vineri, 13 februarie 2009

Tage 8-Katalin Varga

cronica din Screen Daily foloseste de 2 ori cuvintul "spellbinding", si ii da trei stele, which is a lot pentru ce au dat la restul filmelor festivalului. Si sunt momente cind filmul are acea calitate, dar as fi vrut ca imaginea sa fie mai buna. Dupa ce am iesit de la cea mocirloasa a lui Angelopoulos, am ajuns direct la cea de aici, destul de neclara pe alocuri (zici ca nu e filmat pe pelicula, desi e...)filmat in natura, cu peisaje minunate, pe un sound design excelent si o muzica intersanta. Mi-a adus aminte de Herzog si Kaspar Hauser, nu stiu de ce, si de Popol Vuh, care faceau muzica, desi nu e acelasi gen, dar are acelasi vibe. Mai interesanta e povestea filmului si cum s-a ajuns sa se faca postproductia in Romania si suport CNC, filmul e de fapt unguresc dar regizorul e englez (Peter Strickland), a filmat in judetul Harghita in 2004, dar a ramas fara fonduri, si bani de postprodcutie ! Enter Tudor& Oana Giurgiu (aka Libra Film, care a co-produs si Delta, anul trecut la Cannes si TIFF), si wham-Berlinale !


Hilda Péter adica Katalin ar trebui sa ia un premiu de interpretare, desi si Michelle Pfeiffer in Cheri, la antipod de gen de film si interpretare, e f buna ! Ah, story-ul, "Rural tragedy with an undertow of film noir," zice tot SD, dar nu e Blatagul, ci mai mult Fefeleaga meets Breaking the Waves !
un credit zice de un "horse whisperer" !
3 din 5 / 6 din 10
premiul FIPRESCI in schimb ia Tzitza speriata La teta asustada, facut de o femeie, Claudia Llosa, un sudamerican (Peruan) in care se baga cartofi in vagin ca mijloc de contraceptie (subiectul nr. 1 la toate discutiile pe care le-am avut ieri cu toti criticii romani si straini cu care am stat la bere !)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu