marți, 4 ianuarie 2011

Valhalla Rising (2009)

cit mi-as fi dorit sa vad filmul asta pe un ecran mare de cinema, dar n-a fost sa fie si m-am saturat sa astept sa-l vad si pe un dvd HD. Si nu l-am vazut in 2010, altfel ar fi fost pe lista cu cele mai bune filme pe care le-am vazut in 2010 (lista pe care trebe s-o finalizez cumva, din 545 de titluri (incl. revizionari, seriale si scurt-metraje....). Si sa nu pun titluri precum Paris When it Sizzles sau Malastrana sau Elmer Gantry, ci doar filme vazute in 2010. Deci abia cum am vazut filmul lui Nicholas Winding Refn, care dupa mine e cel mai interesant regizor danez, si il urmaresc de cind am vazut debutul sau fulminant, Pusher (1996), la Praga prin 97-98. Si rateurile sale sunt interesante (Fear X, 2003) si continuarile super-dure la Pusher, facute dupa esecul filmului sau american lynchian (descris de IFC:
... "Fear X," delivering a baffling, dreamlike thriller that makes "Inland Empire" look like "My Best Friend's Wedding."
. trailerul e inselator si vinde actiunea care nu exista. Filmul e si anticlimatic si ritmul e lent dar... Valhalla Rising (nici o legatura cu romanul omonim de Clive Cussler din 2001), e un arthouse si unul din cel mai bune filme cu vikingi, megafilm medieval (nu Black Death, asa cum sugera un prieten re: 2010). Parerea mea e ca poate fi pus in coltul cu A saptea pecete si Izvorul fecioarei ale lui Bergman. Mel Gibson sa se aseze linistit, plus ca doar scena de inceput face cit Braveheart ! Totodata e un mind trip si un film experimental, Calatorie in inima intunericului, un Al 13-lea razboinic cross cu der Zorn Gottes. Filmul are aproape zero dialog (gen 200 de replici), cu un Mads Mikkelsen exceptional in rolul lui One Eye (si cu un ochi lipsa care trage cu ..ochiul la cel pe care nu-l are Kirk Douglas :-) in Vikingii lui Fleischer. Mads nu are nici o replica in film, si e adevaratul Man with No Name (mi-a adus aminte de Clint cu vesta sa de piele impletita). filmat superb (in HD), in Scotia, in mijlocul naturii salbatice, care pare virgina, nepingarita de om...locatii minunate cu o lumina cind spectrala, cind rece, cind onirica... Valhalla Rising e impartit in sapte capitole (de la Wrath la The Sacrifice), reprezinnta un (acid) trip asa cum si-a dorit sa fie Blueberry (but was not). Titlul e inspirat de filmele lui Kenneth Anger (Scorpio Rising si Lucifer Rising), si e despre vikingi pe tot atit cit e si sonda Viking ! Refn sustine ca a fost inspirat de Stalker de Tarkovski, (e o obsesie daneza, vezi Von Trier la Antichrist dar sa nu uitam ca ultimul film al lui Tarkovski, Sacrificiul a fost facut in Suedia-actul final al Valhallei mi-a adus aminte de acest film al rusului). Poezia filmului lui Refn, cu un sound design exceptional si eerie, o muzica atmosferica psihedelica (am inteles ca si-ar fi dorit sa-i faca Mogwai soundtrackul dar l-au facut PeterPeter si Peter Kyed), si incadraturi superbe-Morten Søborg, DOPul lui Refn la filmele scandinave. o cronica din Salon.com care face o paralela cu Inception ! intr-un mod destul de interesant si un interviu exhaustiv cu Refn de pe IFC unde zice si de influente:
"Valhalla Rising" is a combination of many films from my youth, all the way back to me coming to America when I was eight, and the samurai and kung fu movies I would watch on TV. "Escape from New York," the first video I ever owned. Lots of Spaghetti Westerns. The "El Topo," midnight movie craziness of the '70s: "Stalker," "2001"... even "Dumbo," which was where I had the idea of making my hero silent.
Winding Refn a facut cam in acelsi timp Bronson -un biopic de pirnaias a la Kenneth Anger, descrid drept "gay arthouse prison movie", si acum e la Hollywood in post-prod cu Drive, un high concept cu Ryan Gosling si Albert Brooks bad guy !!! Looking forward ! mai are un proiect interesant, I Walk With the Dead. Si aflu ca e curat pentru "Wonder Woman", ceea ce n-ar functiona nici in Valhalla acum 1000 de ani :) Intre timp Pusher a fost refacut (acum 10 ani era vorba de un remake Hollywood cu Bruce Willis), in Anglia, ca un film...Bollywood !!!! 4 1/2 din 5, 9 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu