vineri, 5 aprilie 2013

Roger Ebert RIP

"I'll see you at the movies."

Roger Ebert
Un alt moment trist si care inchide o epoca, aflu pe mail de la colegul de critica, my Siskel, AC, tirziu in noapte, ca Roger Ebert, cel mai cunoscut si renumit critic american, a murit pe 4 aprilie la Chicago, acolo unde a si scris toata viata, pentru Chicago Sun-Times. Avea 70 de ani si un cancer laringian care l-a impiedicat sa mai vorbeasca in ultimii ani. Orice om familiarizat cu lumea filmului ar trebui sa fi auzit de Ebert, sa-l fi citit. A devenit faimos de la emisunea Siskel & Ebert, At The Movies, unde cei doi au inventat tipul de review Thumbs Up, Thumbs Down.


Indiferent ca erai sau nu de acord cu el, a fost exponentul unui criticism prietenos, de televiziune, orientat publicului larg, educational, educativ. Scria peste 200 de cronici de film pe an, omniprezent la toate festivalurile de film, de la Cannes la Sundance. L-am vazut cu Andrei, la Cannes, de mai multe ori, la Pavilionul American, si chiar chiar dupa operatia din 2006, care l-a lasat fara grai, dar nu si fara condei. La panelul de atunci a foslosit un device, laringofon, de tipul celui lui Darth Vader !
Pe linga cronici, Ebert a scris carti de film (biografia sa se intituleaza LIFE ITSELF), si a facut chiar comentarii la dvduri, de la Citizen Kane, Casablanca, la Floating Weeds de Yasujiro Ozu (Ebert despre Ozu pe Criterion aici), Beyond the Valley of the Dolls al lui Russ Meyer, film pe care neapologetic, l-a si scris !
*
Tribut din partea Holllywoodului, Spielberg, Scorsese si Harvey Weinstein aici
si de pe vulture, 10 videoclipuri cu Ebert vorbind dsepre filme, un soi de top ten.
aici, alaturi de Scorsese, despre cela mi bune filme ale anilor '90.
si aici articolul final al lui Ebert, o justificata LEAVE OF PRESENCE, aparut pe blogul sau cu 2 zile inainte de a muri.
Steve James (Hoop Dreams, pe care Ebert l-a declarat filmul sau preferat al anilor '90, v. clipul de mai sus), Steve Zaillian si Martin Scorsese ca producator sunt in lucru cu un documentar despre Ebert, Life Itself.


iata si Top ten-ul lui Roger Ebert, publicat in 2012 in Sight & Sound decennial poll:
2001: A Space Odyssey-Stanley Kubrick
Aguirre, the Wrath of God-Werner Herzog, cu Klaus Kinski :)
Apocalypse Now-Francis Ford Coppola
Citizen Kane-Orson Welles
La Dolce Vita-Federico Fellini
The General-Buster Keaton
Raging Bull-Martin Scorsese
Tokyo Story- Yasujiro Ozu
The Tree of Life-Terrence Malick
Vertigo-Alfred Hitchcock

Werner Herzog despre Ebert in EW:
'the good soldier of cinema'

Un comentariu:

  1. Sad news ! Nu mi-a venit sa cred cand i-am vazut pozele dupa operatii cu mult timp in urma!Iar acum mi-e greu sa ma gandesc ca n-o sa pot sa mai spun :" Ia sa vad ce zice Roger"! Oricum am aflat tarziu. Multumesc pentru postare si pentru email ! Magdalena

    RăspundețiȘtergere