sâmbătă, 3 octombrie 2009

recuperari: Gambit (1966)

They don’t make them as they use to, really !
Un escroc englez (M Caine) vrea sa fure o pretioasa staueta de a un miliardar excentric ("cel mai bogat om din lume", H. Lom) a carui sotie moarta seamana leit cu cea aleasa de el pentru a o intruchipa, o dansatoare dintr-un bar din Hong Kong, Nicole Chang (Shirley MacLaine)as a gambit and windowdressing

Gambit e momeala la sah, un tip de deschidere care permite jucatorului, ca in urma unui sacrificiu important, sa obtina o dezvoltare ulterioara a pieselor care sa ii dea posibilitatea sa controleze *jocul.


*Shirley MacLaine n-a fost nciodata asa de frumoasa si de spirituala…rochiile ei sunt spectaculoase
* Michael Caine e at his most charming (MacLaine si-a ales regizorul si cautindu-l pe Sidney Furie a dat de Caine in The Ipcress File, zice chiar ea pe situl ei )
*plants and payoffs, prima jumate e de ora un deliciu pentru ca e un red herring si SMacL nu scoate un singur cuvint,
Herbert Lom e un gentleman desavairsit
*Filmul este classy, de aceiasi structura si din aciasi specie cu Charade, Arabesque, Kaleidoscope (cu care l-am confundat si in care joaca fratele Shirliei, Warren Beatty), Masquerade, Topkapi, Cum se fura un milion (asa numitele Caper comedies)
*Muzica de Maurice Jarre, extrem de vesela si sprintara
*Similitudini cu Duplicity, cred ca regizorul sau Gilroy (si scenarist) a furat/tras cu ochiul la scenariul lui Alvin Sargent, la vremea lui unul din cei mai bun condeieri din Holywood
mostra:
“-you are too curious
-I am human
-Sometimes i think you’re too human

Locatii exotice (hong Kong si tara fictional Darfur)
*trei nominalizari la Oscar in 1967,scenografie (Alexander Golitzen, George C. Webb, John McCarthy Jr., John P. Austin, costume z(rochii fabuloase de Jean Louis) si sunet (Waldon O. Watson) si trei Globuri de Aur ( Best Motion Picture - Musical/Comedy, Best Motion Picture Actor - Musical/Comedy-Michael Caine si Best Motion Picture Actress - Musical/Comedy-Shirley MacLaine
*Se pregateste remake-ul pt 2011, acum ceva timp se zvonea ca-l fac fratii Coen (The Ladykillers sucked) si se zvonea cu Colin Firth as Harry Dean, Ben Kingsley as Shabandar si Jennifer Aniston as Shirley (don’t call me Shirley)

film: 8 din 10, 4 din 5

DVD:
in fine a aparut la noi pe dvd de la prooptiki /via Universal. Mai ciudat e ca nu apare nicaieri ca fiind pe dvd...yet....dar Dvdul romanesc e o rusine, formatul nu e respectat, din 2.35.1 e dat in 1.78 ceea ce se poate observa intr-o serie de incadraturi truncheate, pacat...altfel e mega-chior si cu subtitluri doar in romaneste, transfer ok dar sigur se putea mai bun...titlu rom: Furtul reginei (briliant si inventiv, nu ?)

Un comentariu:

  1. am reusit sa inteleg ceva printre greselile de ortografie si exprimare si diversele prescurtari, mix-ul de engleza si romana este un "must" ?

    RăspundețiȘtergere