duminică, 4 octombrie 2009

District 9 (2009)


sau D.C. 9 (o campanie "virala" excelenta a inceput din septembrie 2007, care vorbea despre non-umani, si zone interzise).
In 1982 o nava spatiala imensa s-a oprit deasupra Johannesburgului, in Africa de sud. Inauntru erau mii de alieni, care au fost apoi numiti "prawns", creveti, dar mai mult greieri. Anyway, insect-like.
The name "Prawns" as applied to the aliens does not refer to the shrimp-like creatures. Instead, it is derived from the Parktown Prawn, a giant cricket native to Johannesburg.
.
Acum acesti alieni (prawns sau non-humans) care s-au inmultit fanstatic si suparator, trebuiesc mutati din ghettoul lor numit Districtul 9, la 200 de km de Johannesburg, intr-un lagar numit D.. 10. Evacuarea e facuta de angajatii MNU, alaturi de fortele de ordine, intr-un mod pasnic...

unul din cele mai bune filme pe care le-am vazut anul asta, la fel de surprinzator cum a fost Cloverfield in 2007. Asa e si D.C.9 filmul lui Neill Blomkamp, specialist in efecte vizuale 3 D, protejatul lui Peter Jackson, care trebuia sa faca Halo, dar proiectul oprindu-se Jackson i-a oferit 30 de milioane de dolari pentru a face orice film doreste. Blomkamp e original din Africa de sud si a crescut in timpul Aperheidului, asa ca subiectul filmului sau de scurt metraj Alive in Joburg (2005), de doar 6 minute, a stat la baza (filmul se poate vedea aici). E despre extraterestrii asa cum e si Starship Troopers despre gindaci, in schimb nazistii din filmul lui Verhoeven sunt personaje de Ice Age fata de angajatii MNU ( Multi-national United)
Initiativele MNU sunt pe site, includ chiar si o initiativa Maths from outerspace si un joc in care capturezi sau ucizi non humani in D.C. 9 (eu am capturat trei si ucis unul pina m-au ucis)

In Alien Nation (1988) James Caan, politist rasist, facea echipa cu un extraterestru (Mandy Patinkin) . ei aterizasera demult si aveau o colonie, nu atit de ghettou fiind in America dar erau si mai umanoizi si trebuia integrati. S-a facut si o serie TV, de viata scurta. D.C.9( e mult mai politic si mai mult despre minoritati, sclavagism si exploatare coloniala, de la nazism si lagarele de concentrare, al Aperheid si conotatii Israel/Palestina, Iraq, Rwanda. Datorita persoanjelor mafiei nigeriene (tough MF) filmul a fost interzis in Nigeria.

excelent actorul principal, Sharlto Copley, de fapt un neprofesionist acum cu o cariera (joaca in remakeul la A Team al lui Carnahan). La fel si nemesisul sau, David James aka colonelul Koobus, pe care ma astept sa-l vad bad guy intr-un blockbuster hollywoodian soon.

un combo de Alien Nation cu gindacii din Straship Troopers meets Transformers, Black Hawk Down (pt raid), Cloverfield (tehnici de filemare si naratiune), the Fly si chiar Tetsuo the Iron Man al lui Shinia Tsukamoto
muzica mi s-a parut putin nepotrivita, voind sa creeze emotie in plus, gen Zimmer la BHD cu chanturi arabice...newcomerul Clinton Shorter incearca sa aduca exotismul prin incantatii, merge la venirea navei, dar inteleg alegerea, pentru ca la fel sunt si rwandezii si arabii si negrii din alte filme, illegal si unlawful aliens...
la fel limba alienilor, prea apropiata de cea de la Cantina Lucas in Star Wars si deci funny...puteau sa bage un combo de aramaica cu mayasha :)
imaginea de fals documentar, completa cu filmari digitale si efecte impresionate de la Weta Digital


"Neill Blomkamp’s “District 9” is easily one of the most daring, inventive, and original films of the year, a thrill ride through a talented new filmmaker’s unique vision of an alternate universe where the aliens haven’t just landed, they’ve been here for years."

(HollywoodChicago.com)
film freak central review 4 din 4
metacritic, 80 %
empire 4 stele
hollywood reporter 5 din 5
entertainment weekly 5 din 5, 100 %
locul 72 pe imdb in top 250 pina acum
9 din 10, 4 1/2 din 5
astept District 10 !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu