vineri, 28 septembrie 2012

RIP Herbert Lom
Herbert Lom avea 95 de ani si era retras din 1994(si cu un re-lapese in 2004). Dar era unul din actorii mei preferati si acum mai putin de o luna am vazut And There Shall Be None (Ten Little Indians/10 negri mititei in romaneste, versiunea din 1974, cu el si Oliver Reed (si Charles Aznavour, pls.dont go).
Am scris pe acest blog (de fapt pe cel vechi de la pro), despre Lom, in 2007, pe cind am vazut La Setta. Si am remarcat venerabila virsta a sa, iar de atunci, m-am tot gindit ca e inca in viata, unul din cei mai batrini veterani character actors cult. He died peacefully in his sleep this morning, his family said. 27 septembrie 2012, the time had come. Twich, twich, twiched..
Cel mai faimos, Lom a fost nemesisul inspectorului Clouseau, adica mai exact Clouseau a fost nemesisul sau, in seria Pantera roz a lui Blake Edwards. A aparut si in filmul spin-off, Fiul Panterei roz, cu Roberto Benigni, din 1993.
a life in clips de la The Guradian
si tribut/obituary tot din The Guardian

reiau din blogul vechi:
Iar HERBERT LOM (pe numele personajului de aici, Moebius Kelly), împlineşte anul ăsta 90 de ani, pe 11 septembrie, ceea ce îl leagă de Brain De Palma, marele sărbătorit 9/11, alături de Moby. Şi Bin Ladin, dacă-l ascultăm pe Bush.
La Setta a fost penultimul film în care a jucat, în ultimul el reluîndu-şi rolul inspectorului Dreyfus în Fiul Panterei Roz (care e un clasic faţă de voma cu Steve Martin). Cică ar fi jucat şi într-un Agatha Christie TV în 2004....E şi unul din actorii mei preferaţi, de la Comoara din lacul de argint (Schatz im Silbersee),femeia dispărută, la Ladykillers şi Minele regelui Solomon, versiunea Cannon Quatermain gay Chamberlain (pentru care a fost nominalizat la Razzie !!!).. Cînd era tânăr semăna cu Charles Boyer şi are o voce genială, serioasă, cu accent non-defininit, pentru că de fapt e originar din fostul imperiu Austro Ungar, în Boemia, Praga that is. Pe nume Herbert Charles Angelo Kuchacevich ze Schluderpacheru, l-a jucat chiar pe Napoleon (episodic, dar Napoleon!) în ditamai Război şi Pace, într-unul din cele peste 100 de filme în care a apărut. Highly underrated ! Pentru unii ar fi comparabil cu Akim Tamiroff, Donald Pleasance şi Peter Lorre în categoria character actor, dar datorită lui Dreyfus (care mie mi-era mai simpatic decât Clouseau), e destinat stardomului nemuritor. După cum scrie în mini-biografia de pe imdb
, “long may he twitch” !!!

(acum s-a dus sa twitch alaturi de Peter Sellers, si cred ca beau un pint acolo in the bar behind the clouds, alaturi de Ollie Reed si the rest of the ladykillers...)
Herbert Lom (1917-2012)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu