luni, 26 septembrie 2011

Red Riding (2009)

Tagline: Evil Lives Here !

the best thing on television lately ! really !
trilogie engleza (channel 4), extrem de intensa si de intunecata, bazata pe trei din romanele din
Red Riding Quartet de David Peace. Scanariu dens de Tony Grisoni, colaboratorul lui Terry Gilliam. Actiunea se petrece "in the year if our lord 1974, 1980 si 1983", sunt trei filme distincte cu trei personaje centrale diferite (pe rind, Andrew Garfield, Paddy Considine, Mark Addy), dar sunt legate de aceaisi poveste sumbra, care incepe cu rapirea si uciderea unei fetite imbracate in rosu (de aici RED Riding si de la cel e trei directii din Yorkshire).
cel mai asemanator ca stil si intunecare cu trilogia Millennium a lui Stieg Larsson, dar aceasta e mai intunecata si vorbeste despre coruptie al nivelul politiei si politicienilor, bazata se pare pe ceea ce se intimpla in Anglia anilor 70.
trei regizori diferiti cu modalitati diferite de expresie:
-1974, Julian Jarrold (Brideshead Revisited, Kinky Boots), filmat pe 16 mm- format 1.85.1,
-1980-James Marsh (The King, Man on Wire), filmat pe 35mm, format 2.35.1
-1983, Anand Tucker (Shopgirl, Hilary and Jackie) -filmat pe Red One, widescreen format 2.35.1
-mentiune speciala pentru rolul lui David Morisssey, politistul Maurice Jobson, liantul filmelor ! Participa in roluri pivotale, Warren Clarke, Sean Bean si Peter Mullan !

filmele au avut release in cinema, separat in SUA, cu succes critic remarcabil. Bineinteles ca in lucru e si un remake, la Columbia, cu Scottfree, compania lui Ridley si Tony Scott, cu optiunea lui sir Rid de a regiza. Aceasta a dat in lucru scenariul lui James Vanderbilt (Zodiac). Se asteapta rezultatele de BO ale remakeului lui Fincher la Fata cu tatuajul de dragon, pentru a marketa mai bine Red Riding, in aceiasi zona de thriller sumbru rated R.
4 1/2 din 5, 9 din 10 !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu