marți, 19 martie 2013

Irina Petrescu RIP

Irina Petrescu, una dintre cele mai importante actriţe de teatru şi film din România, renumită pentru frumuseţea sa clasică, a murit, marţi 19 martie la spitalul Elias din Capitală, după o grea suferinţă. Avea 71 de ani.
communique:
Cunoscută pentru distincţia şi eleganţa sa, dar şi pentru frumuseţea sa clasică, Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

Printre titlurile marcante din filmografia ei se numără debutul lui Lucian Pintilie cu "Duminică la ora 6" (1966), unde joacă alături de Dan Nuţu, dar şi "Dincolo de pod" al lui Mircea Veroiu, "O lumină la etajul X", în regia Malvinei Urşianu, şi "Hotel de lux" (1992) al lui Dan Piţa. Irina Petrescu este cunoscută şi pentru filme precum "Străinul" (1964) şi "Prin cenuşa imperiului" (1976). A fost partenera lui Liviu Ciulei în "Facerea lumii" - film distins cu premiul ACIN în 1971 -, a lui Toma Caragiu şi Geo Barton în "Nu vreau să mă-nsor", a lui Radu Beligan în "Şeful sectorului suflete" şi a lui Ştefan Iordache în "Dimineţile unui băiat cuminte". A jucat si in "Străinul" (1964) şi "Prin cenuşa imperiului" (1976) dar rolul ei romantic de prim rang este cel din Rautaciosul adolescent pe care l-am vazut la TIFF in 2007.


tribut video de la TIFF editia V, unde in 2007 i s-a inminat premiul de excelenta pentru intrega cariera.

I s-a facut un medalion ca oaspete special si la Festivalul filmului romanesc de la New York in decembrie 2011.
Iata aici o conversatie de o ora cu ea la Film Society of Lincoln Center.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu