miercuri, 19 ianuarie 2011

The Friends of Eddie Coyle (1973)

am revazut filmul lui Peter Yates, acum pe dvd de la Criterion Collection, vazut de mine acum vreo 8-10 ani de pe vhs. Stiu ca m-a frapat atunci ce restrained e filmul, care e o drama (crime drama) plina de umanitate si tragism, cu un personaj realist de tipul celor din filmele europene (Umberto D, Noiret, Ugo Tognazzi-La tragedia di un uomo ridicolo, Gassmann, Mastroianni, Belmondo in Le doulos sau in US, Rod Steiger in The Pawnbroker, Richard Widmark in Night and the City al lui Dassin), titluarul Eddie Coyle, poreclit Eddie "Fingers", un Robert Mitchum intr-unul din cele mai bune roluri din cariera !

incredibil cum un studio de tipul Paramount producea asemenea filme in anii '70-80 (la fel ca Harry in Your Pocket, The Gambler, Sperietoarea, etc)
dupa romanul lui George V. Higgins, scris de Paul Monash (mai tirziu producator la Carrie), si filmat (de Victor E. Kemper), in locatii reale, in Boston (de aici ecouri in filmul lui Ben Affleck, The Town, unde imagini din TFoEC apar si la televizor), pe vremea aceea lucru inca special, practicat de regizorii din Noul Hollywood (Friedkin, Boorman, Yates, Lumet, Pakula, etc)!!!

-Un actor interesant, Steven Keats care joaca rolul lui Jackie Brown !!! (yep, QT, we got this one too), dealer de arme, in debutul sau aici, descoperit de Yates, mort prematur in 1994 la 49 de ani ! (mult TV dar roluri in Death Wish si Black Sunday )
-Richard Jordan as the cop, un politist atipic...intr-o relatie apropiata cu Peter Boyle, si cu Mitchum..."give Uncle something" (mi-a amintit de replicile catre informatoare ale lui William Petersen din To Live and Die in LA)
-iar Alex Rocco e unul din spargatorii de banci caruia Coyle ii furnizeaza arme.
muzica de david Grusin, jazzy (Yates zice pe comentraiu ca i-a aratat filmul lui Quincy Jones, care ar fi trebuit sa faca filmul, dar acesta i-a zis ca filmul nu are nevoie de nici un fel de muzica !)
*RIP Peter Yates, great director ! in mod definitiv unul din cele mai bune filme ale sale (a facut 25 in total), si dupa cum spune pe comentariu, unul din cele trei dragi, alaturi de Breaking Away si The Dresser !!!

4 1/2 din 5, 9 din 10 !!!
DVD extras: comentariu (un fragil -mai ales in voce) dar extrem de elcovent Peter Yates a inregistrat un comentariu special pentru dvd-ul Criterion in 2009 (un eseu interesant despre el aici), colectie de stills in care sunt si fragmente din scenele taiate la montaj, multe din ele extrem de interesante-pacat ca nu s-au pastrat:-(
si un booklet cu un interviu-profil cu Robert Mitchum, intitulat “The Last Celluloid Desperado”, de criticul de film Grover Lewis de pe platou in 1973, aparut in Rolling Stone (un fragment se poate citi aici)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu