duminică, 31 ianuarie 2010

Infernal Affairs la MovieLIGHT

luni 1 februarie la ora 20.
am gasit textul scris in 2004, dupa primul festival Festasia, cind Infernal Affairs (Mou Gaan Dou, 2002), a rulat intr-o copie la Elvira Popescu. Text nepublicat (scris initiala pentru Sapte Seri dar colaboarea mea cu ei a inceput abia in decembrie 2004 asa ca texte precum Mystic River (numar pilot, aprilie), Kill Bill, The Last Samurai au aparut doar pe liternet), si l-am corectat si finalizat in 2007, si acum pus pentru proiectia digitala de miine. Infernal Affairs 2 si 3, au iesit pe dvd la noi, partea a 2-a (care e un un prequel) o sa fie prezentata la The LIGHT in aldmovielight (Bohemian Mondays).

Infernal Affairs-Afaceri în Infern

Story-ul în cîteva vorbe…politişti contra gangsteri, în speţă triadele din Hong Kong, poliţişti sub acoperire şi gangsteri sub acoperire, plus întrebarea infernală de-a dreptul: cine e cîrtita ? Asta văzut simplist, pentru că Infernal Affairs e mai mult Afaceri în infern decît “Afaceri infernale”. Andy Lau şi Tony Leung sunt De Niro şi Pacino asiatici, faţă în faţă şi spate în spate, şi faţă în spate şi chiar în lateral şi diagonală pentru că filmul, ca şi înfruntare e că un joc de şah (sau Mah-Jong), şi unul din cele care ştie să folosească tehnologia actuală, telefoanele mobile înlocuiesc pistoalele şi mitralierele şi ţin un loc important în plot.

Un Face /Off mai adevărat decît ar putea John Woo să inventeze, aud că unii ar zice că seamănă cu Heat, e Michael Mann-ist. Nu cred că hong-kong-ezii se inspiră din producţiile americane, şi dacă vrei să vezi ceva cu adevărat original, obsesiv şi filosofia budistă despre cele 8 inferne şi cel din Infernul continuu, despre mîntuire prin moarte. Viaţa nu e importantă în sine, ci doar prin modul în care o onorezi…cele două feţe ale monedei, dualitatea, în discursul despre cine e eroul şi cine e antagonistul, termenele se confundă pentru că lucrurile nu sunt atît de alb şi negru. Dacă luăm că exemplu Yin şi Yang, amîndouă lucrurile se îmbină, există nuanţe acolo unde Nietzsche ar spune, suntem dincolo de bine şi rău.

Cu cît văd mai multe filme asiatice (chinezeşti, japoneze, coreene sau la mijloc în Hong Kong şi cantoneză) înţeleg că oricît am fi de fascinaţi de Asia, ea trăieşte în sine, în lumea ei, departe de occident. Parafrazînd cîntecul celor de la Monty Python, “I Like Chinese”, mănînc chiar dacă nu ştiu tot ce e lîngă orez pentru că gustul e important…

Bucuraţi-vă după Festasia (n.a. prima editie, din 2004) că aveţi parte pe ecranele noastre (chiar dacă în limited release) şi de filme din cele mai interesante care se fac azi.

Alin Ludu Dumbravă

* in 2006 a iesit remakeul lui Scorsese inspirat de
trilogia Afacerilor infernale, care i-a adus finalmente Oscarul de regie.
Cronica la Departed aici.
* in acest moment Mou Gaan Dou /Infernal Affairs e pe locul 248 in topul 250 imdb.

2 comentarii:

  1. Buna ziua!

    In primul rand vreau sa salut aceasta zi de luni de la The Light Cinema. Cum sunt student in anul I si nou in Bucuresti nu am avut posibilitatea de a vedea la cinematograf multe filme bune care au rulat sau nu in trecut pe un ecran mare.

    Mi-ati facut o bucurie enorma in urma cu 3 saptamani cand am putut vedea Oldboy, unul din filmele pe care le iubesc cel mai mult. Mi-a parut rau ca am pierdut Infernal Affairs saptamana trecuta si imi pare si mai rau ca pierd The Host saptamana viitoare. Daca nu as fi avut cel mai important examen din sesiune la 2 zile dupa as fi venit cu cea mai mare placere (desi nu e exclus sa vin si in aceste conditii).

    Hmm, poate o introducere prea lunga pentru ceea ce vroiam sa intreb: e posibil ca filme precum "In the mood for love" (preferatul meu), "Chungking Express", "Spring, summer, autumn...", "Hero" sau alte filme asiatice sa ruleze in viitorul apropiat? As fi pus printre ele si "Memories of Murder", dar se pare ca ati ales filmul mai spectaculos al lui Bong, intr-adevar mai potrivit unei sali de cinema.

    Desigur am vazut toate aceste filme enumerate mai sus, dar ar fi o bucurie enorma sa le pot vedea acolo unde trebuie, intr-o sala de cinema, nu pe un monitor de calculator si prin cai mai putin ortodoxe.

    Chiar daca n-am prins decat o zi de luni in cinema-ul din Libery Center de cand am ajuns in Bucuresti asta se datoreaza faptului ca am aflat foarte tarziu de aceasta actiune. Cu siguranta pot spune, cel putin dupa 4 din ultimele 5 titluri de film din cadrul Bohemian Monday, ca voi fi un spectator fidel atat timp cat nu ma aflu sub presiunea unui examen, iar filmele bune vor continua sa ruleze in fiecare luni.

    Desi sper sa primesc un raspuns, nu ar fi nici o problema daca nu v-ati osteni sa cititi acest mesaj deja mult prea lung si mai ales sa-i raspundeti. Multumesc oricum... pentru filmele bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna si ma bucur daca ti-am facut o placere :). La Oldboy datorita problemei tehnice si intirzierii n-am apucat sa prezint filmul. Te astept la Gwoemul daca poti ajunge, in general incercam sa nu repetam filmele. Din pacate preferatele tale mentionate, nu cred ca vor fi prezentate in acest program, mai degraba alte filme asiatice, Infernal Affairs 2 pe 22(si se poate vedea linistit chiar daca nu ai vazut 1 pt ca e prequel), probabil mai tirziu alte filme precum Exiled sau Election. Toate filmele sunt luate de la distribuitor cu drepturile aferente, pe nici unul din tilturile mentionate nu sunt la el so, sorry. Nu ezita sa ma contactezi la LIGHT pentru nelamuriri sau daca te pot ajuta cu vreun titlu pe care vrei sa-l gasesti. Si adu-ti si colegii/ele, suntem in criza de spectatori :)
    bafta la examen si la tot,
    Alin

    RăspundețiȘtergere