marți, 2 noiembrie 2010

Autobiografia lui N.C. textul meu pe Feeder (si aici)..

well now, nu e numai al meu, pentru ca l-a redactat chiar Tovarasul, Toblerone cu soia, (Aka Tomberone TM), doar e Autobiografia lui :-)
primul meu text pentru Feeder unde planuiesc sa va povestesc despre un film bun pe saptamina/luna/cind oi putea de acum inainte...

trailerele de promovare de tineri regizori romani aici
deci Sa facem TOTU' tovarasi sa-l vedem in cinema, daaa?
------------------------------------------------------------------
textul a fost preluat si a aparut in B24Fun la rubrica lui Mircea Toma la fine de noiembrie ! Iata-l:
--------------------------------
"Numele meu e Ceausescu. Nicolae Ceausescu. Aceasta e biografia mea.

M-am nascut in ianuarie 1918 si am fost impuscat in decembrie 1989. Si nu raspund decit in fata Marii Adunari Nationale. Imi place sa ma uit la ceas. Nu va zic de ce. O iubesc pe Leana, pe Zoe, pe Nicu, si pe Valentin. Pe Sarona si Corbu, ciinii mei preferati. Ma enerveaza rusii si mi-e cam frica de ei. Mai ales asta, cu pata, Gorbaciov, e periculos. Cred ca el e cel care a distrus comunismul. Gheorghiu Dej mi-a fost ca un tata. Si Maurer m-a ajutat. Da. Imi place sa impusc ursi. Am facut ctitorii ca nimeni altul. Si spectacole de Cintarea Romaniei. Si sunt pretin cu arabii, cit si cu chinejii, coreenii, vietnamejii care ne dadea creveti. Da, i-am fraierit si pe americani, si pe engleji. Ce sa mai zic ? Ca azi, dupa 20 de ani, tara asta e mai jale decit a fost, ca ati vindut totul pe nimic, si tot ce am facut eu ati distrus. V-ati batut joc de socialism, de materialismul dialectic, de traditia luptei ilegale, de principiile comunismului. V-am dat canal, nu-l folositi. In Casa Republicii faceti baluri de Halloween, ce e asta, ca nu am auzit. Cu costume si actori americani, da, daca e pentru copii saraci, sa fie. Eu nu am dat ordin sa se traga, ba mai mult am vrut sa maresc salariile cu 100, 200 de lei. M-au impuscat repede, sa scape de mine, in ziua de Craciun. Stiu ca nu-l sarbatoream, da nu e frumos. Mai ales pentru Leana, care era mai sensibiloasa. Cam asta e ce am vrut sa va zic. In rest sunt niste secvente in film pe care le-a pus tovul asta, Ujica, fara sa-mi ceara mie voie. Sunt lucruri pe care nu le inteleg nici eu, unele de care nu-mi amintesc, altele de care-mi place sa-mi amintesc cu placere, cum a fost cum m-am plimbat eu cu Regina prin Londra, cum i-am aparat pe cehi in saishopt, cum am vizitat Hollywoodul sau am stat cu Imelda pe barca. Veniti sa ma vedeti. E si lucruri frumoase despre mine, ca doar n-am fost degraba cel mai mare conducator al tarii asteia si ma stiu si peste hotare si azi toti streinii.”


Asa ar fi scris el, Cirmaciul, Ctitorul, Conducatorul. Si-asa e si filmul Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, un pseudo-documentar de trei ore (durata paroxistica, dar motivate de constructia de doua acte, de tip rise and fall), eseu filmic de Andrei Ujica, construit doar din imagini de arhiva si din epoca, e acum in cinematografe. Un film care isca amintiri, naste polemici, care nu e nostalgic ci un experiment de psihologie si antropologie, istorie contemporana care inca ne doare. Un mister de dezlegat de catre fiecare spectator in parte, cu perceptia lui subiectiva si amintirile lui proprii in raport cu imaginea documentara (va sfatuiesc sa va mai uitati o data la afis!) Recomandat mai ales celor care s-au nascut din 1990 pina acum si n-au trait in Iepoca de Aur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu