miercuri, 14 martie 2018

The Post (2017)


The Post / Secretele Pentagonului
cronica mea din Zile di Nopti Brasov.:
1971.Casa Albă înceacă să împiedice publicarea în presă a secretelor administrației despre războiul din Vietnam. Ziarul Washigton Post riscă și hotărăște să continue sub amenințarea și presiunea acționarilor și a justiției. O poveste de curaj și onoare. Jurnalistică.
The Post (2017)

                                                                        -superb poster !-
Cu The Post Steven Spielberg a reușit unul din cele mai bune filme ale sale, politice, istorice (Amistad, Lincoln, Munich, Podul spionilor), nu întâmplător apărut în climatul de azi. Este o lecție de istorie jurnalistică, de deontologie profesională, remarcabilă reconstituire de epocă, despre adevarata meserie de ziariști de conștiință, atunci când lucrurile contau ! Tom Hanks este redactorul–șef al ziarului Washigton Post (Hanks jaoca un cross intre James Stewart si John Wayne) și Meryl Streep prima femeie proprietară a trustului de presă, ambii joacă minunat (e primul lor flm impreuna !). Streep a fost și nominalizată din nou la Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din The Post. Este prima ei colaborare cu Steven Spielberg –ea are 68 de ani și el 71-, reprezintă pentru ea a 21-a nominalizare, record absolut care nu va fi niciodată depășit. Sunt secondați cu brio de Bob Odenkirk (din serialul Better Call Saul), Tracy Letts (dramaturg și actor), și Bruce Greenwood în rolul secretarului de stat Robert McNamara. Muzica veteranului John Williams,  excelenta, imaginea cu culori desaturate (blueish-white-ish) a lui Janusz Kaminski, miscarile de camera si single take, superba, scenografia, costumele, camasile, toate creaza atmosfera din epoca !
Filmul se termină exact acolo unde începe All the President‘s Men/Toți oamenii președintelui (1976, regia Alan J. Pakula, 4 premii Oscar), filmul despre Watergate și cei doi jurnaliști de la Washigton Post, Carl Bernstein și Bob Woodward și sursa lor din interiorul FBI. Filmul lui Pakula e nec plus utra thrillerului jurnalistic și The Post e o coda superbă la el.

4 stele din 5 / 8 din 10 !
un articol excelent despte cum s-a facut filmul, cum Tom Hanks i-a servit de acting coach / din indiewire -aici !



4 comentarii: