joi, 3 martie 2011

Unknown (2011)


Hitchcock, Frantic si Bourne, toate impreuna in Berlin iarna fac din Unknown un thriller old-fashioned impachetata ca un puzzle, cu aer european, care putea sa fie mai bun, dar fireste si mult mai prost. Si e un pas mare peste Taken, cu formulaicele action by the numeros ale lui Luc Besson. Am fost fericit cind am vazut siglele Warner Bros/Dark Castle pe film, pentru ca am crezut ca e un alt vehicol Besson dar e un film produs de Joel Silver, in care banii cheltuiti se vad pe ecran si urmaririle de masini nu arata ca cele pariziene, adica turistice !
bazat pe romanul "Out of My Head" de Didier Van Cauwelaert (o alta privire europeana). imi place mai mult titlul romanului, dar probabil prea poetic pt film si prea usor de confundat cu o comedie romantica !!!
exista elementul Polanski (pina la un moment dat flagrant cu Frantic, un element din Ghost Writer-descifrarea codului) si elementul Brian De Palma (secventa din muzeu cu privirile seamana cu cea din muzeul de arta din Dressed to Kill),

-desi mi-a adus aminte si de setpiece-ul din Guggnheim din The International
-iar January Jones arata ca Grace Kelly mai mult ca oricind (si in Mad Men, dar acesta e un film care se vrea contemporan!) ! iar nemtoaica Dian Kruger e Gina, o refugiata bosniaca !
regizorul spaniol Jaume Collet-Serra a facut numai filme americane pina acum si e specializat pe horror (House of Wax, Orphan) si pe fotbal (Goal 2) dar e extrem de eficient. o singura problema, prea mult reclama Mercedes in your face !!!

-cascade impresionante facute 4 real si locatii excelente in centrul Berlinului, plus un aerial de final la fel de old-fashioned (si ca in Frantic !!!)
-minus niste neverosimilitati si mambo jumbo, imbinare moderna de Omul care stia prea mult plus The Wrong Man, cred ca lui Hitchcock i-ar fi placut !!!
hotelul Aldon (azi Aldon-Kempinsky, in buza la Potsdamer Platz si intrarea pe Unten der Linden), excelent folosit (cel de unde si-a balanganit Michael Jackson copilul), reminder hotelul din Foreign Correspondent si aer de Mission: Impossible (primul)!
un interviu excelent cu Liam Neeson aici
3 din 5, poate cu inca un sfert de punct in plus pentru seriozitateea lui Neeson si cu impecabilii Bruno Ganz, Sebastian Koch, Aidan Quinn, si Frank Langella
potential de revizionare: Da!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu