marți, 31 mai 2011

Los Ojos de Julia (2010)

un nou horror thriller spaniol produs de Guillermo Del Toro, dupa El Orfanato, si in acelasi registru, dar mai aproape de un giallo de Argento. Belén Rueda (mama din Orfanato) este aici una signora buena ca sa citez din film,-pe undeva intre Kim Basinger si Faye Dunaway cuatrogenare-care e pe cale sa orbeasca. Sora ei geamana (tot Belén) s-ar fi sinucis din aceasta cauza. Regizorul si co-scenaristul Guillem Morales (El habitante incierto, 2004) descrie filmul ca "Oarba si omul invizibil", o variatiune sicko si kinky, perversa, pe tema Frumoasa si bestia. Cu elemente din Wait Until Dark, Peeping Tom si chiar Casa Muda (The Silent House, argentinianul dintr-un cadru vazut anul trecut la Cannes in Quinzaine de Realisateurs, pentru polaroidurile folosite ca atmosfera, dark si sunet), plus in mix, Hitchcock, De Palma si Ciinele andaluz !

pe linga Shadow de Federico Zampaglione, si I Saw the Devil, cel mai bun horror de data recenta pe care l-am vazut. Pe linga francezi, spaniolii sunt the best, dar parca spaniolii au ceva mai gotic, mai intunecat, care functioneaza in subconstient, francezii sunt mai sick si mai viscerali sexuali, iar italienii, in afara de Shadow, niente !

Filmul a iesit pe 20 mai in UK, Sight and Sound ii face o cronica bazata pe filme cu orbi, Sorry, Wrong Number si Dancer in the Dark included, cronica din Guardian il numeste:
"thoughtful, creepy and effective Spanish thriller (...) It's closer in spirit and execution to an early film from Hitchcock acolytes Brian de Palma and Dario Argento than it is like anything from the master himself."

DVD extras: making of de 15 min., trailer
4 1/4 din 5, 8 1/2 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu