vineri, 29 ianuarie 2010

RIP Miramax

Miramax Films s-a format in 1979 si a devenit sinonim cu succesul de arthouse. mai intii distributie, apoi ambitioasa casa de productie (si distributie). Copilul fratilor Weinstein, Bob si Harvey (dupa numele parintilor, Miriam si Max), a fost vindut la Disney in 1993 cu 70 de milioane de dolari. Miramax lua toate Oscaruile, de la Pulp Fiction la Shakespeare in Love, English Patient si Chicago. A sustinut talent care i-a ramas fidel, Quentin Tarantino si Kevin Smith fiind cele mai reprezentative nume.

A urmat firesc pe tobogan, fiasco-ul, provocat de Cold Mountain, The Aviator si alte esecuri. Managementul Weinstein in conflict cu Michael Eisner de la Disney a fost intrerupt in 2005 cind fratii au fost dati afara, au plecat si au format TWC, the Weinstein Company si colapsul Miramax a afectat tone de filme, in distributie si productie. Iar acum Disney inchide pentru totdeauna studioul. De fapt il vinde, pentru 1,5 miliarde $. Cam mult pentru ca cineva sa cumpere, fratii au vrut sa rascumpere numele si library-ul dar nu-si permit. To be contd ?...
Cartea lui Peter Biskind, Down and Dirty Pictures, dspre fratii Weinstein si Miramax, e pe cale sa fie ecranizata. Vincent D'Onofrio ar trebui sa fie Harvey. L-am vazut pe om la Cannes in mai multe ocazii, pare a fi mai down to earth decit tone de executivi hollywoodieni. Iata o mostra de scrisoare trimisa lui Errol Morris pe vremea cind distribuia documentarul acestuia, The Thin Blue Line, si in care ii explica regizorului ca e "boring".

If you continue to be boring, I will hire an actor in New York to pretend that he's Errol Morris. If you have any casting suggestions, I'd appreciate that.

now, it might be brutal but that's a producer !
*

"Miramax wasn't just a bad-boy clubhouse, it was a 20th century Olympus: throw a can of Diet Coke and you hit a modern-day deity. And for one brief, shining moment, it was an age of magic and wonders. I'm crushed to see it pass into history, because I owe everything I have to Miramax. Without them, I'd still be a New Jersey convenience store register jockey. In practice, not just in my head."

Kevin Smith

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu