vineri, 5 septembrie 2014

Andrew V. McLaglen RIP

Andrew V. McLaglen, regizor engelz de filme cult ale copilariei mele si nu numai (nu numai ale mele si nu numai), s-a dus si el. Avea 94 de ani. A murit pe 30 august, dar in furtuna mediatica provocata de moartea lui Joan Rivers nu prea se va vorbi de el. La fel ca in cazul Robin Williams vs. Lauren Bacall. Un regizor profesionist, cu mult TV (Gunsmoke, Rawhide), si genuri masculine, filme de razboi, western, politiste, pe care il lega o prietenie lunga cu John Wayne producator cu casa sa Batjac la filmele sale), si pe care l-a dirijat in McLintock, Chisum, Cahill U.S. Marshall, The Undefeated, Hellfighters, cu John Wayne pompier petrolist, care a fost si la noi la cinema.
In copilarie am vazut tot la cinema The Sea Wolves/Lupii marilor si Ffokes (North Sea Hijack), adica Aventuri in Marea Nordului, doua filme cu Roger Moore, dupa ce primul a fost seminalul THE WILD GEESE, care ii reunea pe Richard Burton si Richard Harris, 2 dintre cei mai mari hellraisers ai angliei. Cu Burton a facut si Steiner 2 (Breakthrouh), un soi de continuare ciudata la Crucea de fier a lui Peckinpah ! Alt film de razboi, celebru este THE DEVIL's BRIGADE (1968), cu William Holden ! Si un western revizionist, preferat de-al meu, The Last Hard Men (1976), cu un duel fabulos intre Charlton Heston si James Coburn ! A facut trei filme cu James Stewart: "Bandolero! (si cu Raquel Welch LMA azi 74 de ani), The Rare Breed si Shenandoah.
Am sa incerc o retrospectiva in luna octombrie la Cinemateca Patria. Merita !

Mclaglen este fiul actorului Victor McLaglen (Oscar pentru The Informer), unul din actorii preferati ai lui John Ford. Aici la filmari alaturi de tatal sau si un tinar Clint Eastwood.
tribut aici si in Variety aici
"Terribly sad. My dear friend Andrew McLaglen has left us. Brilliant filmmaker and a great mate."
— Sir Roger Moore (@sirrogermoore)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu