marți, 3 mai 2011

The Way Back (2010)


nu sunt un fan al australianului Peter Weir desi i-am vazut absolut toate filmele (de la The Cars That Ate Paris -1974-incoace), si ceva din ceea ce face nu ma emotioneaza. Mi-a placut cel mai mult Gallipoli (1981) si The Year of Living Dangerously (1982) iar The Way Back are ceva din ele. Am un soft spot pentru Mosquito Coast si Fearless dar din punctul meu de vedere acesta e cel mai ambitios film al sau. Master And Commander: The Far Side Of The World, opus-ul anterior, din 2003, nominalizat la 6 Oscaruri m-a plictist de moarte. Dar soarta face ca acest film sa fie controversat, pentru ca autorul cartii The Long Walk: The True Story Of A Trek To Freedom (aparuta in 1956), Slavomir Rawicz, care a zis ca i s-a intimplat lui, a fost acuzat ca a furat povestea si in 2006 un alt polonez, atunci de 84 de ani, Witold Glinski, a zis ca i s-a intimplat lui.
Este povestea epica a evadarii din Gulag, in 1940 a unui grup de 7 oameni, condusi de un polonez, si trecerea lor prin Siberia in Mongolia, si desertul Gobi,in China si Tibet, prin Himalaya pina in India, un drum de 10.000 de km, strabatut pe jos, la limita rezistentei umane.

O poveste extraordinara, filmata in Bulgaria, Maroc si India, pe care Ridley Scott ar fi facut-o poate mai emotionanta, dar nu cred ca mai vizuala. Un proiect ambitios, epic, cu tenta clasica, in maniera lui David Lean, despre limite si depasirea lor, in ideea de libertate si ideal, care a fost initial cumparat/optionat de actorul Laurence Harvey, mai tirziu trebuia sa fie un vehicul pentru Burt Lancaster si a stat in development hell pina ce Weir l-a ales si a continuat sa se lupte sa-l faca (co-scenarist si co-producator), si dupa ce controversele care tin de originalitatea, si autenticitatea povestii.
-Muzica atmosferica excelenta a lui Burkhard Dallwitz, compozitor germano-australian (Co-autor alaturi de Phillip Glass la muzica din The Truman Show), aminteste de Hans Zimmer la Thin Red Line si Clint Mansell la The Fountain.

actorii: Jim Sturgess (Janusz, vazut in Across the Universe), Ed Harris (Mr. Smith, ca de obicei excelent), Saoirse Ronan (pe care o veti vedea in Hanna), Dragos Bucur (the funny man), Alexandru Potocean (the artist) -doi romani pentru care ma bucur in mod special, in roluri de intindere pe intreg filmul-mai mult ca Colin Farrell (un rol Method, gangsterul, cu accent, tatuaje, si dantura speciala), si Gustaf Skarsgård (unul din baietii lui Stellan), iar intr-un rol secundar (mai degraba episodic), Mark Strong.
*
un interviu cu Weir la iesirea filmului in Australia !

-si partea a doua

in mod rusinos, avind 2 actori romani in roluri principale (Dragos Bucur si Alexandru Potocean), chiar daca nu sunt creditati pe poster,

acest film nu a mai fost distribuit in cinema (Media Pro?, de ce sa-l mai aduca, nuu?) si a iesit la noi pe dvd. Ar fi un film de vazut neaparat in cinema, imaginea superba a lui Russell Boyd, in format 2.35.1,
-probleme cu distributia mai peste tot (finantat independent cu aport Abu Dahbi, Polish Film Institute si companai polneza Monolith Film si National Geographic), nominalizat la Oscar de make-up (excelent) dar a luat Rick Baker pentru a saptea oara (pentru The Wolfman)
4 1/2 din 5, 9 din 10 !!!

Un comentariu:

  1. Intr-adevar un film OK (8/10) al lui Weir, dar mult sub Picnic at Hanging Rock si Gallipoli, primul fiind pt. mine un favorit all time, acolo se apropie putin de Lean (sau imaginea lui Freddie Young, cum vrem sa o luam) care ramane totusi intr-o clasa a lui. Mirage-ul din Lawrence sau trecerea de la biroul in care Peter O'Toole sufla in chibritul aprins si urmatorul cadru cu rasaritul in desert, in Dr.Zhivago trecerea de la office-ul lui Alec G. de la baraj la cadrul cu inmormantarea avand in spate muntii, etc, etc, raman clipe cinematografice care te "lovesc' prima oara cand le vezi si nu le mai uiti niciodata. Favoritul meu la Lean ramane Great Expectations, mai bun si decat cartea lui Dickens! Ai dreptate, mare pacat ca nu a ajuns pe marele ecran The way back, asta e, acum astept pe blu-ray Lawrence, poate-poate iese anul asta.

    Cosmin

    RăspundețiȘtergere