sâmbătă, 27 mai 2023

The Trip (2021)

In seria #ALDrecomandă ultima oară v-am îndemnat să vedeți niște Woody Allen pe Amazon Prime. De data aceasta trecem la o comedie scandinavă, tot de pe Netflix. Nu e pentru toate gusturile, ați fost preveniți!

The Trip sau I onde dager (2021, regia Tommy Wirkola)

O comedie neagră, thriller sângeros — dar care nu se ia în serios, cu Noomi Rapace, actrița suedeză descoperită cu rolul Lisbeth Salander din trilogia Millennium (Fata cu un dragon tatuat) și vedetă internațională (Prometheus, Sherlock Holmes) în rolul principal. Rapace e aici Lisa, o actriță ratată suedeză, măritată cu norvegianul Lars -Acksel Hennie (Headhunters, Max Manus, Sisu), regizor de TV. Ei nu se înțeleg deloc decât într-o singură privință, vor să se omoare reciproc. Profită de un weekend la cabana lor de la munte, dar lucrurile se complică… onde dager înseamnă la rău, de la „la bine și la rău”. Interacțiunea lor cuprinde și o păruială lingvistică, Norvegia versus Suedia, cu accentele și glumițele de rigoare pe care le pot prinde doar cei de limbi scandinave.

Tommy Wirkola e un regizor norvegian de filme cult sângeroase, dar amuzante, Kill Buljo 1 și 2, o parodie la Kill Bill și Dead Snow și continuarea, cu naziști zombi. În mod interesant, a filmat în România What Happened to Monday (2017), tot cu Noomi Rapace, un SF distopic ambițios, cumpărat de Netflix în America pentru streaming. The Trip a ieșit în cinematografe în Norvegia la sfârșitul lui iulie, a fost la festivalul de la Sitges și a avut premiera pe Netflix pe 15 octombrie. Seamănă cu filmele de început ale lui Alex de la Iglesia (Crimen ferpecto), plus un touch de Raising Arizona, cu trioul Petter, Roy și Dave, pe modelul Three Stooges.

Soundtrack-ul e pigmentat cu piese cântate de trupe norvegiene de rock (Dum Dum Boys).

Și e tradus în românește Călătorie bestială (bestial titlu)!

***

din articolele pentru revista Golan in ianuarie 2022 aici:

https://revistagolan.com/aldrecomanda-the-trip-comedie-scandinava-pe-netflix/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu