luni, 8 aprilie 2013

Les Blank RIP

always three they are...asa se zice despre morti, ca vin in trei, dupa Roger Ebert si Bigas Luna s-a dus si Les Blank. Acesta avea 77 de ani si e un nume ilustru in documentaristica. Cel mai faimos titlu din filmografia, BURDEN OF DREAMS (1982), despre chinuita productie (mai ceva ca Apocalypse Now, sau Apocalypse wow) la FITZCARRALDO, al lui Herzog, cu Klaus Kinski :). Aici Herzog si echipa lui in jungla amazoniana au trecut chiar un vapor peste un munte, sarcina biblica si indienii figuranti s-au oferit sa-l omoare pe Kinski pentru el (asta cind Kinski nu vroia sa-l omoare si sa-i sara la git lui Herzog :), chestii care par azi funny dar NU au fost, documentate si in filmul lui Werner Herzog despre Kinski, Mein Liebster Feind :)
most famously a facut si scurt metrajul Werner Herzog Eats His Shoe (1980), in care Herzog, ca urmare a pierderii unui pariu cu documentaristul Erol Morris, si-a mincat singur pantoful (well, nu chiar a la Chaplin in Goana dupa aur)...
aici integral (20 de minute, Tom Luddy de la Telluride, Maestru de ceremonii)
dar Les Blanks facut si multe documentare muzicale, despre muzica cajun din texas, Ry Cooder si in 1970 "'The Blues According to Lightnin' Hopkins".

necrolog pe indiewire si fragmente din filmele sale inclusiv linkul pe hula unde se poate vedea integral Burden of Dreams !
*
“I think he’s a national treasure. Although his films are not well known at the moment, they’ll take their place. Films are great when they live a long time, and I think Les’s will live.”
Taylor Hackford

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu