marți, 22 decembrie 2020

Colectiv (2020)

Colectiv- Ne privește pe toți*

Cu tag-ul “Ne privește pe toți “, Colectiv, documentarul lui Alexander Nanau (Lumea văzută de Ion B., Toto și surorile sale), alături de colaboratorul său Mihai Grecea, supraviețuitor al Colectivului, care filma concertul trupei Goodbye to Gravity în momentul incendiului, poate fi văzut acum în cinema (din 28 februarie). El va fi difuzat apoi pe HBO, co-producătorul filmului, canal unde impactul său va fi, după părerea mea, limitat. Drumul acestui documentar-eveniment, la propriu incendiar, după festivaluri de categoria A, Veneția, Toronto și Sundance și cu distribuție în SUA (Magnolia), nu întîmplător a primit premiul Don Quichote la Tromsø International Film Festival este unul fabulos, dar care este impactul său social la el acasă ? Am auzit deja oameni care nu vor să-l vadă, motivînd că se enervează (degeaba). Pentru că, ce s-a schimbat de atunci ? În rău, în bine ? Păi, dacă nu s-a schimbat cine e de vină ? E o vină Colectiv-ă.

Punct și de la capăt. Reiau. Colectiv e un film care trebuie văzut, așa cum trebuie să votezi. Ne privește pe toți. E o responsabilitate civică, datorie a societății civile, nu discut aici calitățile cinaematografice ci conotațiile social-politice. Filmul nu este despre evenimentul în sine, ci despre ceea ce urmat și ceea ce a declanșat, scandalul Hexipharma, odiseea lui Călin Tolontan și a ziariștilor de la Gazeta Sporturilor, cei care au început investigațiile și le-au continuat curajos, cât și ale ministrului Vlad Voiculescu. A-l vedea și comenta este o datorie față de victimele nevinovate, față de un sistem care nu funcționează și o țară care încă e într-o degringolată maximă. Ne privește pe toți, da.




* aparut in Zile si Nopti, martie 2020, intre timp Colectiv a fost propus la Oscar si se afla pe lista scurta la documentar, a primit premiul Academiei Europene de film pentru documentarul anului si e pe multe liste declarat unul din filmele cele mai bune din 2020 !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu