marți, 8 februarie 2011

John and Mary (1969)

"It's Not Your Mother's Love Story!..."


Un barbat si o femeie, New York style ! Dar cam nepotrivit in anul lui Midnight Cowboy si Easy Rider ! Dovada recenziile critice negative, si bad timingul-cu tot cu trei nominalizari la Oscar si un premiu BAFTA pentru Dustin Hoffman, filmul regretatului Peter Yates, decedat in ianuarie, a trecut neobservat. Acum, in recuperarea si redescoperirea filmelor sale (urmeaza pe lista Robbery, Breaking Away, si de revazut Krull si Murphy's War) si am revazut in ianuarie The Friends of Eddie Coyle, unul din cele mai bune filme ale lui Yates, alaturi de Bullit. Regizorul englez, a ales in mod ciudat acest material greoi si intimist dupa succesul lui Bullit, e un film de sensibilitate europeana, care rupe ritmul si opereaza cu timpuri sofisticate -tranzitii ingeniose, flashbackuri self-conscious sau unconscious, dar e mai aproape de o piesa de teatru decit de cinema. Chimia dintre Dustin (31 de ani) si short-haired Mia Sinatraless(24) nu prea functioneaza,

de aceea ei par a fi disfunctionali in plina perioada hippy si ultima summer of love. pare mai mult un film de relatii de anii '70 sau '80 sau de inceputul anilor '60 europeni-Antonioni, Rohmer. Yates isi face bine treaba, pe un scenariu de John Mortimer, dupa romanul lui Mervyn Jones, pe muzica de Quincy Jones, cu o scenografie eleganta, alba, high fashion style de penthouse. Daca te gindesti la ce filme faceau in New York in acelasi timp Brian de Palma (Greetings, Hi, Mom), Scorsese (Who's that knocking at my door), sau co-nationalul lui Yates, John Schlesinger (Midnight Cowboy), John and Mary e un curio, care astazi poate e mai interesant decit atunci, extrem de restrained si poate cu un final nepotrivit (azi)!

-Olympia Dukakis are o aparitie episodica ca mama activista a lui Dustin !
-un articol lung si interesant din Time din septembrie 1969 intitulat The Moonchild and the Fifth Beatle despre cele doua staruri si rolurile lor in epoca !
3 1/2 din 5, 7 din 10
dvd extras: trailer, photo gallery
anamorphic 2.35:1 letterbox widescreen -transfer excelent de la 20th Century Fox

cu Love story-ul a nimerit-o Arthur Hiller si Paramount in anul urmator ! cu tot cu importul lui Francis Lai de la Un barbat si o femeie !!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu