duminică, 27 mai 2012

Viva Cannes 65 !!!!!!

Bonjour ! sunt in Cannes, am vazut Moonrise Kingdom de Wes Anderson, filmul de deschidere ! Superb ! Despre asta si despre ce o sa fie in festival veti citi pe metropotam.ro cu link din blogul meu si pe hbo.ro (same). o sa ma puteti auzi cu corespondente telefonice pe posturile Antenei (Antena 1 la jurnalul de seara si mai tirziu pe Antena 3). trebuie sa va mai spun ca aceasta deplasare este sprijinita de prietenii mei de la GOLEM STUDIOS !
Filme vazute:
din Competitie
AMOUR (LOVE) directed by Michael HANEKE
COSMOPOLIS de David Cronenberg
DE ROUILLE ET D'OS (RUST AND BONE) directed by Jacques AUDIARD
DUPÃ DEALURI (BEYOND THE HILLS) directed by Cristian MUNGIU
HOLY MOTORS directed by Leos CARAX
IN THE FOG directed by Sergei Loznita (out in 15, had 2 go)
KILLING THEM SOFTLY directed by Andrew DOMINIK
LAWLESS directed by John HILLCOAT
MOONRISE KINGDOM directed by Wes ANDERSON
MUD directed by Jeff Nichols
ON THE ROAD directed by Walter SALLES
THE ANGELS' SHARE directed by Ken LOACH
The Taste of Money directed by Im Sung-Soo
Cannes Classics
Dr. NO
Once Upon a Time in America
Jaws
Runaway Train
Les Barbouzes
& inceputul la Tess si finalul la On Her Majesty Secret Service
Final Cut: Ladies and Gentlemen de George Palfi
Un Certain Regard
Le Grand Soir
Semaine de la Critique
Sightseers de Ben Wheatley
documentare
ROMAN POLANSKI : A FILM MEMOIR directed by Laurent BOUZEREAU
Method to the Madness of Jerry Lewis directed by Gregg Barton
Dude :) DARIO ARGENTO'S DRACULA
Red Tails de Anthony Hemingway (out in 20 min)
Out of Competition:
Hemingway and Gellhorn de Philip Kaufman (film original HBO)
Maniac de Franck Kalfoun (Midnight Screening)
PREMIILE UN CERTAIN REGARD aici
“This was an extraordinarily strong group of films and our deliberations were passionate. The film makers never once failed us! Incredible
!” Tim ROTH
Palmares aici ! Cinema roumain a invins din nou ! Felicitari Alina & Voichita :) comentariile juriului la deciziile luate aici "
It's a film festival, it's not about giving awards to a particular country, but of choosing from among the selected films. It would be incorrect to generalise on the choice that has been made
". Alexander Payne.

sâmbătă, 26 mai 2012

C 65: George Lucas prezinta Red Tails !

25 may 2012, George Lucas presents Red Tails at Cinema de la Plage, w director Anthony Hemingway, ex pr Rick McCallum and Cooba Gooding jr.

vineri, 25 mai 2012

C 65: lectiile de cinema

la Alexandre Desplat nu am ajuns ca am fost la filmul lui Mungiu dar le-am prins pe celelalte doua. Norman Lloyd la 97 de ani !!! 24 may 2012, salle Bunuel. si Philip Kaufman, 25 mai 2012, salle Bunuel.

joi, 24 mai 2012

C 65: On the Road

ah, si da, La multi ani Bob Dylan !!!! 71, man ! still freewheeling :) ce film mai potrivit de ziua lui Bob Dylan decit ON THE ROAD ? adaptarea romanului lui Jack Kerouac, depre misfits si generatia beat....de catre Walter Salles, intr-un film de 147 de minute, cam lung, prea lung si destul de uninvolving, sau poate e festival fatigue, ca am vazut prea multe filme bune :)
It's now been 8 years since Walter Salles began this work, because he began by shooting the highly original documentary Looking for On the Road. "The idea of adapting the novel was so complex that I wanted to make a documentary charting the journeys taken by Kerouac and the rest of the group, so that I could gain a better insight into the odyssey described in the book and what remained of post-industrial America," he explains. And so he set out to meet the characters in the book, some of whom are still alive. According to the director, the adaptation of the book required a great deal of spontaneity. "To remain faithful to its spirit, we had to prioritise improvisation while shooting. But if you know the tune, it's much easier to riff."

marți, 22 mai 2012

Cannnes-Le Grand Soir & Les Wampas

Le Grand Soir -filmul punk al editiei/not dead, al cincilea film al sabotorilor anarhisti Benoit Delépine si Gustave Kervern prezenti in competittia Un Certain Regard pt prima data. Le Grand Soir e o comedie nebuna, nihilista, care beneficiaza de 2 actori la fel de nebuni ca regizorii, Albert Dupontel si Benoit Pouleverde, care au facut happeningul festivalului, ireverentios, cu butade la adresa lui Tim Roth, seful juriului ! s-a aplaudat pe rupte, s-a aclamat, Benoit si-a dat jos tricoul, voila les films de la sala Debussy ! after the screening after the screening
Le Grand Soir e un film punk (despre cel mai batrin punk au chien din Europa !) care e cu si de muzica trupei de punk franceze cult Les Wampas. Care au dat si un concert fabulos la petrecerea de lansare, pe plaje, in villa schweppes, unde am avut privilegiul sa fim si noi ! setlist
s-a facut mosh si in general a fost...de belea ! evenimentul editiei si concertul de anul asta !!!!!

luni, 21 mai 2012

C 65: Runaway Train & Tess

dupa cosmarul care este Amour de Haneke (aproape de nesuportat acest film despre boala si moarte, altfel intens si cu un Trintignant minunat), v. despre filmele de azi pe metropotam aici am fost sa revad unul fin filmel mele favorite, pe care nu l-am mai vazut de vreo 15 ani dar mi-era la fel de proaspat ca ieri, Runaway Train (1985), de Andrei Koncealovski, unul din cele mai bune filme din anii '80 in opinia mea. Copie resturata, brand new, de MGM. Jon Voight, superb, in rolul pentru care am zis mereu ca merita un Oscar, citatul final din King Lear mai puternic ca oricind. Am stat
chiar in spatele lui Koncealovski, si l-am felicitat, asa cum m-am felicitat si pe mine ca am vazut filmul pe ecran mare. si am rams la sale du Soixantieme, sa o vad si eu pe muza mea din adolescenta, Nastassja Kinski, de care eram foarte indragostit, atunci cind am vazut Tess. Nu stiu daca a rulat la noi la cinema chiar atunci, probabil, eram in scoala generala si Nasti era cea mai frumoasa femeie din lume. Asa a si ramas, cu toate ca azi il pretuiesc mai mult pe taica-su :) vezi si cazul Jon Voight :P
Inainte de film Polanski ne-a facut o surpriza, a prezenat un scurt metraj dragut, o anti-publicitate la Prada, Consultatia, cu sir Ben (Kingsley) pe post de psihiatru si Helena Bonham Carter ca pacienta. O glumita somptuoasa, din nou cu muzica de Alexandre Desplat, cadoul sau adus Festivalului la a 65-a editie. Tess (1979) este dedicat: To Sharon. Atit.

Lou Gramm in Romania

LOU GRAMM Band ( vocea trupei Foreigner) ce se va desfasura pe 5 iulie, la Arenele Romane din Bucuresti.

RIP Robin Gibb

numai ce auzisem ca Robin Gibb a scapat de cancer si e in convalescenta. Si azi, dupa Donna Summer, disco-ul a mai pierdut o legenda, la numai 62 de ani. RIP !

duminică, 20 mai 2012

C 65-ploaie, Dracula 3d si stand (up or down ?)

azi e oribil la Cannes, dar aud ca e mai oribil si la Bucuresti si-n alte parti.
suiera vintul si ploua nemilos, am fost insa la Dario Argento's Dracula 3D, proiectia de presa, pt ca aseara a fost seance de minuit. Asia Argento as Lucy, Thomas Kretschmann as Dracula, Marta Gastini as Mina, and Rutger Hauer as Van Helsing. Cu aditia argentica de T& A spaniol, nurii Miriam-ei Giovanelli. Muzica de Claudio Simonetti cu theremin, efecte de Sergio Stivaletti, imagine somptuoasa omagiu Hammer si Mario Bava de Luciano Tovoli. Cum zic francezii, gros bide, grand guinol. has to be seen 2 be believed...se pleca pe rupte, am fost cu AC, mahmur dupa party roumain de aseara,
si un peu plus deprimee din raisons... am gasit si-o umbrela dar am dat-o la plasatoare, desi ne-ar fi folosit....more maybe later... acuma stam baricadati la stand ca-n apocalin now :) , des roumains adapostindu-se de ploaie, si e deja uberplin... quite a sunday afternoon....ce-o fi si miine ca aud de thundrestorms, si s-a stricat si omagiul Bond pe cinema de la plage de diseara (Diamonds are Forever) si cocktailuri la standuri si party-urile de diseara....

Cannes 65: Romanian Party

Plage Majestic, 19 mai 2012, samedi, after the screening of Mungiu's Beyond the Hills (Dupa dealuri)

sâmbătă, 19 mai 2012

C 65: Premiera filmului lui Cristian Mungiu

inainte -before after-dupa conferinat de presa
Dardenne pe covor rosu
Alin-a, Voichita si maica/taica (which order and roleplaying you prefer) dupa proiectie la stand roumain
nu, nu e comedie, dar cred ca iara luam Palme D'or...

C 65: azi in competitie-Dincolo de dealuri !

de Cristian Mungiu ! o singura proiectie oficiala, la 15.30 (filmul are 2 ore si jumatate!)
si Lawless de John Hillcoatt, si Lawrence al Arabiei in Cannes Classics ! si Lectia de muzica a lui Alexandre Desplat, si filmul baiatului lui Cronenberg, Brandon (Antiviral) ! cam grea zi, noroc ca m-am sculat de dimineata :) si diseara party roumain, nu Dincolo de dealuri, ci pe plaje la Majestic (nu cel mic, ci cel mare :) si Dracula 3D al lui Argento, pe care-l recuperam miine :)

Once Upon A Time In Americannes !!!!

Cannes 65: Magic moment-Sergio Leone's Once Upon a Time in America in Cannes Classics , just restored by the Scorsese Foundation, with 20 min of added footage. Robert De Niro, James Woods, Elisabeth McGovern, Jennifer Connely, the Leone Family, maestro Ennio Morricone, Arnon Milchan, jury member Alexander Payne, Salma Hayek, Paul Bettany in attendence. Thierry Fremaux presentation. 18 may 2012, sale de soixtieme. more, pe metropotam.

vineri, 18 mai 2012

RIP Donna Summer

am citit aici la Cannes in ploaie in fata la Mc Do, in ziarul gratuit Metro:(. Donna Summer, the queen of disco, 63 de ani, cancer. RIP !

C 65: 50 de ani de Dr. No

proiectia DR. NO (1962) la Cinema de la Plage, miercuri 17 mai, cu artificii de pe mare in spate ! 50 de ani de James Bond, si 29 de cind am vazut eu Dr. No (more aici) v si pe metropotam aici !