vineri, 20 noiembrie 2009

Le Concert (2009)

n-am fost la concert dar am fost la LE CONCERT, Concertul lui Radu Mihaileanu, premiera romaneasca la megalopolisul Cinema City. Si apoi am petrecut strasnic cu artistii si invitatii lor, a fost o seara si o noapte minunata, mai tragica fost la trezirea de a doua zi...
schitez doar citeva puncte asupra filmului, nu e un film romanesc ci unul filmat in Romania (si la Moscova si la Paris)

si nici Radu Mihaileanu nu e regizor roman in purul sens al cuvintuluui, dar este un film special, comedie dulce-amara cu exagerari si ingrosari, melodrama de tip american, old-fashioned, emotie si ceva din Spielberg touch, manipularea spectatorului pina la lacrima, prin fiorul muzical al lui Ceaikovski. Concertul e montat virtuos, si isi ia zborul, la fel ca actul lungit din Unfaithfully Yours al lui Preston Sturges, in varianta cu Nasstasja Kinski. Iar Mélanie Laurent (din Inglorious Basterds) e minunata si m-am indragostit total de ea, in rolul violonistei.
Actorii rusi sunt excelenti (Aleksei Guskov, dirijorul, seamana cu George Motoi, Valeriy Barinov, fostul KGB-ist care vorbeste o franceza de baladeur) la fel ca cei francezi (Francois Berleand, Lionel Abelanski, Miou-Miou, Roger Dumas), ca si Vlad Ivanov, oligarhul violoncelist, sponsorul falsei orchestre Bolsoi. Si Rusine, actorii romani nu sunt trecuti pe pagina imdb. N'oubliez pas Le Trou Normand !!!
4 din 5 / 8 din 10
strongly recommended pentru umor si emotie, ambele cum am zis pe alocuri groase, dar e un film de public care merita succesul incredibil pe care l-a avut in Franta (peste 1 milion de intrari). pacat ca nu a fi iesit mai repede sa poata reprezenta Romania la Oscar (Franta e reprezentata de Un prophete) al lui Audiard, noi de Porumboiu. TWC (fratii Weinstein distribuie filmul acolo, si ar fi putut face un lobby, ceva)



what's good it's worth repeating: Mélanie Laurent

2 comentarii:

  1. in je vais bien, ne t'en fais pas are un rol interesant

    RăspundețiȘtergere
  2. j'adore Mélanie ;) ...ca "violoniste" , ca "projectionniste" , si ca "blonde" (surtout...)

    bisous

    RăspundețiȘtergere