joi, 12 noiembrie 2009

recuperari: Le Gitan (1975)

un alt film de José Giovanni pe care l-am ratat in copilarie (si de altfel nici nu aveam cum sa-l vad pentru ca nu a rulat la noi). Dar imi amintesc poza din revista Cinema cu Alain Delon cu mustata si palarie si un cutit lung in mina. El este Tiganul din titlu dar filmul este mult mai mult decit atit.

In miinile lui Giovanni, bazat pe propriul sau roman (care se intituleaza "Histoire de fou") si produs de Delon, e un comentariu social, si un alt film despre cinstea hotilor si millieul vazut de un insider, Giovanni a facut puscarie si si-a povestit experientele in Le Trou.
Celalalt protagonist al filmului este Paul Meurisse, implacabilul comisar Blot in Le deuxième souffle, al carui remake il dau la LIGHT pe 30 noiembrie), aici elegantul si tragicul spargator de seifuri, Yan Kun, penultimul rol inainte de moartea sa in 1979.

Apare insa si comisarul Blot, acum avansat la gradul de inspector judicar, el care-l vineaza nemilos pe Gitan, interpretat low key de Marcel Bozuffi, care aparea si el in Le deuxième souffle 1966, ca gangster. Deci niste referinte subtile si schimbari in pagina pe care fanii lui Giovanni le pot observa. La fel ca stilul sec, in care curge filmul chiar daca Delon in rol de tigan e preposterous, el este un paria, un lup singuratic, un animal salbatic neimblinzit. Intr-o secventa un zoom urmareste un cird de pasari salbatice (pescarusi?), apoi la finalul sau il descoperim de Delon care le priveste cum zboara, in apartamentul lui Meurisse e o barza/pasare salbatica impaiata. Iar Delon e insotit de muzica de chitara a lui Django Reinhardt.

Mai apar Annie Girardot, un rol secund si destul de ciudat, Renato Salvatori, (frate cu Delon din Rocco si fratii sai) si Maurice Barrier sunt partenerii Gitanului iar Bernard Giraudeau e un tinar politist cu o agenda proprie. Cascade de Remy Julienne, tocmai am vazut o cursa virtuoasa de-a lui in De la part des Copains aka Cold Sweat (1970). Si un prim cadru plan, de tracking shot aerian, care vine din marea retrtasa pe plaje si pina la caravana de tigani asaltata de politie.

Sincer, ma asteptam ca filmul sa fie mult mai slab dar e mult mai bun, ambiguu, si cu trei personaje, scris competent si cu afectiune virila si lispaita de sentimentalism ieftin pentru "codul de onoare", care abunda in filmele lui Delon, Melville si Giovanni si din care s-a inspirat la greu Michael Mann.

4 din 5, 8 din 10 ! (am fost mai generos pentru ca timpul a trecut frumos peste film, ziua lui Delon a fost pe 8 noiembrie si a implinit 74 de ani, astept sa-l vad in remakeul la Cercul rosu al lui Johnnye To).

dvd, cu subtitluri atroce in engleza din colectia anglo-saxona Alain Delon scoasa de Lionsgate, cu 5 filme, care n-au nici o treaba unele cu altele, pe dvd-uri duble (asta era la pachet cu Notre Histoire de Blier !).

2 comentarii:

  1. Hello.

    Am ajuns pe blogul tau cautand (cam pe disperare, asa) pe cineva sa-mi dea si mie o invitatie pe Cinematik. Am aflat foarte tarziu de torrentul asta, dar mi se pare ca e cam Eldorado asa. Am vazut o postare de-ale tale de anul trecut, cand mentionai Cinematik. Ma rog, e cam presumptuos din partea mea sa cer direct, dar ai o invitatie? Multumesc anticipat, cum ar veni :)

    RăspundețiȘtergere
  2. scrie la alin_ludu@hotmail.com daca vrei, tik nu e topic de blog

    RăspundețiȘtergere