duminică, 28 iunie 2009

The Wiz (1978)

ok, l-am comemorat pe Jacko, cu primul lui rol pe ecran, in hiper-Titanicul muzical (it means it sunk), THE WIZ. de la Wizard of OZ desigur. Cu Diana Ross pe post de Dorothy si un catel urit numit TOTO (ca vorbeam ieri noapte, formatia nu cred ca si-a luat numele de la el). Si cu Michael Jackson as Scarecrow /Sperietoarea, si doi actori negri uitati pe post de Tin Man (Nipsey Russell) si leu Nipse (Ted Ross). Bee Geee..zuz ! A fost cel mai scump film al anului 1978 inafara de Superman (gasit pe imdb ca a costat 24 de milioane, banii de atunci, si a scos vreo 13 !(Cronicile au fost atroce, primirea la fel. Muzica Quincy Jones, bazat pe musicalul de succes din 1974, premiat cu 7 Tony, scris de Joel Schumacher !!!!, produs de Rob Cohen !!!! si regizat de Sidney Lumet !!!!!!!!!!!!!!!!!!???? WTF ? Stiu de film de vreo 30 de ani incoace, am citit de el in revisat Cinema cind a fost facut, dar n-am intilnit pe nimeni sa-l fi vazut si nu crdeam ca voi avea prilejul sau rabdarea but now it was a moment in time !!!
Am citit ca regizorul original era John Badham, hot dupa Saturady Night Fever, care a plecat dupa ce a explicat ca Diana Ross la 33 de ani, nu poate fi o Dorothy de 14 !!! Jackson in schimb e the best piece in the film, fresh si freaky, cu un nas (machiaj Stan Winston), care-l aduce aproape de imaginea de Neverneverland din ultima vreme...Incredibil cite nume HOT au fost implicate in aceasta catastrofa, care are si veleitati gay si decoruri newyorkeze, si similitudini cel putin scary cu universul George Lucas Star Wars (Return of the JEDI). A fost un breakthrough pentru actorii negri si muzicalul de acest tip (de la Porgy and Bess a lui Preminger, step numero uno), dar anumite elemente sunt atroce, costume, scenografie, numere muzicale (nominalizat la 4 Oscaruri in 1979, pt muzica, scenografie, costume si imagine !!!)trebuie vazut mai ales inceputul cu o cina cu curcan, apoi scena cu sperietoarea in care cinta si danseaza niste ciori !! Si Jacko care citeaza periodic din filosofi clasici !"Ease On Down The Road !!!" Really (oricum cea mai buna piesa din score). Sau cum zice o cronica, "Billie Jean, that kid is not my son."


extras; trailer lung cit o zi de post si un featurette din epoca de 13 minute in care toti se lauda cit de geniali sunt, si il vezi pe Lumet la lucru in noile studiouri Astoria din New York (unde s-a filmat apoi All that Jazz)
2 din 5 pt elementul de curio, 4 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu