marți, 18 noiembrie 2008

The Last Movie / Chinchero (1971)


Dennis Hopper did it ! And now I saw it !!! Finally ! O mare bucurie si realizare for little me, pentru ca acest film e de negasit (si nici Dennis H nu stia cind va putea fi vazut, dupa cum mi-a zis si mie, in 2003 in trailerul sau din Parcul Tineretului). In 1971, ceea ce pentru o vreme s-a chemat chiar Dennis Hopper's Last Movie (glumitza rautacioasa in Little Murders al lui Alan Arkin), D.H. a facut unul din cele mai infame filme din istorie ! Universal, studioul finantator si distribuitor, care a crezut ca va avea un hit gen Easy Rider pe mina, si sir Dennis the man le-a dat-o direct in ochi ! Filmat in Peru la Chinchero, titlul original al filmului, e o tzacaneala,un vis si trip total, cu flashforwarduri, secvente onirice, jump cutting ("Scene Missing" title cards) si cronologie inversa (titlu filmului apare la minutul 25, ceea ce cred ca e un record, iar a film by Dennis Hooepr la minutul 13). Kansas (Hopper) e un cascador, specializat in cai (horse wrangler), care ramine in locatia peruana, Chinchero, alaturi de prostituata Maria (Stella Garcia), dupa ce o echipa de filmare (cameouri regale, regizor Sam Fuller, Peter Fonda, John Phillip Law, Dean Stockwell, Sylvia Miles, Russ Tamblyn, still photographerul Peter Sorel, Kris Kristofferson-in debutul sau, nevasta de o saptamina a lui DH, Michelle Phillips), a filmat acolo un western violent al carui protagonist moare accidental. Localnicii incearca sa imite ce au vazut la filmare, dar in mod real si cu aparatura facuta din paie, iar Kansas pierde legatura intre realitate si film complet, ajutat si de bautura si de droguri. Un subplot include o mina de aur de exploatat (de catre Don Gordon). Si un soi de Wicker Man issue, in care Kansas va fi sacrificat, ca the ugly american ce este. Tomas Milian este preotul care acuza ceea ce reprezinta Hollywoodul.

Premiat la festivalul de la Venetia de catre membrii juriului Bergman si Fellini (de aia Dennis a premiat si el Hotel de lux in 1993, ca a crezut ca e un kindred spirit, big mistake, man !) Lew Wasserman, sef la Universal l-a avertizat ca daca nu remonteaza filmul mai coerent, nu-l va mai vedea niciodata, dupa o initiala anemica distribuite de citeva zile. Si asa a si fost, filmul a disparut fara urma, pina in 2006, cind a aparut o copie de 35mm pentru o saptamina la New York la Anthology Film Archives (pe imdb zice ceva de distributie in Japonia si Franta in 1988). Am auzit de el si povestea nebuna despre cum s-a facut (si ce i-a facut lui Dennis care n-a mai putut regiza nici un film pina in 1980, cind a inlocuit regizorul al Out of the Blue), din cartea lui Peter Biskind, Easy Riders, Raging Bulls, in 1999, in Greyhound, de-a latul Americii. Apoi am vazut bucatele pe ecranele de la expozitia Dennis Hooper la Amsterdam in aprilie 2001. Acum i-au facut si francezii o restrospectiva la Paris, cea mai completa, la care s-a lucrat 3 ani si jumatate si care include si The Last Movie.
Iata de exemplu, o cronica rea a lui Roger Ebert la film (ii da o stea, si il desfiinteaza pe regizorul cokehead!) Amuzant e ca Hooper i-a aratat filmul lui Alejandro Jodorowski, care i-a zis sa nu taie nimic (DH s-a intors in America cu 48 de ore de material si a montat la film mai bine de un an-16 luni !) Intre timp casa lui deschisa includea orgii si petreceri cu grupies necunoscuti (si asta dupa ce crima din Bel Air a lui Manson inchisese astfel de intreprinderi). Un eseu cu informatii excelente din Village Voice, intitulat semnificativ Drugstore Cowboy, aici.
The Last Movie is an act of visionary aggression that desecrates Hollywood's universal church.(...) when The Last Movie destroys itself it is to liberate us all—or at least, make Hopper's point that, so far as the movies go, everyone is an Indian.
J. Hoberman


Despre montajul filmului la casa lui DG din Taos, New Mexico s-a facut un documentar, de catre L.Kit Carson, numit The American Dreamer, (am gasit o copie facuta dupa VHS, de-abia astept sa-l vad). Pina atunci, o bucata despre The Last Movie intr-un documentar despre Hopper din 1991, Crazy About the Movies: Dennis Hopper !
partea a patra (dar inceputul in partea a treia care se gaseste tot acolo)



un interviu excelent cu DH de acum din noiembrie aici, singura referinta la The Last Movie :
"I could’ve brought them a ship full of gold, and they wouldn’t have let me direct a picture after my fallout with Lew Wasserman over The Last Movie. He wanted me to re-edit it after The Venice Film Festival. I had final cut and said ‘no.’ He said “Then it will never be distributed.”
D.H.




greu de apreciat si clasificat, one of a kind film, sintetizeaza perioda si spiritul rebel al lui Hopper, mult mai self indulgent, megalo si powertrip dar cu momente de geniu si azi un document nepretuit.
10/10 pentru avangarda, spirit vizionar, satira, nihilism (poti sa-i spui si protopunk) si document istoric !!
si pentru ca Dennis a supravietuit !!! Maan !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu