duminică, 4 septembrie 2011

The Escapist (2008)

de multa vreme trebuia sa vad acest filmuletz british cu o reputatie deja , dar acum am reusit motivat si de faptul ca autorul sau a ajuns la Hollywood cu un bun sequel/prequel/reboot la seria Planeta Maimutelor, anume Rise of the Planet of the Apes (cronica mea aici)...
Deci The Escapist a fost debutul lui Rupert Wyatt, ca regizor si co-scenarist (alaturi de Daniel Hardy). Se vad legaturi cu RoTPoTA, dincolo de prezenta lui Brian Cox. Universul carceral, evadarea, conotatia sociala, o multime de motive pentru care Fox l-a ales pe Wyatt.

-Escapist e un Le Trou englezesc, intr-o inchisoare gritty si claustrofoba (nu vedem lumina zilei si cerul tot filmul-) care pare comandata pe dinauntru de un mastermid criminal Rizza (Damian Lewis) cu un frate psihotoc, Tony (Steven Mackintosh).
Frank Perry (Brian Cox, exceptional !) e un condamnat pe viata care pune la cale o evadare care pare imposibila. Participanti, veteranul Brodie care cunoaste canalele (Liam Cunningham), traficantul de droguri si chimistul Viv Batista (Seu Jorge), boxerul Lenny (Joseph Fiennes), si tinarul abuzat Lacey (Dominic Cooper).

-Similitudini cu Birdman from Alcatraz, Midnight Express, The Shawnshank Redemption si cu Escape from Alcatraz. Dar cel mai mult cu Le Trou, filmul esential despre evadarea din inchisori.
-bottom line: Se vrea too smart 4 its own good, one twist too many dar te-ntrebi de multe ori pe parcursul filmului de ce e taiat asa si are ritmul povestii in felul asta !
Soundtrack
-muzica excelenta, atmosferica, de Benjamin Wallfisch, la un moment dat suna si arata ca un film de Michael Mann
-Plus piesa de opening si final, The Partisan cintata de Leonard Cohen (in 1969)
Oh, the wind, the wind is blowing,
through the graves the wind is blowing,
freedom soon will come;
then we'll come from the shadows.


si de Coldplay, piesa compusa de Anna Marley in 1943
si un Butcher Boy cintat de Cox (v. filmul lui Neil Jordan)

3 ½ din 5, 7 din 10.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu