marți, 2 iulie 2013

Man in the Wilderness (1971)

"I never much agreed with God's will."

Zachary Bass

Man in the Wilderness e un western ciudat care se da pe TCM, si pe care l-am re-vazut acum 2 zile, si prima data integral, cel mai bun film pe care l-am vazut recent, de la Heaven's Gate :), da...intre man of steel, now you see me si world war z, trebuie spus ca filme obscure din 1971 sau 1980, maligne si ignorate la vremea lor, sunt pure capodopere fata de junk foodul epocii FB, 3D, etc.
Regizat de pe nedrept uitatul Richard C. Sarafian (Vanishing Point, The Next Man), Man in the Wilderness e un film ciudat, aproape psihedelic, care aduce a Jeremiah Johnson combinat cu Moby Dick si Fitzcarraldo.
Un Bear Grills avant-la-lettre, paralele cu Robinson Crusoe si mesaj biblic, in portretul unui peronaj real, din epoca "vestului salbatic", Hugh Glass, (aici numit Zachary Bass -Richard Harris, intr-un rol hipnotic, aproape mut), vinator si ghid, lasat drept mort de catre tovarasii sai dupa ce a fost atacat de un urs grizzly. 6 spatamini mai tirziu, dupa ce aparcurs mai mult de 300 de km, Glass si-a ajuns din urma tovarasii. Asta s-a intimplat in 1823 in timpul unei expeditii in Dakota de Nord, evenimente povestite si in romanul lui Frederick Manfred, Lord Grizzly (1954). Cel putin 2 secvente sunt hipnotice, cea a nasterii femeii indiene si cel cu iepurele alb, carui Harris ii citeste din Biblie. Flashback-uri si secvente de vis insotesc acest film-parabola, mai aprope de Herzog sau Jodorowski (mi-a venit in cap si Essential Killing al lui Skolimowski) decit de westernul american.
John Huston intr-un rol secundar, e fascinant...un soi de capitan Ahab...care cara o barca pe uscat, prin zapada (filmat in Almeria, din ratiuni de buget !!), spre disperarea tovarasilor sai, terorizati de spectrul lui Bass, si sub supravegherea de la distanta a indienilor fascinati de aceasta barca pe roti.
cred ca a rulat la noi la cinema sub titlul Un om in salbaticie, daca nu cumva a fost A Man Called Horse, tot cu Richard Harris, scris tot de Jack DeWitt (Relik, numai tu ma poti lamuri :)
atentie, titlul e MAN, nu A Man, in speta OMUL, pentru ca, in salbaticie Bass devine OM !
o analiza pertinenta a dvdului francez (Le Convoi sauvage, din cofertul Sarafian de la Wild Side, care contine si alt western al sau, The Man Who Loved Cat Dancing) aici
2.35.1 scope, 104 min. Imagine superba de legendarul DOP britanic Gerry Fisher (filmele lui Jospeh Losey, Fedora,, A Noua Configuratie, Victory, Wise Blood, Wolfen, Highlander), muzica de Johnny Harris.
4 din 5, 8 din 10 !!!
****
v. aici cronica mea la REVENANT (2015), un film care repovesteste artso-fartso aceiasi poveste !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu