vineri, 21 noiembrie 2014

The Keep (1983)

THEY WERE ALL DRAWN TO THE KEEP.
The soldiers who brought death. The father and daughter fighting for life. The people who have always feared it. And the one man who knows its secret... THE KEEP Tonight, they will all face the evil.
(original tagline)
The Keep e unul din putinele filme cu reputatie cult, care e megacult pentru ca nimeni nu l-a vazut :) Atit de cult, ca pina acum studiourile producatoare Paramount nu au vrut sa il scoata la lumina deloc. Din 1983 si pina acum, dupa un run anemic in sali, a fost ingropat de Paramount si doar o copie a iesit pe vhs si apoi pe laserdisc (no dvd til now). Aceasta este cea care a ajutat ca filmul lui Michael MANN, cel mai atipic din cariera sa, sa fie vazut si apreciat de fani. Si este singura copie la care avem acces pina in 2014, dupa mai bine de 20 de ani.

Mann si Ian McKellen pe platou
Pentru Romania ce e mai important, faptul ca trebuia sa fie filmat aici si ca s-a negociat productia, in Bucurestiul anului 1982 cu ministerele lui Ceausescu ? Dar nu s-au inteles, insa influentele asupra scenografiei, locatiei si costumelor sunt autentice. Pina la urma "Fortareata" a fost construita in Wales, de catre legendarul scenograf al lui David Lean, John Box. (patru premii Oscar). Inainte de Dracula lui Coppola si exceptind personajul din A 25-a Ora, este primul film hollywoodian despre Romania, si care, bummer, putea fi filmat aici. Biserica-sursa de inspiratie din trecatoare si pestera exista chiar, in Bucegi.
Informatiile despre The Keep au fost fragmentate, inconjurate de mister, se vorbeste despre primul cut, pierdut (se corbeste despre 210 minute !!!), despre finalul schimbat (care se dadea la TV), despre varianta europeana. Insa acum se face un documentar despre productia filmului, A World War II Fairytale: The Making of Michael Mann's 'The Keep', de-abia asept sa il vad,pagina de facebook aici
si site oficial aici
http://thekeepdocumentary.com/
quote:
The resulting film is considered to be one of the most boldly ambitious works of the 1980’s, fuelled by a desire to create a world not seen on Film since the early German Expressionistic works of the 1920’s. A difficult struggle for the director and the production, what we’ve been left with is a rare insight into an artist pushing the boundaries of cinema.


Adaptarea unui roman horror gotic de F. Paul Wilson din 1981, adaptat liber de Mann, care a vrut sa faca un film expresionist, influentat de Murnau (Faust, Nosferatu) si de Dreyer (Vampyr), de Golem si de Freud. Povestea are loc in timpul celui de al doilea razboi mondial, in 1941, in Romania (trecatoarea Dinu din Carpati). Personajele sunt soldati nazisti, si localnici romani. neobisnuit pentru un film de studio hollywoodian cu un buget considerabil.
Distibuita e eclectica si ii include pe Gabriel Byrne, Scott Glenn, Ian McKellen-doctorul Cuza, in primul sau rol important si intr-un film american, Alberta Watson-Eva Cuza, Jürgen Prochnow, Robert Prosky.
Imaginea, bazata pe fisii de lumina in intuneric, de excelentul DOP englez Alex Thomson (Excalibur, Legend, Alien3, specialist in darkness of the light), e sustinuta sonor de muzica electronica a germanilor de la Tangerine Dream, intr-unul din cele mai bune score-uri ale lor )pe care ma mindresc ca il am :), si care e la fel de rar de gasit ca si filmul).
Iata si soundtrackul pe youtube, muzica speciala atmosferica, a doua oara cind Mann a colaborat cu Tangerine Dream, dupa Thief (1981), primul sau film de cinema.

trailerul original

si un extrem de rar making of BTS din epoca, cu interviuri cu Michael Mann, insight despre inceputurile carierei sale, via VHS-The Electric Theatre Show

Petitia online pentru o noua copie pe dvd/blue ray restaurata se poate semna aici
--asta seara la Cinemateca Patria !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu