luni, 8 noiembrie 2010

Experiment in Terror (1962)

Blake Edwards e unul din cei mai underrated regizori din anii '60-'70. Multi il stiu doar datorita comediilor sale, colaborarile cu Peter Sellers (The Party si Pantera Roz) si Marea Cursa. Filmul meu prefeat al sau este insa S.O.B., o satira la adresa Hollywoodului, citat in Big Lebowski de fratii Coen. Dar Blake Edwards a facut filme extrem de serioase, in diverse genuri, extrem de versatil: western-The Wild Rovers, drama despre alcoolism-Days of Wine and Roses, muzical-Victor/Victoria, thriller-Peter Gunn, The Carey Treatment, The Tamarind Seed si poate most famously Breakfast at Tiffany's.


so, Experiment in Terror (1962) e un trhiller de al carui titlu stiu de f. mult timp dar pe care nu l-am gasit pina acum. E vorba de un santaj telefonic asupra unei angajate de banca (Lee Remick), care se adreseaza pentru protectie FBI-ului (si anume lui Glenn Ford). Plotul e bazat pe cartea "Operation Terror", scrisa de The Gordons (Gordon Gordon si sotia sa Mildred, el fost agent FBI, care au scris si varianta soft, That Darn cat pentru Disney)!

Killerul misterios si fioros si astmatic Red Lynch(Ross Martin, rol misterios, mai apoi Artemus Gordon din serialul Wild Wild West), numele sau nu pare decit pe genericul final (gen 30 de ani later in Seven), in plus legatura asiatica extrem de interesanta

un clin d'oeil: o secventa de Mack Sennett la cinema, filmele preferate ale lui Blake, din care va cita in comediile cu urmariri burlesti
imaginea brici alb-negru a legendarului Philip H. Lathrop, in tonuri si compozitii de noir

si muzica jazzy a lui Henry Mancini, colaboratorul fetis al lui Blake, aici cu tot cu un sitar si un soi de tambal moody...

...(preluata de Mike Patton in proiectul Fantomas dar cu voce...)

multe similaritati cu Dirty Harry, de la oras, San Francisco, la killerul psihopat
si exercitiu de stil, mai mult un experiment in Noir, cum zice si cronica de pe filmbrain
similaritati cu Psycho si for that matter cu Dressed to Kill si Angie Dickinson la inceputul filmului, un super Hitchcock in locatii reale si nu studio..
influenta majora asupra lui David Lynch in Twin Peaks (locul unde locuieste eroina, generic plus scena in care Bobby Peru o ameninta pe Lula, incadrata la fel). Astmaticul a fost parodiat sau citat in alte filme, poate si la Fulci in NYRIPPER.
Dan Ireland comenteza la Trailers from Hell traileul din epoca, one of a kind,un soi de teaser care prezinat primul minut jumate din film (pe imdb cu soundtrackul original):

3 1/2 din 5, 7 din 10
dvd extras: trailere la film, The Big Heat si the Lady from Shanghai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu