miercuri, 24 octombrie 2007

Tinerete fara Tinerete/Youth without Youth (2007)

Tinerete fara Tinerete / Youth without Youth
24.10.07
aseara a fost premiera, cu mare tam-tam, cu Coppola si Walter Murch si echipa romana, la doar trei zile de la premiera mondiala italiana. Parerile sunt impartite dar mie mi-a placut filmul mult, mai ales pentru ca e ecranizarea fidela a novellei lui Eliade. premiera pentru public va fi in martie 2008. Mai ales bravo pt all things romanian, de la Gara de Nord la actori (Iures, Zoltan Butuc, Razvan Popa ofiter ss), production design (la ce cost a avut , anume 5 mil. $, arata de o suta de ori mai bine).

Film de secol XX, adica obsolete, genul de film literar, montat cu stil si gratie, oldfashioned si iremediabil romantic. Mi-a fost frica mai ales pentru locatiile din TfT, Elvetia, India, Malta, care insa arata excelent, fara diferenta intre cadrele de legatura si locatiile reale (Malta egal Balcic).

Genericul minunat, de Powell & Pressburger, culorile la fel (poate dop-ul Mihai Malaimare sa ajunga sus de tot gratie lui FFC), citate expresioniste si alte elemente voite de cinema de epoca din anii 30-40-50. Cameo-ul lui Matt Damon e irosit (ma gindeam ca vine ca personajul din The Good Shepherd) , din cauza ca s-a pierdut si un subplot cu CIA, Ana Maria Lara arata ca din epoca, minunat, ca si spioana nazista (fata de la camera 6-Alexandra Piric) si doctorul nazist (Andre M. Hennicke) care ar fi trebuit sa apara mai mult. Bruno Ganz e as usual gutt. Oricum filmul are un flow curios si e un one of a kind, mai aproape de Fountain-ul lui Aronovsky dar mai realizat. Potential mainstream nul. Potentail de film cult, imens. Ultimul rol al lui Adrian Pintea.
cronica din hollywood reporter
so-so mai mult spre no
"
while as director he indulges unexceptional acting. Roth fails to establish Dominic as a vital character. His best screen outings are when he's animated by villainy, but here his doleful countenance sinks into the scholar's passive vulnerability
." -aici agreed, ma tot gindesc cine putea fi in loc de Roth care e mai bun ca evil doppelganger, Joseph Cotten like, sau J L Trintignant in Conformistul, poate Bardem, in nici un caz un star power.
si cea din variety
si mai si, da in el ca in sac (suck)

despre cirtitorii romani nu mai scriu nimic ca mi-a ajuns sa-i aud dupa film, majoritatea nu au citit nici sursa literara si cred ca ar trebui sa fie o chestie de mindrie nationala cind Coppola iese din birlog si in afara de vinuri face un film bazat pe un amour studentesc, adolescentin in aceasta tara.


afisul italian (third mannish fata de cel american cu trandafiri-si cel romanesc de altfel-care a disparut ulterior, filmul nemaifiind distribuit de media pro!-urit din partea lor, n.n. 2009)


shi poster japonez cultisim3 1/2 din 5, 7 din 10 !

Un comentariu: