miercuri, 1 august 2012

RIP Gore Vidal

in fiecare zi cind intru pe net mi-e frica sa nu dau peste o noua disparitie marcanta. Si cu toate acestea mereu sunt din ce in ce mai multe...the world as we knew it is shrinking :( si desi e firesc sa disparem fizic, oamenii care ti-au marcat existenta trebuiesc omagiati. Simt nevoia sa scriu aceste rinduri pentru ca am fost acuzat ca "bifez mortii" si ca la mine pe blog e plin de necrologuri. Da, dar si de LMA, comemorari si omagii. Si acest segment RIP este o ultima ocazie de a-i omagia pe cei disparuti.
*tot azi am aflat ca a murit Tony Martin, actor de musicaluri, si sotul lui Cyd Charisse timp de 60 de ani ! Avea 95 de ani !
Apoi am deschis imdb-ul si am aflat ca s-a dus si Gore Vidal. Scriitor de renume, asisderea scenarist, si publicist(cu accent pe politica, a si candidat in anii 60 fara succes), la virsta venerabila de 86 de ani. Pentru mine numele lui Vidal e alaturat lui Truman Capote, si amindoua au o conotatie gay. Vidal a scris Ben Hur (1959) si a inclus conotatii homosexuale intre Ben (Charlton Heston) si Massala (Stephen Boyd). despre asta v.aici . Astfel draftul sau a fost rescris si el a ramas necreditat ! Tot el a scris piesa The Left Handed Gun, devenit in 1958, un western revizionist avant la lettre de Arthur Penn, cu Paul Newman in rolul lui Billy The Kid. Tot dupa o piesa de-a lui, The Best Man (1964) e unul din filmele politice ale vremii. Most infamously, Vidal a scris Caligula (Tinto Brass, 1979), care pe mina producatorului Bob Guccione a ajuns sa fie singurul art-house porno din istorie. Ca actor ocazional a aparut in Gattaca (1997), Bob Roberts (1992), With Honors (1994).
Cu ocazia asta poate vad si eu Myra Breckendrige (dupa romnaul sau controersat), ca sta pe raft de ceva vreme.
Un omagiu in Hollywood Reporter.
"William Faulkner told me not to fall into the trap F. Scott Fitzgerald did. He thought you could make something out of a movie. You can't. Go, get the money, go home, write your books."
(Gore Vidal)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu