luni, 21 martie 2011

I Saw The Devil / /Akmareul boatda (2010)


I Saw The Devil/Akmareul boatda e Seven meets Saw la puterea a Nec plus Ultra. Si putin Hostel mixat cu toata trilogia Vengeance a lui Park Chan Wook. Recent am vazut un film canadian, Cele sapte zile ale talionului, la recomandarea unui prieten care mi-a zis ca e the best revenge movie. Assgh....
Filmul lui Kim Ji-woon e atit de dur incit nu a putut rula in cinematografele din Korea fara taieturi de rigoasre, Nu a fost la festivaluri mari in competitie, precum Cannes, Venetia, etc. A facut furori la Toronto, Sitges, Fantstic Fest (Austin), a avut debutul american la Sundance si acum e in limited realease (by Magnet). E genre picture, within the genre. Filmele cu serial killeri coreene au fost interesante, cu un twist, fie Chaser sau Memories of Murder. Acum un nou top a fost atins: I Saw the Devil.

Kim Ji-woon a regizat A Tale of Two Sisters, A bittersweet Life si The Good, the Bad and the Weird, ultimele doua cu Lee Byung-hun, "eroul" din I Saw The Devil. Aici se confrunta /infrunta cu Choi Min-sik (Oldboy, Crying Fist, Chi-hwa-seon), cel mai bun si faimos actor coreean, care a luat o pauza drept protest pentru legea lor de quota cinematografica !

Acesta e un serial killer care i-a ucis logodnica insarcinata lui Lee, agent in servicul secret. Acesta isi ia ca sarcina personala gasirea asasinului si razbunarea cu promisiunea de a fi de 10.000 de ori mai dura. Suna banal si cliseistic povestit, nu ? Dar fiind un film corean si de unul din cei mai buni si interesanti regizori ai lor (alaturi de Park Chan Wook si Bong Joon-ho), e un absolut Blast !

Ce nu te astepti se intimpla si rourile se schimba si se intersarjeaza. Choi e excelent si povestea te duce intr-o zona nebanuita, in vigniete. E ca si cum filmul se intimpla pe the dark side of the moon. E ilustarea citatului din Nietzsche, cu cel ce vineaza monstri sa nu se transforme intr-unul din ei. Sau cu cel ce priveste in Abis...Violenta e paroxistica, absolut grafica, pe care fanii genului o pot insa ingurgita, unele lucruri gratuite, dar nu ma astept sa existe vizionari mainstream !

Ulterior Kim Ji-Woon a regizat un horror creature, Sector 7, care iese vara asta in Coreea in 3 D si acum e in pre-productie cu un film Lionsgate in SUA, numit The Last Stand.

4 1/2 din 5, 9 din 10 !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu