duminică, 21 decembrie 2008

recuperari: Hell Is for Heroes (1962)

da, stiu e si o trupa engleza de un soi de rock mai spre indie/hard, acum ca si-au luat numele de la filmul lui Don Siegel sau de la expresia consacrata, i dont know...




primul film al lui Steve McQueen dupa Cei sapte magnifici si in timp ce filma la TV serialul Wanted: Dead or Alive. Un aprig film de razboi, in traditia lui Aldrich, Sam Fuller, spre Peckinpahul de mai tirziu, cu o companie in Franta in 1944, in fata liniilor germane (linia Siegfried), care trebuie sa le faca fata.
muzica lui Leonard Rosenman (mort in aprilie 2008, am scris de el in post-ul The Car in blogul vechi), prezenta numai pe genericele filmului (cool, cu frezeuri eroice) , alb-negru, cu filmari de noapte. McQueen e anti-eroul, soldatul Reese, secondat de Bobby Darin, Fess Parker, Nick Adams, Harry Guardino, L.Q. Jones, Bob Newhart si James Coburn.


Coburn apare creditat mult mai tirziu, el si McQ erau prieteni si impartaseau aceiasi pasiune pentru karate (ambii l-au avut profesor pe Bruce Lee), au jucat si in Wanted: Dead or Alive, apoi in Cei sapte magnifici si Marea evadare.
Trivia McQueen: Steve McQueen did not socialize with the rest of cast because his character was anti-social and alienated himself from the rest of the squad.



la secventa-cheie cu cazemata a tras cu ochiul Spielberg in secventa debarcarii din Saving Private Ryan, ca si la The Big Red One al lui Fuller. Polonezul Homer (Nick Adams), un personaj interesant si insolit pentru povestile de gen, citvea cadre de arhiva intercalate cu ceea ce s-a filmat, o secventa interesanta la hanul din sat cu hangita si Calvadosul ei.




Filmul se termina abrupt, ceea ce mi s-a parut indraznet, dar am aflat ca pur si simplu nu au mai avut pelicula si Paramount nu a vrut sa mai bage bani si sa trimita, si Siegel (care l-a inclocuit pe regizorul initial, scenaristul Robert Pirosh, a carui versiune era mai comica, cu tot cu monologurile telefonice ale lui Newhart)



dvd gol de la Paramount, nici macar cu trailer care acum se gaseste la pret redus si in magazine-Diverta. O cronica competenta la dvdsavant !
7/10

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu