tagline: "If Detective Madigan kept his eyes on the killer instead of the broad..."
Inainte de Dirty Harry a fost Madigan. De fapt a fost Coogan's Bluff. pentru Don Siegel (facut in acelasi an, in acelasi oras). Dar Madigan era un Dirty cop din New York, in 1968. Avind in vedere finalul filmului, ciudat ca s-a facut un serial cu acelasi nume si acelasi erou (anti-erou), intruchipat de Richard Widmark in 1972, doar 6 episoade, dar cica s-ar fi dat si la noi la TV in epoca.
realismul urban preluat de la Jules Dassin (Naked City), scris de Abraham Polonsky (Force of Evil) , ambii blacklistati, Polonsky aduce atmosfera scenariului adaptat dupa romanul "The Commissioner" de Richard Dougherty.
genericul este o capodopera de jungla umana, cu cadre filmate spre sus (imagine Russell Metty in techniscope, 2.35.1) prin New York pe muzica jazzy de Don Costa, excelenta !
Richard Widmark e un hardboiled cop, Dan Madigan, al carui partener e Rocky Bosco (specialist in acest gen de roluri, Harry Guardino). Ei sunt pacaliti de un criminal psihotic, Barney Benesch (Steve Ihnat) care le ia armele (plot similar cu Stray Dog al lui Kurosawa, implicatii freudiene ?) si pe care trebuie sa-l gaseasca.
iar Henry Fonda este seful politiei (the commissioner), cu care Widmark e intr-un perpetuu conflict. Nu au decit o scena impreuna, dar in ea se vede intreaga prapastie dintre lumi. Relatiile cu sotiile (Inger Stevens), amantele (Susan Clark), si un subplot cu adjunctul lui Fonda si prietenul sau de demult (James Whitmore, personaj pe nume...Charley Kane !!!) Don Stroud apare ca un tinar golan, Hughie, gen Marlon Brando. Siegel l-a luat apoi in Coogan's Bluff. Mai e prezent un pitic pe nume...Midget Castiglione
(Michael Dunn, dr. Loveless in Wild Wild West)
Filmul se petrece in trei zile, de vineri dimineata pina dumica seara, timp in care orasul si politia nu dorm. Structura si inceputul mi-au amintit de Seven, poate Fincher si au preluat arhitectura urbana. Si palaria lui Morgan Freeman seamana cu plariile purtate de politisti. Cel mai aproape e de French Connection, care, e mult mai modern si novator, dar asemanator ca structura si urbanism.
extras: none (Universal)
8 din 10, 4 din 5
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu