luni, 19 decembrie 2011

RIP Vaclav Havel

"Truth and love must win over lies and hatred!/Adevărul şi dragostea trebuie să învingă asupra minciunii şi urii."

Václav Havel


Pe cind am fost prima data la Praga, in 1997, prietenul si fratele meu norvegian Terje, mi-a aratat turnul de televiziune, si mi-a zis, "Uite, aici s-au intilnit si au luat masa Havel si Frank Zappa, cind i-a propus Havel sa devina ambasadorul culturii (sau al Cehoslovaciei la ONU-nu-mi amintesc exact formula)!" Wow ! M-am gindit ce presedinte au cehii si ce se-ntimpla la vremea aia in Romania ! In 1990 presedintele Romaniei libere chema minerii sa bata studentii, in 1990 presedintele Cehoslovaciei ii chema pe Rolling Stones sa cinte in Praga libera ! Un presente fost detinut politic, dramaturg, scriitor, intelectual de clasa, dedicat adevarului si idealurilor libertatii, adeptul "rezistentei non-violente", conceptul lui Gandhi ! Pe vremuri, fiind student sau la un schimb cultural, Havel a adus cu el din America in Cehia prin 1967 un disc al unei formatii avantgadiste, Velvet Underground (cel cu banana, din 1966 !) . Acesta a adevenit un port-stindard al intelectualitatii de dupa invadarea Cehoslovaciei, si a ramas un simbol al Revolutiei de Catifea, Velvet Revolution, prin trupa Plastic People of the Universe, trupa de art-huose rock, care cinta piesele Velvet, si Lou Reed a fost tradus ca poet pe vremea cind mergeam eu pentru prima data acolo. Sa nu mai vorbim ca si Warhol se trage dintr-un satuc din Slovacia..el fiind autorul bananei de pe acea coperta...Lou Reed era prieten cu Václav Havel, asa cum erau si Zappa, si The Rolling Stones.

Lou a venit in 1990 in Cehoslovacia si l-a intervievat (din cele 2 interviuri pe care le-a luat in viata lui, celalalt fiind Hubert Selby jr.), si a fost primul artist rock major care a cintat acolo, tot in 1990. L-am vazut pe Lou la sala Lucerna din Praga in 2000 in tour-ul Ecstasy, in loja era presedintele Havel, "the president who loved R & Roll". Iar in 2005 au aparut impreuna la televiziunea ceha intr-o dezbatere, "the odd couple" .
Impresiile lui Lou despre Havel, intilnirile lor si filosofia comuna, de la Columbia aici...

In 2003 Mick Jagger si-a sarbatorit a 60-a aniversare la Praga, cu 2 zile inainte de concertul de Forty Licks, 40 de ani de Rolling Stones, al doilea concert pe care l-am vazut cu ei. In uriasul Letna Park trupa a fost introdusa de Václav Havel, la acea ora retras de citeva luni din pozitia de presedinte al Cehiei...un discurs emotionant despre ce a insemnat si inseamna rocknroll-ul-spiritul libertatii ! Da, Havel a fost unul din oamenii-cheie al secolului XX, mai mult decit un presedinte rock...un simbol al democratiei culturale si al libertatii celor ce cred in acest spirit pentru care (poate sa sune patetic si e :>) unii din noi au luptat si vor lupta toata viata !
Mesajul presedintelui Havel din octombrie 2011 pentru romani, integral pe situl centrului Ceh !
RIP ! Ať odpočívá v pokoji !

scris pe "Shine A Light", concertul Rolling Stones documentat de Scorsese !-Shine A Light, indeed !

2 comentarii:

  1. sa radem cu voiosie

    http://www.gandul.info/magazin/video-nasa-cel-mai-vizionat-film-romanesc-in-2011-9075114

    RăspundețiȘtergere