miercuri, 21 septembrie 2011

The Prisoner (2009)

"I'm Not a Number, I am A Free Man!"
Am vazut finalmente cum au refacut The Prisoner, cel mai iconic si cel mai atipic serial facut vreodata. In 1967 Patrick McGoohan, satul de james bondismele din serialul sau de spionaj, Danger Man, a avut ideea sa creeze acestui mister desavirsit, The Prisoner, in care un agent e rapit si dus in Sat, The Village (filmat in Portmerion, in Wales), unde toata lumea are numere in loc de nume ! Si el e Number 6 ! In total 17 episoade, all cultissim ! Am scris despre el, in 2009, atunci cind a murit McGoohan !
Din pacate cele 6 episoade pe care le-a filmat ITV in parteneriat cu AMC in Africa de Sud si Namibia in 2009 sunt doar mambo Jambo. Jim Caviezel e Number 6 si Ian McKellan e Number 2, nemesisul sau. Aproape neinteligibil, condensat in 6 episoade, toate cu titluri preluate din serialul original (de la Arrival, la Anvil, Harmony, Darling, Schizoid si Checkmate).

Six e american din New York, lucreaza pentru o companie hi-tech si face surveialance. se trezeste in desert, unde de-a lungul dunelor, se vad Doua Turnuri, si satul are aerul unei colonii de vacanta. Cavizel este absolut necarismatic, stresat si aproape crucificat (nah, doar l-a jucat pe Jesus) pe parcursul celor 6 episoade. Iar concluzia finala si intelesul ascuns (la click ai spoiler-ul total) nu au nimic de-a face cu seria originala. Aici inspiratia e de tipic Matrix si Lost meets Truman Show?Dark City. Caviezel nu e agent secret si in principiu Satul sau nu poate exista. Montajul psihedelic (furat direct din stilul lui Tony Scott) si muzica lui Brian Wilson de pe Smile nu ajuta, desi sunt elemente frumoase, dar in final aceasta serie nu are sens si nu face justitie numelui de Prisoner.
2 din 5, 4 din 10 !

"Be Seeing You"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu