sâmbătă, 21 aprilie 2012

Take Shelter (2011)

o psiho-drama si un studiu de caz atipic, avindu-l ca protagonist pe unul din cei mai interesanti actori din ultimii ani, care joaca numai personaje deranjante, Michael Shannon (in curind Generalul Zod)>, Take Shelter a avut premiera la Cannes, anul trecut, editia 64, selectat in la Semaine de la Critique, unde a luat Marele premiu, si premiul SACD. A mai primit acolade, la Toronto Vancouver, Zurich, San Diego, etc. Dar a trecut aproape un an, pina l-am vazut, am tot sperat sa vina intr-o copie pe vreun ecran, la vreun festival la noi, dar n-a fost sa fie. So... Un bluecollar (citeste proletar, cum la noi nu sunt) rural american are vise, halucinatii si premonitii despre un twister, o tornada, un potop. Si incepe sa construiasca un adapost desi toata lumea (inclusiv nevasta-Jessica Chastain) crede ca e nebun. pentru ca are si o istorie de schizofrenie in familie. iar fiica-sa e surda (nu ca ar avea o legatura, dar eu vad o referinta biblica). Dar Take Shelter e un film de dragoste, la fel ca Inception, pe aceisi pardigma a "realitatii" reale, dar intr-o America rurala, parca desprinsa din Five Easy Pieces. Mi-a amintit si de There Will Be Blood al lui PTA, si de idei din Magnolia (ploaia de broaste), dar si de Terrence Malick. Adevaratul Tree of Life, iar anul 2011 a fost anul Jessicai Chastain, care a aparut in Tree of Life, The Debt, The Help, Texas Killing Fields si Coriolanus. Shea Whigham (seriful, fratele lui Steve Buscemi din Boardwalk Empire), este prietenul lui Shannon, pe care acesta il sacrifica in drumul sau spre nebunie.
Finalul, legat de apocalipsa, mi-a adus aminte de trimbitele din Red State (la Kevin Smith tonul e parodic, dar ideea se potriveste), aici este vorba de "Reality doesn't matter as long as they're together." Interpretarea finalului ambiguu, ramine la latitudinea spectatorului-deci e un film pt dezbatere. Cum spunea Billy Friedkin referitor la Exorcistul si finalul sau, "daca esti un optimist atunci e un final fericit, daca insa crezi ca lumea e un loc rau si esti sceptic, atunci vei vedea asta". Jeff Nichols, regizor si scenarist: il stiu (cinematografic vorbind) de la B-est din 2009, cu debutul, Shotgun Stories, care nu m-a prea impresionat, tocmai a terminat al treilea film, Mud, care e in selectia oficiala de la Cannes (wow, bravo Jeff!), si toate trei filmele sunt cu Michael Shannon (unul din actorii furati de nominalizari si premii de anul trecut, la fel ca Michael Fassbender in Shame, c'mon, they're all better than Dujardin ! Ben Nichols, piesa finala, gen "americana" , intitulata chiar Take Shelter, a la The Boss, Ryan Adams, etc.
8 din 10, 4 din 5 ! (de ce?, kinda slow to make a point, si potential de revizionare extrem de scazut!) in plus, vazut acasa la durata de 2 ore, prin auto-repetitie, isi anuleaza din forta !)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu