miercuri, 27 aprilie 2011

Cannes Classics 2011

lectia de cinema va fi data de Malcolm Mc Dowell si se va prezenta Portocala mecanica , restaurata, si un documentar despre ea la 40 de ani dupa !
Plus Puzzle of a Downfall Child de Jerry Schatzberg (USA, 1970) cu Faye Dunaway (ambii prezenti), fotogrfaia lui din care s-a facut afisul editiei 64 !

si Invitatia lui Jean-Paul Rappeneau (79 de ani), cu Le Sauvage/Salbaticul reconstituit !
programul complet aici

1. A Trip to the Moon (Le Voyage dans la lune) by Georges Méliès (France, 1902, 16')
2. Clockwork Orange by Stanley Kubrick (USA, 1971, 137')
3. The Machine to Kill Bad People (La Macchina Ammazzacattivi) by Roberto Rossellini (Italy, 1952, 80')
4. A Bronx Tale by Robert De Niro (USA, 1993, 121').
5. The Conformist (Il Conformista) by Bernardo Bertolucci (Italy, 1970, 118')
6. Sugar Cane Alley (Rue Cases-Négres) by Euzhan Palcy (France, 1983, 106')
7. Puzzle of a Downfall Child by Jerry Schatzberg (USA, 1970, 105')
8. The Law of the Border (Hudutlarin Kanunu) by Lufti O. Akad (Turkey, 1966, 74')
9. No Man’s Land (Niemandsland) by Victor Trivas (Germany, 1931, 81').
10. The Children of Paradise (Les Enfants du paradis) by Marcel Carné (France, 1945, 190')
11. Despair by Rainer Werner Fassbinder (Germany, 1978, 115')
12. The Savage (Le Sauvage) by Jean-Paul Rappeneau (France, 1975, 106')
13. Chronicle of a Summer (Chronique d’un été) by Jean Rouch and Edgar Morin (France, 1960, 91')
14. The Assassin (L’Assassino) by Elio Petri (Italy, 1961, 100')


documentare:

The Look by Angelica Maccarone (Germany / France, 2011, 95')
Corman's World: Exploits Of A Hollywood Rebel by Alex Stapleton (USA, 2011, 125')
Belmondo ... Itineraire by Vincent Perrot and Jeff Domenech (France, 2011, 86')
Kurosawa’s Way (Kurosawa, la Voie) by Catherine Cadou (France, 2011, 52')
Once Upon a Time ... A Clockwork Orange (Il était une fois… Orange mécanique) by Antoine de Gaudemar and Michel Ciment (France, 2011, 52')

marți, 26 aprilie 2011

Lumet: un articol instructiv !

Endurance: Survival lessons from Lumet e un articol exhaustiv de pe situl istoricului, teoreticianului si criticului de film David Bordwell. In el se insereaza citate din cei mai respectabili critici americani care l-au infierat pe Sidney Lumet de-a lungul carieriei sale extrem de lungi si eclectice. As putea spune si inegale dar ei nu s-au luat de The Wiz ci de Pawnbroker sau Serpico. In special Pauline Kael, si e rusinos ce scrie.
Bordwell are dreptate, necroloagele-ogurile au fost classy, dar de-a lungul timpului Lumet a devenit clasic pentru ca a rezistat, a supravietuit, a continuat. A journeyman indeed, dar Long Day’s Journey into Night :). De exemplu am vazut acum The Last Mobile Hot Shots (1970), dupa o piesa de Tennessee Williams, scenariu de Gore Vidal, cu un extrem de unsual James Coburn. Dar e un curio si cam atit ! Am fost mereu dezamagit de The Hill/Colina (1966), un film pe care tatal meu il idoliza (imagine in schimb brici !). Dar ramin timeless The Pawnbroker si The Offence si Prince of the City, filme de care lumea, chiar si cea educat cinefila, nu are habar.

sau Verdictul, un superb film si un superb rol pentru Newman !
iata cum incepe prezentarea de pe imdb:
Though not as consistent as Martin Scorsese or Stanley Kubrick, Sidney Lumet is nevertheless a master of cinema.

De ce simt cumva o contatie negativa ? Exista o unica comparatie Lumet/Kubrick, Fail-sSafe vs. Dr. Strangelove si e urita povestea si ce i-a facut Kubrick lui Lumet pentru ca versiunea serioasa a povestii (anume fail-Safe, a sa fiind parodica,sa nu-l concureze ! Dar despre caracterul lui Kubrick intrebati-l mai bine pe Kirk Douglas :->
Oricum Lumet trebuie comparat cu generatia lui de regizori, colegii care au inceput in televiziune (anii '50, anii de aur, inceputul absolut, pe Coasta de Est, cu live shows, black and white), si s-au mutat in cinema. Dupa cum ii mentioneaza David Bordwell: John Frankenheimer, Martin Ritt, Richard Lester, Franklin J. Schaffner.
[they] won big projects early on, but they also faded faster. As they were moving out of the game in the 1970s and 1980s, Lumet was getting his second wind. He ground movies out–good, so-so, or wretched–like a contract director of the studio days. Sometimes he had a strong stretch, as in the early 1980s, and sometimes not. He started in his early thirties with Jean Vigo’s cameraman Boris Kaufman, shooting crystalline black and white. At the end he was making a feature in high-definition video.

...pe care sunt mindru ca am vazut-o la cinema in Franta. Da, e vorba de Before the Devil Knows You're Dead (2007), si in care a fost comparat cu Oliver Stone si Tarantino, fiecare pe rind care ar fi putut sa-i fie fii sau nepoti !

luni, 25 aprilie 2011

The Russia House (1990)

"This is about honor and not idelogy"
Cred ca cel mai frumos lucru din The Russia House este muzica, o imbinare perfecta de est si vest, de jazz si duduk (primul score care foloseste acest instrument, sau cel putin primul pe care l-am auzit eu-in loc de tambal, sitar, sau alte instrumente exotice). Muzica lui Jerry Goldmith exprima emotia unei iubiri dramatice, in linia lui Dr. Jivago si imbina cle 2 lumi diferite, reprezentate de romance-ul dintre Blair-Sean Connery, si Katya, Michelle Pfeiffer, in Perestroika, pe fundalul unei povesti de spionaj imaginate de John le Carré in 1989 si ecranizata de australianul Fred Schepisi in 1990 (Carré a co-scris scenariul, alaturi de Tom Stoppard). E al doilea film filmat in Rusia de un studio american (dupa Red Heat-1988), extrem de turistic, prin cele mai frumoase locatii din Moscova si St. Petersburg (pe atunci inca Leningrad).

Am vazut prima data filmul in 1992 pe video, l-am revazut pe dvd acum 2 ani si m-a emotionat, am dat pe tvr2 asta seara si am ramas pe el (no commercials si nothing interresting on HBO si TNT helped). Connery e impecabil, si foloseste si saxofonul in pauzele sale Harry Palmer-esti de jazz, combinate cu bautul stil Richard Burton-esc din The Spy Who came from the Cold. E un Carré cald, neobisnuit, probabil inspirat de deschiderea zidurilor, si oarecum optimist fata de alte jocuri mai murdare din bibliografia lui. Ajutat si faptul ca protagonistul, Blair Barley, nu e spion si publicist, batriior, betivan si invins de viata, cu toate iluziile pierdute. E un romance adult care se consuma pe muzica lui Goldsmith, cel mai pregnat element al filmului ! Mai aproape de White Nights al lui Taylor Hackford, decit de Tinker, tailor, Soldier, Spy ! Imi place mult finalul din Lisabona, apartamentul renovat de Barley si pianul care completeaza saxofonul si apoi solo de saxofon. Branford Marsalis-soprano sax, Michael Lang -pian si John Patitucci la bass.

Film de Craciun (a iesit de Craciun in 1990), re-vazut de Paste !

Roluri secundare briliante, Klaus Maria Brandauer e fizicianul cu alias Dante, Edward Fox e contactul britanic, Roy Scheider, J.T. Walsh si John Mahoney sunt CIA, iar regizorul Ken Russell apare ca o vulpe batrina din MI6. Titlul vine de la sectiunea MI6 care se ocupa de URSS la acea data. Cronicile americane au fost rezervate, ca si receptia de atunci, Pfeiffer a fost nominalizata la un Glob de Aur- filmul a fost si la Berlinale in competie-e un film prea european ca sensibilitate si era prea proaspat Razboiul Rece la acea data, se tine bine azi, si poate fi incadrat mai mult in zona film de dragoste decit thriller de spionaj.
8 din 10 ! 4 din 5 !

XX-intreg filmul poate fi vazut pe youtube !!!

duminică, 24 aprilie 2011

RIP Kevin Jarre

nascut in 1954, fiul actritei Laura Devon. Kevin Jarre si-a luat numele de familie de la tatal adoptiv, compozitorul Maurice Jarre, devenind peste timp fratele vitreg al lui Jean Michel.
A murit la 56 de ani pe 3 aprilie de insuficienat cardiaca si imdb a dat stirea abia acum ! E trecut ca scenaristul filmelor Rambo (unde a scris doar story-ul), Glory si Tombstone (1993), unde a fost si regizorul original, inlocuit dupa 6 saptamini de productie de Kurt Russell (necreditat) si George Pan Cosmatos. Glory (1989) a fost nominalizat la Globul de aur pentru cel mai bun scenariu -filmul a luat 3 Oscaruri. Kevin era un pasionat de istorie, mai ales perioada razboiului civil. A scris scenariul la Glory, primul film despre soldati negri in aceasta epoca si cu greu a fost produs, pina la urma de Edward Zwick (si regizor), cu Denzel Washington in rolul principal. Jarre are un cameo in film ca un soldat alb.
"I never thought I could interest anybody in it. A Civil War epic, about black people? But I'd got really attached to the story.... I'd end up in tears when I got through writing."(
Kevin Jarre, 1990)

Scenariul sau la Tombstone ( original de 157 de pagini, la 120 poate fi citit aici), e dat ca exemplu de veridicitate istorica pentru Wyatt Earp, filmul nu exista decit ciuntit-problemele lui de productie sunt epice ! iar concurenta cu productia Warner a lui Kevin Costner/Lawrence Kasdan care a dat filmul lung si prost cit o zi de post ! i-a daunat la maxim ! Jarre mai e creditat ca producator la The Jackal si producator executiv la The Mummy (unde are credit de screenstory) si e autorul story-ului la The Devil's Own (1997, ultimul film al lui Alan J. Pakula), o alta productie plina de calamitati !
un necrolog din LA Times aici
Obituary-ul din TMZ a fost criticat pentu ca l-a creditat drept Kevin Jaffe, mentionind apoi, the Genius who wrote..." Sic-k

sâmbătă, 23 aprilie 2011

RIP Tim Hetherington


ati auzit la stiri, stiti poate cine e daca ati vazut RESTREPO, documentarul lui si al lui Sebastian Junger care a fost nominalizat la Oscar si a luat premiul juriului la Sundance!
portofoliu in Vanity fair !
Englezul Tim Hetherington avea 40 de ani. A murit in Libia pe 20 aprilie in timp ce filma glontul, asemenea lui Robert Cappa, si el la 40 de ani ! Am aflat din ziar, in metrou, ca doi jurnalisti/fotografi au fost ucisi in Libia dar nu stiam ca e omul care a filmat Restrepo timp de un an de zile. Heterington a fost 10 ani in zone de conflict. Tocmai terminase un filmulet, documentar-eseu despre aceste experiente, intitulat Diary. Acesta poate fi vazut aici. Merita !

Diary (2010) from Tim Hetherington on Vimeo.


oarecum premonitoriu !
anterior Hetherington facuse un filmulet experimental pentru o instalatie, intitulat Sleeping Soldiers ! Contine imagini din Restrepo, filmat in valea Korengal din Afganistan !

Sleeping Soldiers_single screen (2009) from Tim Hetherington on Vimeo.

vineri, 22 aprilie 2011

Source Code (2011)

Duncan Jones (alias Zowie, baiatul lui Bowie, da, David Bowie) intr-un interviu cool despre Moon, primul lui film si Source Code (Transfer de identitate), cel mai bun sf thriller pe ecrane in a long time, un film inteligent care dupa spusele lui CL, "s-ar putea sa fie primul film despre mecanica cuantica". Mai mult Philip K. Dick decit in The Adjustment Bureau si in combo de Timecop, Deja Vu, Total Recall & more, cu un score fantastic de newcomerul Chris Bacon(intre Jerry Goldsmith si Bernard Herrmann, pe undeva reminiscent la muzica lui Danny Elfman la primul Mission: Impossible !)

4 din 5, 8 din 10 !

miercuri, 20 aprilie 2011

Palme D'or pentru Bertolucci !

Iar Bernardo Bertolucci va primi un Palme D'or omagial ! In timpul ceremoniei de deschidere a festivalului, pe 11 mai !

Cannes 64-Juriul complet !

Juriul prezidat de Robert De NIRO este urmatorul:

Martina GUSMAN (actress and producer, Argentina)
Nansun SHI (producer, Hong Kong/China)
Uma THURMAN (actress, scriptwriter, producer, USA)
Linn ULLMANN (writer,literary critic, Norway)
Olivier ASSAYAS (director, France)
Jude LAW (actor, producer, UK)
Mahamat Saleh HAROUN (director, Chad)
Johnnie TO (director, producer, Hong Kong/China)

pare a fi ok, Uma a jucat cu Bob in Mad Dog and Glory, cu Jude in Gattaca, deci iaca six degrees. Cit despre Johnnie To si Oliver Assayas sunt inclinati spre pac pac si whuuush cu skepsis, deci il vad pe Nicholas Winding Refn cu sanse de Drive ;-)
selectia oficiala aici !


-iar in juriul de scurt metraje si Cinéfondation, condus de Micahel Gondry este membru Corneliu Porumboiu ! Alaturi de Julie GAYET, Jessica HAUSNER si João Pedro RODRIGUES. Nici un film romanesc in selectie !
-Emir Kusturica este seful juriului sectiunii Un Certain Regard.
iar Bong Joon-ho (Memories of Murder, The Host) prezideaza juriul pentru debut (Caméra d’or).

Top 5 westernuri preferate ale fratilor Coen


doua ciudatenii despre care nici nu stiam, dintre care pe unul nu l-au vazut nici ei (Doc) !!!
1. Once Upon a Time in the West (1968, dir. Sergio Leone)

2. The Outlaw Josey Wales (1976, dir. Clint Eastwood)

3. Greaser’s Palace (1972, dir. Robert Downey Sr.)

4. “Doc” (1971, dir. Frank Perry)
“Frank Perry movie, written by Pete Hamill. We haven’t actually seen this one but saw a clip of the first scene, and the opening gag makes us suspect the movie belongs on the list. Stacy Keach fights consumption, dust, and bad men as Doc Holliday. This movie is for you if you like to watch people cough. Stacy was warming up to play one of cinema’s great lawmen in the Cheech and Chong movies.”
(Joel & Ethan C.)
5. The Life and Times of Judge Roy Bean (1972, dir. John Huston)
-eram sigur, datorita aparitiei lui Grizzly man in True Grit !
(am ajuns al acest top datorita mortii lui Michael Sarrazin, care are un cameo in filmul lui John Huston)
-------------------
dupa cum le-au povestit la Entertainment Weekly in ianuarie

marți, 19 aprilie 2011

RIP Michael Sarrazin


Canadianul Michael Sarrazin ar fi trebuit sa aiba o cariera stralucita, el trebuia sa joace in rolul lui Joe Buck din Midnight Cowboy, in ultima clipa a fost inlocuit cu Jon Voight. So, it goes... Partenerul de dans al Jane-i Fonda in Si caii se impusca, nu-i asa ?/They Shoot Horses, Don't They?(1969), fratele lui Paul Newman in Sometimes a Great Notion (1970), alaturi de care are si un extended cameo in The Life and Times of Judge Roy Bean (1972), invatacelul lui James Coburn la buzunarit in Harry in Your Pocket (1973), iubitul Barbrei Streisand in For Pete's Sake(1974) si protagonistul din The Reincarnation of Peter Proud (1975), s-a mutat incet cu incetul pe roluri episodice, cu o trecere prin Italia unde a jucat in Scaramouche-ul lui Enzo Castellari, Le avventure e gli amori di Scaramouche (1976), alaturi de Ursula Andress ! Apoi TV si B movies...Avea 70 de ani !

al doilea derby din They Shoot Horses, Don't They? al lui Sidney Pollack !

Hide in Plain Sight (1980)


singurul film regizat de James Caan (si cu el protagonist), un curio, si drama, si semi-thriller, filmat in Buffalo, New York !
bazat pe o poveste adevarata, de la inceputul programului de protectie al martorilor, din 1967, bazat pe un roman de Lesley Waller.

destul de ok regizat, dar neimplicant, cu acel aer gritty al filmelor din anii '70, cu atmosfera blue-collar (filmat de Paul Lohmann, muzica de Laurence Rosenman), cu un Caan retinut (in the Thief mode) si roluri secundare bune: Jill Eikenberry, Robert Viharo, Danny Aiello, Joe Grifasi, Barbra Rae, Kenneth McMillan, Josef Sommer si o aparitie a lui Leonardo Cimino !

produs de MGM, dvd de la Warner Archives (bare bones)
format: 2.35.1
2 1/2 din 5, 5 din 10 !

luni, 18 aprilie 2011

B-est 7 -the end

"Mitica" e-ntro forma excelenta dupa 30 de ani !

Cu respectivul Pampon ("ia-mi nene aia") si Mitza Baston, "fata din popor si violenta", 30 de ani mai tirziu, la cinema Studio.
nota bene: filmul lui Pintilie nu a fost vazut niciodata in 1981 in afara unor proiectii interne, unde s-a si stocat ! Prima vizionare a fost in toamna lui 1990, la Scala, la care am fost prezent !
poate filmul meu preferat din toate cele romanesti, dupa cum am votat si-n topul criticilor din 2008 (dar minoritar as per se :-) !

Andrei Koncealovski-premiul de excelenta, n-am mai apucat sa-i iau interviu, but that's another Siberiade !
Palmares:
Premiul pentru Imagine: Patrick Murguia-Abel

Premiul pentru Regie: Debra Granik- Winter’s Bone

Trofeul Festivalului de Film Internațional „Bucureşti”: Meek’s Cutoff ( Kelly Reichardt).

Premiul Criticii: Four Lions -Chris Morris.

Premiul Publicului: Exit through the gift shop (Banksy)

celalalt premiu de excelenta: Mariana Mihut !!!

duminică, 17 aprilie 2011

Azi la B-est !

sa zicem ca Nader and Simin s-au aruncat in aer ieri :->
ca Siberiada e prea friguroasa :) 275 de minute la Elvira Popescu pot sa fie similare cu cele traite in film, I got my Runaway Train... (though Koncelovski va prezenta acolo filmul la 12-high noon!)
asa ca ramin sa se arunce cu picioarele in aer Miticii restaurati:

si Coppola feminin la closure:

Chateau Marmont in the back ! Warren Zevon, Hunter Thompson, Jim Morrison & John Belushi shtiu de ce ! Tarantino too ;-)
will report apres...

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Four Lions (2010)

Waj: We'll blow something up.
Omar: What we gonna blow up Waj?
Waj: Internet.
-
which reminds me the illustration below:

plot:
4 nincumpoops vor sa devina teroristi jihadici, including wannabe arabul Barry (Nigel Lindsay )! complications and martyrs ensure ! Film ultra-politic si umor very negru, und sehr actual, prima comedie cu jihadisti, asa cum Essential Killing (despre care n-am apucat sa scriu de cind l-am vazut) al lui Jerzy Skolimovski a fost primul action movie cu un taliban (the existential Rambo), asta e The Three Stooges (plus one) al suicide bomber-ilor !

-many muviis come to mind, from One- Two Three :) to Two Lovers, Three Kings to Four Lions to Five Corners :) and Six Six Six (incl. Nicki Sixx)...but seriously:
Don't Mess With the Zohan si Monty Python ! Team America: World Police meets In the Loop (vazut la B-Est-ul trecut, dar care era prea mult satira politica decit comedie mainstream-asta nuc a Four Lions ar fi easy going...), si un riff inedit la The Lion King !

-Jeff Beck si Aphex Twin in soundtrack, si piesa "Dancing in the Moonlight" de Sherman Kelly/aici cu Toploader !
-premiul BAFTA pentru cel mai bun debut (Christopher Morris)
premiul revistei Empire pentru cea mai buna comedie a anului 2010 !
vazut la B-Est ! simbata 16 aprilie la 18.30 la cinema Studio (in competitie)...si dupa mincat la arabi (falafel, sugiuk, humus, tabule, baba ganush, etc..no kebap-(unul din showdown-uri se intimpa la resto-ul Kebabish)
7 din 10 ! 3 1/2 din 5 ! (din pacate pierde ritmul in momente cheie dar finalul salveaza shish-kebapul jihadic final :)
dupa cum scrie San Francisco Chronicle:
Probably the world's first jihad terrorist comedy, Four Lions is a daring, brilliantly conceptualized film, but like the bumbling bombers of the title, the execution tends to be hit-and-miss.

potential de revizionare: you bet !!!!

vineri, 15 aprilie 2011

Bryan Ferry aminat !

comunicat:
Concertul Bryan Ferry programat pentru data de 1 mai la Sala Palatului din Bucuresti se amana pentru data de 18 septembrie. (apare si pe situl lui-rescheduled!)
Detaliile privind noua locatie a concertului BRYAN FERRY de la Bucuresti din 18 septembrie vor fi comunicate in cursul saptamanii viitoare.

Artistul a fot supus unor teste medicale amanuntite in ultimele doua saptamani; in urma rezultatelor medicul personal al artistului i-a recomandat o pauza de minimum o luna intre cele doua turnee internationale, cel cu Roxy Music pe care tocmai l-a incheiat in martie in Noua Zeelanda si cel solo din Europa care ar fi trebuit sa inceapa pe 19 aprilie. Asadar primele sapte concerte programate intial pentru luna aprilie si cel de la Bucuresti de pe data de 1 mai au fost reprogramate

Shit ! I was so looking forward for this !
-let's put our fingers in a dike anf pray !
cut to:

18 sept. Arenele Romane ! see ya there !

Exit Through The Giftshop azi la B-est !

filmul lui Bansky care merita sa ia Oscarul pentru cel mai bun mock/documentar, azi la Studio la 18.30 in competitia B-EST !
cronica mea aici !

13 Assassins / Jusan-nin no shikaku (2010)

mi-am dat seama ca n-am "eticheta" pe blog sa pun la genul filmului asta, the ultimate samurai movie ! asa ca am inventat una clasica, Asia Extreme ( o sa completez la posturi anterioare :)!
premiera la Venetia anul trecut si Tarantino nu i-a dat nimic ! probabil sa nu se faca legatura cu rolul lui din anteriorul meta-film despre demitizarea genurilor al lui Takashi Miike, anume Sukyaki Western Django, in care a jucat, in prolog ! Altfel
nu-mi explic de ce nu a adaugat 13 Assassins/Jusan-nin no shikaku unui palmares controversat si cum altfel decit....contestat ?
Miike face filme asa cum beau altii o vodca (io-s la regim :), deci de la breakthroughul lui international cu Audition (1999) a facut vreo 50 de filme cica, unii zic 60+, nu stiu eu am vazut vreo 10 !, dar m-am convins cu Ichi the Killer/Koroshiya 1 (2001), ca omul e un joker, adica sa nu crezi tot ce vezi !
Ok, in 13 Assassins citeaza din Audition (femeia cu membrele amputate), si dupa parerea mea creaza un nou record (tras cu arcul in copii, si daca nu te cheama Marcu :) si are un showdown (citeste stand:) lung si virtuos si cu point !
Oricum tot sensul filmului mi se pare ca sta in cadrul cu un copil mictionind in stil belgian, spre samuraii care vin, si e un mesaj adus genului sacrosanct, de la Mizoguchi cu varianta lui la Al 47-lea Ronin, la Kobayashi (Harakiri) la Kurosawa (in special Yojimbo si Cei sapte samurai) si pina la Tsui Hrak cu Seven Swords, Red Cliff al lui John Woo si mr. "Beat" Kitano (Zatoichi remade)!
*dar citind, am aflat ca e un remake la filmul lui Eiichi Kudo din 1963 cu acelasi titlu si acelasi plot (aparut in colectia Samurai Films de la Criterion) ! Nu l-am vazut pentru ca sa-mi dau seama ce si cum !
oricum 13 mai tari ca 300 ! Act accordingly ;->
*si cert e ca acum Miike e inscris in competitia oficiala la Cannes (pentru prima oara) cu ICHIMEI (HARA-KIRI: DEATH OF A SAMURAI), alt film cu samurai !\
*trebuia sa fie ziua Asia Extreme si cu Reign of Assassins, dar ne-am impiedicat in sabia Excalibur la un Game of Thrones, thank u HBO :-) !

-muzica are un pansant de piesa Apocalyptica pe cello (mai ales cind incepe batalia, dupa replica "Kill'em, Kill'em all!" si pe genericul final !

"from legendary filmmaker Takashi Miike" !!!!!! (Magnet Releasing-US)
4 din 5 ! / 8 din 10 !

Your Highness (2011) cronica pe Feeder

o noua cronica pe Feeder despre un film deja prea controversat :) fuck yeah !

yep, that is the muuvie ! that is the quest ! BTW: Quests suck ! Ma-titiii!!!
4 din 5 /8 din 10 !

Cannes 64-selectia oficiala !

s-a anuntat ! si felicitari lui Radu Mihaileanu, Catalin Mitulescu si Joachim Trier (care mi-a fost coleg la EFC!) ! les roumains still got it :-) the danes too !

Opening Film:
Woody ALLEN-MIDNIGHT IN PARIS
Out of Comp. -1h40
***
Pedro ALMODÓVAR LA PIEL QUE HABITO -desi a zis ca nu mai vine la Cannes :)
(THE SKIN I LIVE IN)-2h

Bertrand BONELLO L'APOLLONIDE - SOUVENIRS DE LA MAISON CLOSE
(HOUSE OF TOLERANCE)
2h02
Alain CAVALIER-PATER
1h45
Joseph CEDAR HEARAT SHULAYIM
(FOOTNOTE)
1h45
Nuri Bilge CEYLAN BIR ZAMANLAR ANADOLU'DA
(ONCE UPON A TIME IN ANATOLIA)
2h30
Jean-Pierre et Luc DARDENNE LE GAMIN AU VÉLO
(BOY WITH A BIKE)
1h27
Aki KAURISMÄKI-LE HAVRE
1h43
Naomi KAWASE-HANEZU NO TSUKI
1h31
Julia LEIGH-SLEEPING BEAUTY
1st film 1h44
MAÏWENN POLISSE
2h01
Terrence MALICK-THE TREE OF LIFE (asteptat de anul trecut la Cannes si apoi de Venetia)-2h18

Radu MIHAILEANU-LA SOURCE DES FEMMES
(THE SOURCE)
2h15
Takashi MIIKE-ICHIMEI
(HARA-KIRI: DEATH OF A SAMURAI) dupa 13 Assassins, still samurai ????
2h06
Nanni MORETTI-HABEMUS PAPAM
1h42
Lynne RAMSAY-WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN
1h50
Markus SCHLEINZER-MICHAEL
1st film 1h34
Paolo SORRENTINO-THIS MUST BE THE PLACE (cu Sean Penn as retired rocker, a must-see 4 me)
1h58
Lars VON TRIER-MELANCHOLIA
2h10
Nicolas WINDING REFN-DRIVE (yeah !)
1h35


UN CERTIN REGARD
Opening Film:
Gus VAN SANT-RESTLESS
1h31
***
Bakur BAKURADZE-THE HUNTER
1h50
Andreas DRESEN-HALT AUF FREIER STRECKE
1h35
Bruno DUMONT-HORS SATAN
1h50
Sean DURKIN MARTHA-MARCY MAY MARLENE
1st film 1h41
Robert GUÉDIGUIAN-LES NEIGES DU KILIMANDJARO
1h47
Oliver HERMANUS SKOONHEID
1h38
HONG Sangsoo-THE DAY HE ARRIVES
1h19
Cristián JIMÉNEZ-BONSÁI
1h42
Eric KHOO-TATSUMI
1h34
KIM Ki-duk-ARIRANG
1h40
Nadine LABAKI-ET MAINTENANT ON VA OU ?
1h50
Catalin MITULESCU-LOVERBOY
1h35
NA Hong-jin-YELLOW SEA
2h40
Gerardo NARANJO-MISS BALA
1h53
Juliana ROJAS, Marco DUTRA TRABALHAR CANSA
(HARD LABOR)
1st film 1h40
Pierre SCHOELLER-L'EXERCICE DE L'ETAT (THE MINISTER)
1h55
Ivan SEN-TOOMELAH
1h46
Joachim TRIER OSLO, AUGUST 31ST
1h35
--------------------------------
Out of Competition:
Xavier DURRINGER-LA CONQUÊTE
Jodie FOSTER-THE BEAVER (Mad Mel returns with..a beaver...)
Michel HAZANAVICIUS-THE ARTIST (film mut cu Brice de Nice :)
Rob MARSHALL-PIRATES OF THE CARIBBEAN: ON STRANGER TIDES (3 DE)

Midnight Screenings:
CHAN Peter Ho-Sun WU XIA
2h
Everardo GOUT
DIAS DE GRACIA
(DAYS OF GRACE)
1st film 2h13

Special Screenings:
Frederikke ASPÖCK-LABRADOR
1st film 1h30
Rithy PANH-LE MAÎTRE DES FORGES DE L'ENFER
1h45
Michael RADFORD-MICHEL PETRUCCIANI (l-am vazut in 1999, dec. la Ateneu)
1h30
Christian ROUAUD-TOUS AU LARZAC

joi, 14 aprilie 2011

Nightwing (1979)

Tagline roman/film: Day belongs to man, but night is theirs!

vampire bats cu enshpe mii de ani inainte de Bats (1999) !!! si fara nici o legatura cu Batman ci cu indienii din rezervatie ! al carui serif e Nick Mancuso (indian pe nume Youngman Duran !), si care e ajutat de englezul David Warner (de tip Van Helsing, dr. Loomis) sa vineze liliecii-vampiri, care ar putea avea de-a face si cu blestemul batrinului Abner, un fel de vrajitor local ! Un soi de sa-i zicem enviromental horror sau eco-horror (Nature's revenge), din genul invaziilor cu animale mutante sau monstruoase sau doar ucigase din a doua jumatate a anilor '70, serie deschisa de JAWS/Falci(predecesor in The Birds/Pasarile lui Hitchcock), cu rip-offuri gen Tentacule, Orca, Tintorela, The Great White aka L'ultimo squalo, sau alte specii precum Roiul (The Swarm), The Savage Bees/Albinele ucigase, Kingdom of the Spiders, Empire of the Ants-Imperiul furnicilor, The Food of the Gods (ultimele doua dupa H.G. Wells), Day of the Animals, Grizzly, Squirm -viermi, Bug, Frogs, The Pack, Rats, Pirahna, Alligator, Venom, SSSSSS, etc, etc, etc...genul revenind la moda sporadic (Deep Blue Sea, Arachnophobia, Anaconda)

co-scris de Martin Cruz Smith (autorul lui Gorky Park si al seriei de carti cu Arkady Renko), dupa romanul sau din 1977, dar cu pansant pe problema sociala a indienilor, la fel ca si Prophecy din acelasi an al lui John Frankenheimer, sau ca Wolfen doi ani mai tirziu. Ambele filme au fost flopuri, Nighwing fiind regizat de un nume ciudat pentru acest tip de film, Arthur Hiller, pe atunci regizor de succes dupa The In-Laws (Cuscrii, 1979) si Silver Streak (Transamerica Express, cu Gene Wilder si Richard Pryor, 1976), si avind in spate The Americanization of Emily (1964), Love Story (1970) si The Hospital (1971).
Hiller n-a prea fost interesat de aspectul horror al povestii si liliecii apar doar sporadic, iar cind apar sunt efecte rizibile de Carlo Rambaldi, omul pe care l-a adus Dino De Laurentiis din Italia sa lucreze la King Kong, efecte de mina a doua, (si in stil Pasarile lui Hitchcock, prin taieturi de ecran), ok pentru un film italian de serie, dar nu si pentru acesta, produs de studio (Columbia) cu major release, in care in rest avem un mix curios de western, samanism (Peyote Ugly), social si etno. Participa Kathryn Harrold (hot), Stephen Macht si episodic actorul lui Peckinpah, Strother Martin.

un curio, care ar fi devenit titlu-cult, cunoscut din cauza ca se dadea pe HBO
intr-una in anii '80, ale carui cele mai bune lucruri sunt locatiile (New Mexico, rezervatiile indiene) si muzica excelenta de Henry Mancini !
2 1/2 din 5, 5 din 10 !
DVD
format: 1.85.1
de la Columbia gems/ Vaults.
extras: trailer.
intreg filmul se poate vedea pe youtube aici !

coperta VHS-ului pe care a putut fi vazut pina la acest dvd !

B-Est 2011 (editia a 7-a)

B-Est 2011 (editia a 7-a) nu e la Scala ci la Studio, NCRR si Elvira Popescu.
invitat si masterclass Denis Tanovic si Cirkus Columbia, Koncealovski va veni sa prezinte Unchiul Vania si Siberiada (a ramas restant de anul trecut), Asia Extreme: Takeshi Kitano, Takashi Miike, John Woo ! Plus Kaboom, Carlos, Printesa de Monpensier, Sofia Coppola si...Bansky !
si cel mai shocking film dupa Caragiale, restaurat: De ce Trag clopotele Mitica ?

filme de la Berlin:
Greenberg
Mammuth de Gustave de Kervern si Benoît Delépine
Abel-Diego Luna
Venetia:
Somewhere-Sofia Coppola
Alex De la Iglesia-BALADA TRISTE DE TROMPETA
Cannes: Kaboom /Gregg Araki
Burnt by the Sun 2 al lui Mihalkov,
Outrage de Takeshi Kitano,
Carlos de Oliver Assays
In competitie:
WINTER’S BONE
MEEK’S CUTOFF
ANIMAL KINGDOM
BEYOND de Pernilla August cu Noomi Rapace !
EXIT THROUGH THE GIFT SHOP de Bansky
ABEL –de Diego Luna
FOUR LIONS

Programul complet aici, pe situl festivalului !

Balada triste de trompeta (2010)

B-Est 2011 (editia a 7-a) pe ploaie...
l-am ratat pe Denis Tanovic.
Am ratat si Cirkus Columbia din cauze de Blue Moods...
am ratat datorita Francescai si pentru a patra oara Burnt by the Sun 2 al lui Mihalkov. Dar nu mi-l amintesc pe primul bine so...
dar n-am ratat Balada triste de trompeta de regizorul meu preferat spaniol Álex de la Iglesia (nedus deloc la biserica),
acum laureat cu premiul pentru cel mai bun regizor si cel mai bun scanariu la festivalul de la Venetia, courtesy fanboy-ului Quentin Tarantino, seful juriului, cu care are lucruri in comun, in mod curios mai ales cu Inglorious Basterds in re-interpretarea istoriei-aici se musca mina lui Franco ;-), iar Caroline Bang mi-a adus aminte de Melanie Laurent !
E acelasi univers pe care l-a redat si Guillermo del Toro in Labirintul faunului si Espinazo dela Daiablo, Spania fascista
-Primul film nescris alaturi de scenaristul sau partener fidel, Jorge Guerricaechevarria, cu participarea actorului fetis, Santiago Segura, Payaso tonto !

O capodopera de grand guinol si grotesc, o alegorie si satira politica, comedie neagra, film de dragoste, ura si razbunare, triunghi monstruos, care citeaza din nenumarate filme, Jodorovski (Sanat Sangre si El Topo), Tod Browning, Hitchcock, Tim Burton in Batman Returns, King Kong, Texas Chainsaw massacre 2, etc, etc-un film care nu e pentru toate gusturile (s-au raportat plecari masive :0 la Studio) ci pentru kinossseur-i psihotronici :), paroxistic, ultrarapid si dinamic, care a impartit critica in doua, a scandalizat si socat-15 nominalizari la premiile Goya (Oscarul spaniol, filmul cu cele mai multe mentiuni), si a plecat acasa cu doar 3 premii (machiaj, sunet, efecte speciale)!
Doar un film de Álex de la Iglesia a mai rulat la noi la cinema, Crimen Ferpecto, despre care am scris in 2005 in Sapte Seri.
Carolina Bang e mega-hot, ea e partenera de viata si muza lui Iglesia (aproape de Lisa-Marie pentru Burton).

-filmul va rula in America sub titul "The Last Circus" (Magnolia Pictures' Magnet Releasing label). O sa fie jale :)
"THE LAST CIRCUS is a perfect combination of batshit insanity and drama mixed with elements of horror and comedy. The film really defies genre classification, except to categorize it as fantastical."

(Gordon and the Whale)

plot synopsis:
“1937 – Spain is in the midst of the brutal Spanish Civil War. A “Happy” circus clown is interrupted mid-performance and forcibly recruited by a militia. Still in his costume, he is handed a machete and led into battle against National soldiers, where he single handedly massacres an entire platoon. Fast forward to 1973, the tail end of the Franco regime. Javier, the son of the clown, dreams of following in his father’s career footsteps, but has seen too much tragedy in his life – he’s simply not funny and is only equipped to play the role of the Sad Clown. He finds work in a circus where he befriends an outlandish cast of characters but as the Sad Clown he must take the abuse of the brutish Happy Clown Sergio, who humiliates Javier daily in the name of entertainment. It is here that he meets Natalia, a gorgeous acrobat, and abused wife of Sergio. Javier falls deeply in love with Natalia and tries to rescue her from her cruel and violent husband, unleashing Sergio’s jealousy. But Natalia is torn between her affection towards Javier, and her lust for Sergio. With neither man willing to back down, this twisted love triangle evolves into a ferocious battle between Sad Clown and Happy Clown, escalating to unbelievable heights in this absurd, shocking, irreverent and unforgettable film.”
»

trailer spaniol, prezentat de regizor !
in mod cert cel mai ambitios, poate si cel mai bizar si cel mai personal film al lui Iglesia ! Cel mai apropiat de Muertos de Risa, pe care l-am vazut la Madrid in 1999 !

4 1/2 din 5, 9 din 10 !!!

-il mai prindeti la MTR (NCRR) azi la ora 19 si va fi distribuit la noi de Transilvania Fikm (Cu siguranta va fi la TIFF, in cinema mai vedem...)

miercuri, 13 aprilie 2011

more on Lumet

un articol interesant din Wall Street journal despre tematica filmelor lui Sidney Lumet: Why Sidney Lumet Fought the Law !

"No one who watches “Dog Day Afternoon” will ever forget how a human being can find himself stuck in a moment where there is no exit and no good ending."

Bye Bye Braverman :) (titlul filmului sau din 1967 despre inmormintarea prietenilor si eulogii) pe care am sa-l vad cit de curind !

sâmbătă, 9 aprilie 2011

RIP Sidney Lumet !

imi zicea AC titlul unui film francez, Les mois d'avril sont meurtieres....
Pe 9 aprilie a murit si ALS si Sidney Lumet, si tot de cancer limfatic !!!
Lumet avea 86 de ani, iar titlul ultimului sau film, din 2007, a fost Before The Devil Knows You're Dead !!!! De la Twelve Angry Men -12 oameni furiosi, din 1957, la Serpico (am scris aici despre el), Dog Day Afternoon,

Network (de curind am dat citatul zilei din el), Verdictul (pe care l-am revazut cind a murit Paul Newman), Prince of the City, Lumet a fost unul din cei mai buni cineasti americani, expert in a filma New York-ul dar si ecranizari cum ar fi Crima din Orient Express, adaptari teatrale precum Pescarusul si lungul drum al zilei catre naopte, muzicaluri precum The Wiz, drame de razboi: colina/The Hill. Era regizorul original al proiectului Scarface, inainte sa-l preia Brian De Palma (care in schimb a fost co-opotat initial pentru Prince of The City). One of the greats, si cel mai batrin working director, la 83 de ani (In the US, nu-l pun la socoteala pe Oliveira-Clint being last man standing). Premiul Oscar omagial in 2004 ! Night Falls on Manhattan :(

RIP Alex Leo Serban

Criticul de film, scriitor, eseist, om de litere si de cinema, globtrotter-ul Alex Leo Serban a murit, vineri noaptea (9 aprilie), in spital, in urma unei suferinte provocate de o boala incurabila (cancer limfatic). Avea 52 de ani. RIP !

ALS la Cannes in 2006, ALD in spate, poza de AC !*
*am stat impreuna la Cannes de 2 ori, cu el si cu AC ! Aprecierea lui pentru doi din "eroii" mei, Hitchcock si Brian De Palma, au constituit cea mai placute discutii cu el:). Citeva ore mai tirziu primesc un telefon de la AC care-mi zice ca a murit Sidney Lumet. Dog Day afternoon:(...

joi, 7 aprilie 2011

Cold Souls (2009)

o fabula fantastica din zona Being John Malkovich, Eternal Sunshine of the Spotless Mind si Adaptation, vazuta in deschidere la NEXT # 5. Filmul de debut al Sophiei Barthes (in parteneriat cu Andrij Parekh, DOP atasat si la scurt mtreajele anterioare si DOP la Blue Valentine si multe alte filme indie), se inspira dintr-un vis al lui Woody Allen, care si-ar fi vazut sufletul cit o nuca mititica. In Cold Souls Paul Giamatti, care se pe el (sau mai bine zis joaca un personaj numit Paul Giamatti), joaca in piesa Unchiul Vania de Cehov si se simte stors, citeste un articol in The New Yorker despre cum se poate scape de suflet si lasa in depozitare (The Soul Storage) storage, si se duce sa experimenteze aceasta chestie. Complicatiile care urmeaza includ un suflet de poet rus, un transer de suflete, un caraus cu constiinta, si o clatorie in Rusia la Sankt-Petersburg unde traficul de suflete la negru e un business solid.
-sofisticat, intelectual si voit prea rusesco-new-yorkez (Giamatii e un actor neurotic de tipul lui Woody Allen -ar fi putut fi un film de Woddy Allen si un WA bun !!!), dar spre final pierde sufl(et)ul !
premii (Giamatii la Karlovy Vary) si nominalizari la festivaluri (Sitges, Sundace, film de arthouse dar caruia ii lipseste ceva pentru a deveni cult !
cu David Strathairn, Dina Korzun, Emily Watson si frumoasa canadianca Katheryn Winnick in rolul rusoaicei starlete care vrea un suflet de actor american faimos.

3 1/4 din 5 ! 6 1/2 din 10 !

miercuri, 6 aprilie 2011

Tribute to Scott Columbus-this drummer is at the wrong gig !

numele lui e Steve Moore si am dat de el intimplator, surfind youtube dupa drumming de-al lui Scott Columbus ! Cinta cu Rick K. and the Allnighters, o trupa care cinta prin circiumi si baruri si retirement homes si aduce mult cu Gary Busey ! E poreclit The internet mad drummer sau the ninja drummer si vad ca la clipul: this drummer is at the wrong gig au fost peste 9 milioane de vizionari !

si ma duc inapoi pe blogul/situl lui Scott Columbus si iata, postarea lui de pe 14 iulie, "my new Hero" este acelasi clip !

si aici "Wipe Out" cu un numar de Abbott si Costello/ fratii Marx la tobe !!!
presimt ca si Hollywood-ul a auzit de el !

RIP Scott Columbus !

“I wear my heart on my sleeve, there’s no bullshit about me.”
-Scott Columbus !

gone pe 4 aprilie-bateristul de la Manowar ! 54 de ani !!! Scott a plecat din trupa de 2 ori, ultima oara in 2008, fiind inlocuit de Rhino !!! Deci, cind i-am vazut pe Manowar in 2007 la Kaliakra Rock fest cred ca erau cu Scott !!!
un interviu sincer despre plecarea lui si despre relatia cu Manowar din 2010 din classic rock aici
-A cintat apoi cu Ross the Boss (also ex-Manowar-vocal): trebuiau sa cinte la B'estival sau B'est Fest dar s-a cancelat ! Scott era in mijlocul lucrului la albumul sau solo Instrumetal dupa cum se vede si de pe blogul/sit-ul lui
RIP ! as so many songs about Valhalla so "The Drums of Doom" go to the Mountain Side

declaratia Manowar:
“With great sorrow we announce the passing of our brother Scott. A rare talent, equally a rare individual, a father, friend and a brother of metal.
All the great moments we spent together are burnished in our hearts and memories forever. We know he is in a good place and at peace. He will never be forgotten.”

'c-mon, se-ngroase gluma, rock will never die but you will !
in mai putin de un an s-au dus Dio (67), dar intre timp Gary Moore (58), Scott Columbus (54), nu mai zic de fostul basist de la Alice in Chains, Mike Starr (44)! Nu s-a anuntat pina acum cauza mortii lui Scott Columbus !

Scott and Dio -join together in the band :-(

marți, 5 aprilie 2011

Hereafter (2010)

"There's a certain charlatan aspect to the hereafter, to those who prey on people's beliefs that there's some afterlife, and mankind doesn't seem to be willing to accept that this is your life and you should do the best you can with it and enjoy it while you’re here, and that'll be enough. There has to be immortality or eternal life and embracing some religious thing. I don't have the answer. Maybe there is a hereafter, but I don't know, so I approach it by not knowing. I just tell the story."
(Clint Eastwood)

un thriller supranatural de Eastwood pe teritoriul lui Spielberg, si produs de insusi Spielberg ? Da. Dar si lovestory, si melodrama, si povesti incrucisate despe ispasire si speranta, despre viata pe cit si despre moarte, sau viata de apoi. Dupa Invinctus, Matt Damon ramine sa joace la Clint in Hereafeter, alaturi de o distributie eclectica din tei tari (cel in care povestile cele 3 intersectate se intimpla), Cecilie de France, Bryce Dallas Howard, Lyndsey Marshal, Jay Mohr, Steve Schirripa, Marthe Keller si Derek Jacobi as Derek Jacobi. Charles Dickens joaca un rol important, iar baiatul englez Marcus (George McLaren) e un soi de personaj dickensian, in scenariul lui Peter Morgan (The Deal, The Queen, Frost/Nixon), un soi de Al saselea simt with a human touch !
Ce s-a intimplat ? E primul film de Clint care nu vine la noi la cinema de ceva vreme incoace, si a iesit direct pe dvd (titlu ro: Dincolo de viata). Mi-ar fi placut sa-l vad pe marele ecran !
Dar e un film intimist si emotionant (heartfelt), in ciouda subiectului cu aer fantastic, care e tratat deosbit de realist, dar si melodramatic ! Foarte bine tinut in mina de Clint si colaboaratorii sai obisnuiti (Tom Stern-imagine, Joel Cox-montaj, James Murakami-scenografie, cu muzica de Clint-piana si chitara mai ales). Din cauza cutremurului si tsunamiului din Japonia in martie 2011 a fost retras de pe aceasta piata.
dvd extras: trei featurette, una despre The Eastwood Experience (4 min 1/2), una despre efectele speciale de tsunami (6 min0 si una despre locatii (3 min.)
format: 2.35.1 anamorfic.
3 1/2 din 5, 7 din 10 !!!

luni, 4 aprilie 2011

Cannes 64-posterul & more !!!


o fotografie de Jerry Schatzberg din 1970 a lui Faye Dunaway. Fotograful devenit filmmaker este celebru pentru pozele sale newyorkeze, mai ales cele cu Bob Dylan (a facut coperta la albumul Blonde on Blonde). Facind poze pentru Esquire cu pe atunci inca modelul Faye Dunaway, a avut ideea unui film, devenit primul sau film, Puzzle of a Downfall Child (1970). A continuat cu Panic In Needle Park (1971) cu un actor necunoscut la adevaratul debut :)- Al Pacino si apoi Sperietoarea/Scarecrow (1973), cu Pacino si Gene Hackman, distins cu Palme D'or la Cannes.

Puzzle of a Downfall Child a fost restaurat de Universal Pictures si va fi distribuit in Franta de Carlotta la vara. Copia restaurata va fi prezentata la Cannes Classics in prezenta regizorului care are 83 de ani si a actritei, Faye, care trebuie sa fie ultra-fericita ca "s-a intors" la Cannes (ultimul ei rol cu "staif" a fost in 2000, in Ioana D'arc a lui Luc Besson).
Un poster minunat, elegant si sofisticat si un omagiu unei epoci mitice!!!

Faye Dunaway in '70, acum are 70 !!!