miercuri, 9 februarie 2011

Breaking Away (1979)


Medalionul Peter Yates continua ! Dupa John and Mary si The Friends of Eddie Coyle, Breaking Away -an american classic-si in mod clar cel mai bun film ciclist facut vreodata !!!
Dupa un scenariul excelent de Steve Tesich, recompensat cu un premiu Oscar (filmul a avut 5 nominalizari,-Best Original Screenplay -Tesich, Best Actress in a Supporting Role (Barbara Barrie), Best Director, Best Original Score and Best Picture). A primit si Globul de Aur pentru cel mai bun film (categoria Comedy or Musical).
este un coming-of-age, poveste de maturizare, a patru priteni dintr-un orasel din Indiana, Dave (Dennis Christopher) , pasionat de ciclism si obsedat de italiana si de muzica de opera italiana, Mike (Dennis Quaid), jucator de fotbal care a fost dat afara din A&P, Moocher (Jackie Earle Haley), scund si cu parul lung ! si Cyril (Daniel Stern), baschetbalist, cu totii pierde-vara la lacul de la carera locala.

Scenaristul Steve Tesich s-a nascut in Yugoslavia (Serbia) si parintii lui au emigrat in America pe cind avea 14 ani. A fost student la Indiana University si in 1962 a fost unul din cicilistii din echipa fraternitatii sale care a a concurat in cursa traditionala, Little 500. Ciclistul cistigator era un impatimit de opera pe nume Dave Blase (care are un cameo in film ca announcer), si mai tirziu, Tesich ajuns dramaturg a a scris acest scenariu bazind personajul lui Dennis Christopher pe fostul sau coleg de colegiu. Tesich a mai scris un film ciclist, American Flyers, facut cu Kevin Costner, in 1985. El a murit in 1996, la 53 de ani de un infarct.
Astazi exista o companie de tururi de bicicleta intitulata breaking away ! si un board game cu nume similar !
DVD extras: trailer, 2 spoturi, plus 4 alte trailere la filme Fox pentru copii
-a featurrette would have been nice !
1.85.1 anamorphic !
-Filmul e pe locul 8 pe lista America's 100 Most Inspiring Movies facuta de American Film Institute (AFI) in 2006. Tot pe lista AFI de "Ten top Ten"—the best ten films in ten "classic" American film genres—after polling over 1,500 people from the creative community- Breaking Away a ocupat locul 8 in genul sportiv. la fel, locul 8 in topul celor mai bune filme sportive facute de revista Sports Illustrated.
"Movies like this are hardly ever made at all; when they're made this well, they're precious cinematic miracles."

(Roger Ebert)

4 din 5, 8 din 10 !
-calitati de revizionare absolute, plus valoare educational/motivationala :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu