miercuri, 3 februarie 2010

Nine (2009)

Nine se citeste la mine Nein. Degeaba s-au chinuit si poate daca regiza Minghella (care e co-scnerist si filmul i-e dedicat), mai era ceva ! Ceea ce functiona ca un muzical pe scena (nu stiu dar n-o fi luat toate Tony-urile degeaba in 1982) nu merge pe ecran ! DDL se chinuie degeaba (destept javier Bardem ca a renuntat la timp), pentru ca nimanui nu-i pasa de Guido Contini (nici publicului pentru ca de data asta fratele Weinstein are in maina un flop garantat, la 80 de milioane $ buget), regizor cica genial ! My foot ! Molto pizza ! Un espresso decafeinizat !

Cred ca lui Fellini i s-ar cam face greata sau macar de o migrena, vazindu-se pus pe ecran in tip muzical si artificial si superficial de (un)Hollywood ! 8 1/2 muzical cu 7 femei, de la Penelope Cruz hot and spicy la Mrs. Kidman amorfa si Sophia Loren, nah mama. Totul cu accente italiene enervante si imbecile, pe muzica si numere coregrafice inspirate de Bob Fosse of course. Rob Marshall (fost coregraf), a facut Chicago bazat tot pe munca lui Fosse, care pusese in scena spectacolul, Nine e un mix de Sweet Charity (in care Fosse adapta excelent Noptile Cabiriei), cu All That Jazz(in care regizorul, alter-ego-ul lui Fosse, Roy Scheider, avea probleme concrete, nu di cazzo belo gallico ale lui DDL. Care method si cu ochelari negri, nu merita sa-i aduca espadrilele lui Mastroianni. o combinatie saracacioasa si cam trista pentru ca desi mentioneaza o perioada de aur (Cinecitta, 1965, La dolce vita), nu in stare sa o glamorizeze nici o secunda. Bine macar ca nu e nominalizat la Oscar pt cel mai bun film, ci are citeva oficii secundare (patru, scenografie, costume, cintec si Penelope in rol secundar dar ea tocmai l-a luat la Woody in Vicky Cristina Barcelona-pe 15 feb la ALDmovielight la LIGHT, Liberty mall).

parerea mea, cine n-a vazut 8 1/2 sa-l vada, cine l-a vazut, sa-l revada ;->
si a lui Ebert la fel:
My problem may be that I know Fellini's "8½" (1963) too well. Your problem may be that you don't know it well enough. Both of us may be asking, who exactly was "Nine" made for?(.....)My closing advice is very sincere: In the life of anyone who loves movies, there must be time to see "8½." You can watch it instantly right now on Netflix or Amazon. What are you waiting for?

metacritics -49 %
2 1/2 stele din 5, 5 din 10 !

Un comentariu:

  1. Având filmul lui F. în cap, "nine" mi s-a părut un fel de jignire la adresa cinematografiei. Nici măcar un muzical nu a mai fost, ci am avut impresia că mă uit la Jocurile Olimpice ale Dansului, unde fiecare "pizdă" (pardon!) dă tot ce are mai bun... iar tu te întrebi and now what? Niciun fel de esenţă, replici copilăreşti (Mulţumesc! Pentru ce? Pentru că araţi aşa!). Yuck!

    RăspundețiȘtergere