de studio Maiden. Up the Irons!

    RăspundețiȘtergere