duminică, 8 februarie 2015

American Sniper (2014)

Lunetistul american e povestea lunetistului Navy Seal Chris Kyle, mort la 39 de ani, si e nominalizat la 5 premii Oscar. Acum, daca tot am scris de cam tot ce e la Oscar (mai am de vazut FOXCATCHER si THEORY OF EVERYTHING cind vor intra), oups, mint, nu am interjecat nimic de Birdman, dar let's us talk about Gunman...
Succesul extraordinar al filmului, e legat si de noul val de amenintari teroriste si hipermediatizarea lor....si controversa polemica nu se leaga deloc de modul cum facut/arata/e jucat filmul ci de acuratete sau tendentiozitate
Clint Eastwood are 83 de ani, si deci vedeti secventele de actiune, tip BHD (Black Hawk Down) sau The Hurt Locker si, kudos. In plus, daca il facea Spielberg, cum trebuia initial, era mai emotionally fucked. E greu sa simpatizezi cun un individ care si-a ales meseria de a ucide, prin bataia pustii, 162 confirmed kills, si care zice ca nu are remuscari, ca de fapt a salvat vieti ! Si e anormal ca orice om sa se inroleze dupa filmul asta ! Dar americanii cica o fac..
Duelul intre Kyle si sirian e gen cellui de la Salingrad din Enemy At The gates...e o licenta cinematografica cu mai multa carne decit relatia sa familiala, cusuta cu ata hollywoodiana... dar cel mai bun reper mi se pare ca in viata reala acest "asasin oficial", proffessional, a murit, inainte de gloria sa postuma, fiind impuscat intr-un poligon de tir in imprejurari ciudate, de catre cei cu sindrom post-stres de razboi...si mi se pare o acolada thoughtful, chiar daca filmul prezinta pe final parada texana in onoarea lui...Clint sustine ca e un mesaj anti-razboinic, el e fan NRA si nu cred ca vrut sa il glorifice pe Kyle si cu toate astea sunt sigur ca mii (Suficient sa fie sute, chiar zeci?), de americani se vor inrola dupa ce au vazut filmul....e problema cui ?
filmul e ok, si chiar virtuos, in luptele filmate in Maroc, in muzica bazata pe tobe (al treilea soundtrack recent de acest tip, dupa Birdman, si Whiplash), in rest..partea de famile e telegrafiata si vinduta ca o telenovela sau ilustrata hallmark.
Bradley Cooper face cel mai bun rol al sau de pina acum, si, ce daca, n-o sa ia Oscarul, in rest e la latitudinea noastra sa distantam ceea ce e, pina la urma o poveste stupida, de gloria si onoarea..., la fel de stupide, monezi/ede ale filmului de razboi ! Remember the opening credits on BHD:
"Only The dead have seen the end of the war". :( Platon parca. Here goes nothin'

TBC
3 din 5, 6 din 10 !

un interviu rar cu Michael Cimino (primul in America din 2002, deci de 13 ani incoace) il glorifica pe Clint ! Iata ce zice Cimino:
"Every first-rate film about war is an anti-war movie. You think of All Quiet on the Western Front directed by Lewis Milestone. There's nothing good that comes out of war. It's simply hell on earth, and people survive and people don't. Individuals emerge who become special, but it's brutal. All one has to do is look at old footage of the firebombing of Dresden during World War II and think of the people beneath those bombs. It's horrific. I think American Sniper is anti-war. It demonstrates the agony of the decision-making that goes on. When do I pull the trigger? Do I pull it on a 10-year-old kid picking up a bazooka or not? Do I shoot this woman or not? It's agony."

2 comentarii:

  1. Cum fâlfâie drapelul pe poster...

    RăspundețiȘtergere
  2. se cheAma AMERICAN sniper si faptul ca lumea se bate sa il vada exprima mai mult starea de spirit in care se afla lumea, RED Meat Days ;)

    RăspundețiȘtergere