duminică, 15 mai 2011

C 64: Jour 5-The Artist


am vazut o capodopera, si cred ca va intra si in Palamares ! The Artist, de Michel Hazanavicius, cu Jean Dujardin din OSS in plin film mut din epca de aur a Hollywoodului ! Film mut si alb+negru !!!!! O placere, sa descoperi referinte minunate, Hitchcock, Lang, Ford, Lubitsch, Murnau, Billy Wilder (dixit Hazanavicius), plus Preston Sturges, Singin in the Rain & The Last Command, un pic de Nickelodeon, bonus o piesa de Bernard Herrmann, Love Theme, care pare din Vertigo, daca nu, am identificat-o din Obsession ! Muzica excelenta de Ludovic Bource, inspirat de Frany Waxman, Max Steiner, Micklos Rosza, un clasic care poate fi o surpriza la Oscarul 2012 !


revin, am scris cronica pentru HBO.ro !
si acum (feb. 2012) am adaugat-o aici for your consideration:

Iniţial anunţat în afara competiţiei şi în ultimul moment adăugat în selecţia oficială, Artistul e o melodramă inedită.
Unul din cele mai frumoase şi emoţionante filme care au debutul pe Croazetă. Un film scris şi regizat de Michel Hazanavicius, cu Jean Dujardin, una din cele mai populare vedete franceze comice (Brice de Nice, Cash, seria OSS, regizată tot de Hazanavicius) în rolul principal, reprezintă un soi de tranziţie pentru actor, în zona dramatică, în maniera lui Jim Carrey în The Truman Show !

Suntem la Hollywood în 1927 şi suntem martorii poveştii starului filmului mut George Valentin ( Jean Dujardin), care devine desuet odată cu apariţia sonorului. În acelaşi timp, o starletă, frumoasa Peppy Miller (Bérénice Bejo), devine star în filmele vorbite. Aproape de Iluzionistul lui Sylvain Chomet, un film animat pe un scenariu de Jacques Tati, The Artist poate aminti şi de Barton Fink de fraţii Coen (Palme D’or în 1991), şi de Ed Wood al lui Tim Burton (alb-negru şi Hollywood). Preluând idei din filme legendare precum Sunset Boulevard/Bulevardul apusului şi Singin’ in the Rain/Cântând în ploaie, Chaplin şi Minnelli, Artistul e un film ambiţios care reţine prin două aspecte majore, e alb-negru şi e mut!

Caracteristicile tehnice sunt impecabile, imaginea superbă, muzica minunată, e un film inteligent şi unic, care, după aplauzele de la proiecţia de presă şi ovaţiile îndelungate de la cea oficială de seară, este oficial un clasic, o mare descoperire în această ediţie de festival!

Filmul a fost turnat la Hollywood, în engleză, şi îi are în roluri secundare pe James Cromwell, John Goodman, Penelope Ann Miller şi Missi Pyle, dar scenele le sunt furate de un cîine foxterrier Jack Russell, companionul fidel al personajului Valentin. A fost cumpărat de frații Weinstein pentru SUA şi se vorbește deja de Oscar. Eu dau ca sigur ceva în palmares, nu Palme D’or, dar, cine poate şti, un premiu de interpretare pentru Dujardin? Cu un juriu în care marea masă musculară şi influenţă aparţine celui ce a fost ‘the king of comedy’, Robert De Niro, alături de alţi doi actori puternici, Uma Thurman şi Jude Law, Artistul poate să îi emoţioneze şi să îi amuze, aşa cum a reușit cu întrega sală de la Palais Lumiere.
(mai 2011, predictii exacte :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu