joi, 15 decembrie 2016

Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Rogue One: A Star Wars Story
e ok, mai ales comparativ cu duda de anul trecut (v. aici)Rogue One: A Star Wars Story Poster
un soi de Star Wars 3 1/2 adica face legatura intre revenge of the sith si a new hope. 11 ani dupa unul si 39 de ani dupa original (si iar incepem cu cronologia schiozida livrata de Lucas).
E si primul SW fara scroll de inceput :)
Nu va asteptai la prea mult Forest Whitaker si Mads Mikkelsen, ca nu sunt.
Scena de inceput buna, se fac completarile cu SW4 (1977) bine. Prea lung (134 min.) si obositor in 3D (din nou conversie, dar unde il putem vedea in 2D,) !!!!  IMAX-ul e din nou un trish, adica e un blow din formatul original.- e filmat in Ultra Panavision 70 !!!
Felicity Jones e ok, sexi dar asexuata, robotul (K 2SO-Alan Tudyk) nu e asa de exasperant, Diego Luna nah, Diego, cu accent spaniol, Riz Ahmed face cam figuratie.
Pentru mine plusul vine de la unul din actorii pe care ii urmaresc demult si carora le-am dorit un breakthrough de acest tip: Ben Mendelhson ( Animal KingdomStarred Up, TDKR, Missisippi Grind), care e negativul de serviciu in acest Episod... Director Orson Krennic, bad guy in alb cu pelerina. alba, reminiscent de Peter O'Toole in Lawrence al Arabiei (vazut exact la 3 ani de la moartea lui Peter O'Toole), care joaca in maniera Caligula pe scena, in stil clasic englezesc, ceva si de Malcolm McDowell -tot re: Caligula :), desi Ben Mendelhson e australian.
Interviu cu el, aici 
si un articol despre cele mai bune roluri ale sale aiciBen Mendelsohn Rogue One

Duo-ul asiatic, Donnie Yen (Zatoichi-like) si Wen Jiang da un plus de...Forta.
Mai avem Peter Cushing (Tarkin) recreat prin CGI. Se putea putin sau mult mai convingator, sau fara el, dar nah, un nou film cu Peter Cushing, mort in 1994, prin CGI e mai bun decit un actor care sa il imite (desi un Cumberbatch ar fi fost fun, mult mai fun ca in Star Trek).
Si in plus, da, apare Darth Vader !!! care e EL, cu vocea lui James Earl Jones ! Dupa 33 de ani !
Locatiile (Islanda -inceput, Iordan-, Maldive), efectele, mai old-fashioned, un atac terorist intr-o piata, si intreg universul mai bine pus la punct ca in Ep. VII. Muzica lui Michael Giacchino e un omagiu adus lui John Williams (e primul film fara muzica lui JW), extrem de onorabil ! Mickey mousing space opera.
Gareth Edwards (Monsters, Godzilla) se dovedeste a fi un regizor mai bun ca JJ si GL, iar story-ul (inventat de John Knoll, omul din spatele efectlor speciale SW de la ILM !, dar bricolat de Tony Gilroy si Chris Weitz ) care ne explica basically de ce a putut fi distrusa Steaua Mortii in SW A New Hope (IV). Rogue One e o sub-poveste de origine mai buna decit cele incropite de Lucas cu green screen si CGI. Aici sunt decoruri practice si mai multe efecte speciale fizice decit in orice SW de dupa 1983 ! L-as clasa imediat dupa ep. IV si V, ca un cinema de matineu pe care trebuie sa il vezi mereu cu virsta de la 6 la10 ani (si poate atunci pericolul ar fi fost mai real ,acum pare doar expediat :(
3 din 5, 6 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu