joi, 2 august 2012

Vertigo is nr. 1 & more Hitch

Dupa noul top al revistei Sight and Sound, Vertigo (1958) e filmul nr. 1 din toate timpurile, detronindu-l pe campionul de pina cum, Citizen Kane (1941). Stirea a fost preluata de tot universul mediatic cinematografic, fara a preciza ca la Sight and Sound voteaza niste neni critic englezi, o minoritate stiff upper lip (de exemplu pt. el au votat 171 de persoane). Cit despre mine, prefer rifful lui Brian de Palma asupra lui Vertigo, anume Obsession (1976). Si continui sa cred ca filmul lui Orson Welles e mai important pentru istoria cinematografului decit Vertigo, care a devenit extrem de referential si legat de natura memoriei afective, deci de cinema, in ultimii ani.
Eu tot cu Rosebud votez. Not that i don't have Vertigo :)!

Iata intreg top ten 2012:
01. Vertigo (Alfred Hitchock)
02. Citizen Kane (Orson Welles)
03. Tokyo Story (Yasujir� Ozu)
04. The Rules of the Game (Jean Renoir)
05. Sunrise: A Song of Two Humans (F.W. Murnau)
06. 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick)
07. The Searchers (John Ford)
08. Man with a Movie Camera (Dziga Vertov)
09. The Passion of Joan of Arc (Carl Theodore Dreyer)
10. 8� (Federico Fellini)
iar pe locul 50, La jetee al lui Chris Marker.
&
Doua filme despre Alfred Hitchcock au intrat in productie anul trecut. Despre primul, cu productia la Psycho intitulat chiar Hitchcock, si cu sir Anthony Hopkins am scris aici. Celalalt insa este The Girl, cu Toby Jones (care l-a mai jucat pe Truman Capote) si Sienna Miller in rolurile lui Hitchcock si Tippi Hedren, muza sa din Pasarile si Marnie. Filmul e facut pentru TV si se va da pe HBO in octombrie.
Intimplarea face sa fi vorbit despre Hitchcock, Tippi Hedren, Vertigo si all things Hitch, alaturi de AC intr-o emisune care se va da la DigiTV dupa vacanta, va anunt eu cind anume :)






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu