vineri, 27 februarie 2009

Hurlyburly (1998)

"wen der kind, kind war" (or something..)
pe vremea cind Sean Penn nu era un actor mai cabotin ca azi, adica inainte de i am sam, the international, all the kings men si milk...pe vremea cind era hurlyburly...

prima oara am vazut filmul in 2000, in ianuarie, under the influence, cu un prieten, tras de pe un dvd pe vhs, iarna, frig, whisky, Baltica no 9 memories, both fucked up emotionally and so on.. si a parut un clasic...vorbesc dupa cu alt prieten, kinosseur, si-mi spune ca e o voma, of course el l-a vazut treaz, emotionally sober, empatie zero, zice ca Sean Penn joaca ca o cizma (nu stiu exact cum e sa joci ca o cizma, toata viata m-am intrebat dar...anyway am cumparat dvdul la un megadiscount in Franta intr-un supermarket in 2006 ! si revazut aleatoriu tonite...not much really changed ever since...)

basically e o piesa de teatru filmata, anume piesa lui David Rabe din 1984, despre un grup de actori ratati in Los Angleles, care baga la greu droguri si bautura...filmul e sexist si misogin, asa cum sunt personajele sale disfunctionale. Grupul de actori, Sean Penn (care a luat premiul de interpretare la Venetia, cupa Volpi!), Kevin Spacey, Chazz Palminteri, Garry Shandling si femeile pasagere, Robin Wright (Penn), Meg Ryan (intr-un rol cu totul aparte in filmografia ei pina a facut In the Cut, si Anna Paquin (coming-of-age, miam !)






despre piesa pe wikipedia

David Rabe a mai scris piesa Streamers dupa care a facut Altman film si scenariul la Casualties of War al lui BDP si The Firm al lui Pollack. Piesa are peste 3 ore si distributia originala, in regia lui Mike Nichols, era la Chicago, in august 1984, William Hurt, Ron Silver, Harvey Keitel, Jerry Stiller, Judith Ivey, Sigourney Weaver si Cynthia Nixon. In 2005 un off-Broadway revival a avut urmatorul cast: Bobby Cannavale, Ethan Hawke, Elizabeth Berkley, Wallace Shawn, Josh Hamilton, Parker Posey si Catherine Kellner.



Titlul (meaning "noisy confusion" or "tumult") este din Actul I, acena I din piesa lui W. Shakespeare, Macbeth:

First Witch: "
When shall we three meet again / In thunder, lightning, or in rain?"
Second Witch: "When the hurlyburly's done, / When the battle's lost and won
."


reminds me de Bob, bucatarul roscat din Cristian si termenul lui de hurlyburly din 86/87, toti sunem "ciurliburli", stia el ce zice, pentru ca insemna sa fi nobody, sa te faci vraiste, sa fii vraishte, si asa ne-a facut pe toti, cu punch, apoi party la Echitatie de unde ne-au dat afara si am petrecut noaptea in padure si in copaci fugind de ciinii de la stina...those were the dayz, another life and universe...cheers to former friends !



Ebert dixit (cronica lui de trei stele din 4)
There is the convention that booze and drugs bring truth. In vino veritas, the Romans said, and Eugene O'Neill wrote his best plays about boozers who pursued truth into the night. Eddie, the Sean Penn character, is a bruised romantic with a good mind, who is as unhappy as a person can be, and in a riveting scene uses cocaine to take him to a place free of raw emotional pain. It is a remarkable performance.



"pls s..k my d...k..."

merge ascultat si "man of sorrows" (hombre triste), al lui Bruce Dickinson ca fundal pt poze

David Niven ?


6 din 10, 3 out of 5 !

Un comentariu: