am vazut Unbroken ! Nice try but trying it is :(
pacat de povestea fantastica a lui Louis Zamperini, ar fi meritat ceva mai bun ! filmul se opreste si devine monoton si plictisitor ! e corect dar nu duce greutatea povestii pina la capat. Newcomerul britanic Jack O'Connell e f bun in rolul titular, va avea cu siguranta o cariera impresionnat, aici Angelina a ales bine ! Si antagonistul Watanabe e bine gasit, starul rock japonez Myiavi (Roger Deakins ). Distributie exclusiv masculina, cu exceptia rolurilor mamei si sorei din flashbacks.
dupa ce calibru de scenaristi au lucrat pe cartea Laurei Hillenbrand, autoarea lui Seabiscuit: An American Legend (2001), intitulata Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption (2010),
adica fratii Coen, William Nicholson, Richard la Gravanese ? c'mon...putea sigur sa iasa ceva mai bun...poate AJ trebuia doar sa produca, dar intre timp vad ca a mai facut un film, si da, mai face unul !
din pacate Zamperini a amurit anul trecut in iulie, dar a apucat sa vada un rogh cut. Avea 97 de ani !
scroll-ul final e mai impresionant ca tot filmul, care mi-a adus aminte in fiecare secventa de un film mai bun.
Merry Xmas Mr. Lawrence, Podul de pe riul Kwai, Forrest Gump, ChangI (King Rat), Catch -22, Great Escape, etc,
THe Hill a lui Lumet zice Jolie ca a fost o influenta majora pentru ea si Deakins.
muzica de Alexandre Desplat -oare cind are omul asta timp sa compuna atit ???) piesa pe genricul final, Coldplay, cheesy, unfitted, why ?
Filmat expert in Australia de Roger Deakins (o alta filiatie cu fratii Coen) , nominalizat la Oscar (3 categorii, plus 2 la sunet, shuntat la categoriile principale, din motive obiective)
2 1/2 din 5 , 5 din 10 !
mai bine vedeti The Water Diviner (Promisiunea/ o alta poveste reala si legata de razboi), e si el stingaci, dar Russell Crowe e mai regizor ca Angelina ! Plus ca si joaca in film !
sâmbătă, 31 ianuarie 2015
miercuri, 28 ianuarie 2015
Mortdecai (2015)
Mortdecai: Have you heard the expression, "open your balls"?
Jock: No, sir.
Mortdecai: It made me feel dirty.
Mordecai, why the bad reviews ? Bad ? Horrible ? Mean ! Adica, pe romaneste, JAALEE!!! Va zic fara ezitare, lumea sau cel putin criticii s-au saturat de Johnny Depp ! Si i-au dat un writeoff ! Sansa sa de a deveni un star global era ridicol de mica, dar au fost 2 sanse, Tim Burton si Keith Richards, PARDON, Piratii din Caraibe. Asa, sa recapitulam, cam care sunt ultimii ani ai lui Depp ca world leading superstar; roluri self-indulgent, Sweenny Todd, proiecte de vanitate dar flopuri, The RUM DIARY, sau glorified cameos over-the-top, The Mad Hatter in Alice in Wonderland si Lupul din Into the Woods), pe care sa film seriosi, cum sa le refuzi ?)! Si inainte, Public Enemies in 2009 (#2 in topul meu pe acel an), in care il juca pe John Dillinger, nu a fost un succes. The Tourist ? No comment :(
Piratii 4 a fost ultracriticat, pentru autoparodiere, dar si-a facut treaba pe ecrane, in schimb sa nu mai vorbim de unul din filmele mele preferate din 2013, THe Lone Ranger ! cu toti cei implicati s-au disociat de film ! Transcendence a fost unul din cele mai dezamagitoare filme ale anului trecut iar anterior, Dark Shadows, o gluma cam rasuflata si un cameo Alice Cooper. Atit.
Dar vin Piratii 5 in 2007 si dupa cum explica atit de bine acest articol, nu trebuie sa va faceti griji pentru Johnny Depp ! Pentru cei ingrijorati mai am 2 vorbe, Black Mass !!!
Mortdecai (brilliant name) este lordul Charles "Charlie" Mortdecai, un bon viveur, expert in vin si tablouri si cam cotcar, sa nu zic de-a dreptul escroc. Si nu atit de destept ! Restul, adica plotul(as in complot), e un compot, adica un pretext, mambo jambo ! Filmul are glumiztze cit mai diverse' printre care una not funny care impersoneaza cum si-a calcat cu Rollsul Keith Moon soferul, cred ca e neintentionata, desi ar putea sa fie cea mai buna filiatie cu Peter Sellers (six degrees of...), dar Depp il imita si omagiaza pe comicul englez Terry-Thomas, cu tot cu strungareata si ticurile verbale (Terry-T, din La Grande Vadrouille, It's a Mad, Mad, Mad World si Acei oameni minunati si masinile lor zburatoare, devenit si personaj de desen animat). A, si un pic din mustata lui Hercule Poirot !
Mortdecai e un old-fashioned voit caper movie, sau art-heist, madcap si zanny, dupa modelul lui Gambit din 1966, Kaleidoscope, The Grass is Greener (comedia de upper class Brits a lui Stanley Donen, amenintarea unui curtezan catre Deborah Kerr), plus ceea ce citeaza Austin Powers, anume Our Man Flynt. Mike Myers si Monty Python, as fi vazut in Mortdecai un rol frumos pt John Cleese acum 20 de ani, de fapt l-a jucat in Fawlty Towers si alaturi de colegii sai in fiecare sketch upper class twit (si stim ca Johhny D e fan, si via Terry Gilliam), si ar fi mers mai bine daca situau filmul in anii 60/70, pentru ca el apartine acelor ani, e un time capsule (voit) anacronic.
Factorul ofensiv: HIGH ! Atunci cind Depp zice ca se duce in colonii, e clar ca i-ai pierdut pe americani, care sunt descrisi ca o natie vulgara si se zice ca Los Angeles-ul arata ca un platou de filme porno ! Se pare insa ca englezii sunt la fel de inflamati, nu stiu zau de ce...sunt curios ce parere o sa aibe francezii, care lipsesc din film cu exceptia unei brinze atit de stinky ca e denumita "dezastru ecologic" , al unui Chardonnay si a unui adjutant numit Maurice ! (oups, ne zice Le Parisien) Stinky, zic si les amis de Jerry Lewis !
(teaserul, pe piesa Shirley Bassey: big Spender !) Muzica e facuta in schimb de Geoff Zanelli (chitarist al lui Hans Zimmer si colaboratorul lui Koepp la Secret Window) si Mark Ronson (DJ si producer), si are un aer voit saizecist, chitari si trompete si un ton ludic, parodic.
The Telegraph distruge filmul intr-o cronica atit de rea incit ti se face mila de bietii americani )ma refer la filmmakers) care au vrut sa se (si sa ne) distreze. In bad taste maybe, buy in no harm !
iata exact ce asteptam, tipul de cronici care spun, "cind a devenit Johnny Depp propria sa caricatura ?" Well, Disney a urit ce a facut in Pirati, abia dupa ce au avut succes, i-au marit partea, si apoi l-au lasat sa se autoparodieze ! Si cred ca lumea si-a pierdut simtul umorului ! lasati-l sa se parodieze pe ecran, e mai bine decit sa se ia in serios precum Mad Mel sau sa se suie pe pereti si sa faca fabulatii mentale ninja, v. Charlie Sheen.
"There surely won't be a film in 2015 worse than this art-heist romp, starring Johnny Depp", zice astfel Robbie Collin in The Telegraph. Si executa sentinta: "Mortdecai: mort de cinéma, more like."
For God sake's, men, reveniti-va, suntem in ianuarie !!!! Si e comedie nevinovata, si mult mai putin vulgara ca ceea ce ne ofera Seth MacFarlane sau sau comediile debile si flatulent americane (ei bine, aici se vomita) si fata de remake-ul la Gambit din 2012 (scris de fratii Coen no less!) sau duda sinistra de Pink Panther cu Steve Martin (cu care trebuie comparat, daca tine cineva mortis sa faca comparatii).
In plus Paul Bettany as Jock este revelatia absoluta a filmului ! Un Kato competent ! ("I Believe I just shot Jock.") Nu insa si Ewan McGregor care mi s-a parut miscast sau cel putin sters! Accentele sunt excelente, Gwyneth Paltrow se intoarce in lumea lui Shakespeare in love dar o joaca pe Deborah Kerr in The Grass is Greener Si reaminteste de personajul din Royal Tennenbaums (another Mordecai !)! Olivia Nunn ne ofera sinii unei nimfomane ("Lucky saddle"), si Jeff Goldblum ne duce un pas mai aproape in comparatiile cu Grand Budapest Hotel, cu furtul tabloului, macguffinul, urmariri nebunesti, motocicletas cu atas, si Jock_Bettany versus Willem Dafoe-Jopling! Danezul Ulrich Thomsen este... rusul Romanov si newcomer-ul sud african Jonny Pasvolsky e teroristul..mustacios Emil Spargo (Largo, anyone for tennis ?)
Interviu cu regizorul David Koepp aici . Acesta a lucrat dupa scenariul lui Eric Aronson, cel care a descoperit intr-o librarie londoneza cartile cu Mordecai in 2003, si a vrut sa le aduca pe ecran. http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-charlie-mortdecai-johnny-depp-gwyneth-paltrow-20150127-story.html#page=2. Aronson are un singur credit, un film din 2001 si a stat cu Charlie Mortdecai pe cap vreo 12 ani. Asa ca Bonfiglioli trebuie sa ii multumeasca de prin barul celest unde bea un coniac cu Elmyr de Hory, Gaston Monescu, mr. Chance, M. Gustave si alti mortdecai....
Acum citiva ani trebuia sa fie un vehicul pentru Sacha Baron Cohen care s-ar fi descurcat fara probleme in rol, dar mai bine ca l-a vrut Depp.
Anti-eroul unei trilogii cu date autobiografice a lui Kyril Bonfiglioli (Don’t Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed si After You with the Pistol), toate aparute intre 1973 si 1979, si dupa moartea autorului (in 1985, la 56 de ani , de ciroza :(, sunt obiectul unui cult following in Anglia. Cu ocazia filmului lui Koepp/Depp (la a doua colaborare dupa Secret Window), macar lumea va auzi finalmente de scriitorul englez Kyril Bonfiglioli, parintele si modelul lui Mordecai, asa cum Ian Fleming e parintele lui Bond, dar mai mult cum Hunter Thompson e parintele lui Dr. Gonzo. De-abia astept sa citesc o carte de Bonfiglioli si tocmai s-au retiparit !
Aricol insightful despre carti, aici
Eu personal mi-as fi dorit sa isi asume mai multe riscuri si sa fie un pic mai snob si mai inteligent dar sunt sigur ca si-a asumat de la inceput ca va diviza si antipatiza destula lume. (Should've) Open more balls, sirs ! Umorul este quirky, ceea ce mi-e greu sa exprim in romana (ca nu e nici rasuflat si nici rarefiat, ginditi-va la sunetul unui dop instr-o sticla, scirtiie< era mai bine sa scrisneasca mai mult). De exemplu, mai multe glumite, cum e cea din liftul din Los Angeles, cu hipsterii ! Iar mustata am un sentiment clar, ca a antagonizat o multime de lume, nu numai in film ci si in rindurile publicului ! Insa presimt ca Mortdecai va deveni un film-cult, si va fi revizitat, in schimb nu stiu daca se vor mai face partile viitoare, cel putin nu in aceasta combinatie.
3 din 5 / 6 din 10
Jock: No, sir.
Mortdecai: It made me feel dirty.
Mordecai, why the bad reviews ? Bad ? Horrible ? Mean ! Adica, pe romaneste, JAALEE!!! Va zic fara ezitare, lumea sau cel putin criticii s-au saturat de Johnny Depp ! Si i-au dat un writeoff ! Sansa sa de a deveni un star global era ridicol de mica, dar au fost 2 sanse, Tim Burton si Keith Richards, PARDON, Piratii din Caraibe. Asa, sa recapitulam, cam care sunt ultimii ani ai lui Depp ca world leading superstar; roluri self-indulgent, Sweenny Todd, proiecte de vanitate dar flopuri, The RUM DIARY, sau glorified cameos over-the-top, The Mad Hatter in Alice in Wonderland si Lupul din Into the Woods), pe care sa film seriosi, cum sa le refuzi ?)! Si inainte, Public Enemies in 2009 (#2 in topul meu pe acel an), in care il juca pe John Dillinger, nu a fost un succes. The Tourist ? No comment :(
Piratii 4 a fost ultracriticat, pentru autoparodiere, dar si-a facut treaba pe ecrane, in schimb sa nu mai vorbim de unul din filmele mele preferate din 2013, THe Lone Ranger ! cu toti cei implicati s-au disociat de film ! Transcendence a fost unul din cele mai dezamagitoare filme ale anului trecut iar anterior, Dark Shadows, o gluma cam rasuflata si un cameo Alice Cooper. Atit.
Dar vin Piratii 5 in 2007 si dupa cum explica atit de bine acest articol, nu trebuie sa va faceti griji pentru Johnny Depp ! Pentru cei ingrijorati mai am 2 vorbe, Black Mass !!!
Mortdecai (brilliant name) este lordul Charles "Charlie" Mortdecai, un bon viveur, expert in vin si tablouri si cam cotcar, sa nu zic de-a dreptul escroc. Si nu atit de destept ! Restul, adica plotul(as in complot), e un compot, adica un pretext, mambo jambo ! Filmul are glumiztze cit mai diverse' printre care una not funny care impersoneaza cum si-a calcat cu Rollsul Keith Moon soferul, cred ca e neintentionata, desi ar putea sa fie cea mai buna filiatie cu Peter Sellers (six degrees of...), dar Depp il imita si omagiaza pe comicul englez Terry-Thomas, cu tot cu strungareata si ticurile verbale (Terry-T, din La Grande Vadrouille, It's a Mad, Mad, Mad World si Acei oameni minunati si masinile lor zburatoare, devenit si personaj de desen animat). A, si un pic din mustata lui Hercule Poirot !
Mortdecai e un old-fashioned voit caper movie, sau art-heist, madcap si zanny, dupa modelul lui Gambit din 1966, Kaleidoscope, The Grass is Greener (comedia de upper class Brits a lui Stanley Donen, amenintarea unui curtezan catre Deborah Kerr), plus ceea ce citeaza Austin Powers, anume Our Man Flynt. Mike Myers si Monty Python, as fi vazut in Mortdecai un rol frumos pt John Cleese acum 20 de ani, de fapt l-a jucat in Fawlty Towers si alaturi de colegii sai in fiecare sketch upper class twit (si stim ca Johhny D e fan, si via Terry Gilliam), si ar fi mers mai bine daca situau filmul in anii 60/70, pentru ca el apartine acelor ani, e un time capsule (voit) anacronic.
Factorul ofensiv: HIGH ! Atunci cind Depp zice ca se duce in colonii, e clar ca i-ai pierdut pe americani, care sunt descrisi ca o natie vulgara si se zice ca Los Angeles-ul arata ca un platou de filme porno ! Se pare insa ca englezii sunt la fel de inflamati, nu stiu zau de ce...sunt curios ce parere o sa aibe francezii, care lipsesc din film cu exceptia unei brinze atit de stinky ca e denumita "dezastru ecologic" , al unui Chardonnay si a unui adjutant numit Maurice ! (oups, ne zice Le Parisien) Stinky, zic si les amis de Jerry Lewis !
(teaserul, pe piesa Shirley Bassey: big Spender !) Muzica e facuta in schimb de Geoff Zanelli (chitarist al lui Hans Zimmer si colaboratorul lui Koepp la Secret Window) si Mark Ronson (DJ si producer), si are un aer voit saizecist, chitari si trompete si un ton ludic, parodic.
The Telegraph distruge filmul intr-o cronica atit de rea incit ti se face mila de bietii americani )ma refer la filmmakers) care au vrut sa se (si sa ne) distreze. In bad taste maybe, buy in no harm !
iata exact ce asteptam, tipul de cronici care spun, "cind a devenit Johnny Depp propria sa caricatura ?" Well, Disney a urit ce a facut in Pirati, abia dupa ce au avut succes, i-au marit partea, si apoi l-au lasat sa se autoparodieze ! Si cred ca lumea si-a pierdut simtul umorului ! lasati-l sa se parodieze pe ecran, e mai bine decit sa se ia in serios precum Mad Mel sau sa se suie pe pereti si sa faca fabulatii mentale ninja, v. Charlie Sheen.
"There surely won't be a film in 2015 worse than this art-heist romp, starring Johnny Depp", zice astfel Robbie Collin in The Telegraph. Si executa sentinta: "Mortdecai: mort de cinéma, more like."
For God sake's, men, reveniti-va, suntem in ianuarie !!!! Si e comedie nevinovata, si mult mai putin vulgara ca ceea ce ne ofera Seth MacFarlane sau sau comediile debile si flatulent americane (ei bine, aici se vomita) si fata de remake-ul la Gambit din 2012 (scris de fratii Coen no less!) sau duda sinistra de Pink Panther cu Steve Martin (cu care trebuie comparat, daca tine cineva mortis sa faca comparatii).
In plus Paul Bettany as Jock este revelatia absoluta a filmului ! Un Kato competent ! ("I Believe I just shot Jock.") Nu insa si Ewan McGregor care mi s-a parut miscast sau cel putin sters! Accentele sunt excelente, Gwyneth Paltrow se intoarce in lumea lui Shakespeare in love dar o joaca pe Deborah Kerr in The Grass is Greener Si reaminteste de personajul din Royal Tennenbaums (another Mordecai !)! Olivia Nunn ne ofera sinii unei nimfomane ("Lucky saddle"), si Jeff Goldblum ne duce un pas mai aproape in comparatiile cu Grand Budapest Hotel, cu furtul tabloului, macguffinul, urmariri nebunesti, motocicletas cu atas, si Jock_Bettany versus Willem Dafoe-Jopling! Danezul Ulrich Thomsen este... rusul Romanov si newcomer-ul sud african Jonny Pasvolsky e teroristul..mustacios Emil Spargo (Largo, anyone for tennis ?)
Interviu cu regizorul David Koepp aici . Acesta a lucrat dupa scenariul lui Eric Aronson, cel care a descoperit intr-o librarie londoneza cartile cu Mordecai in 2003, si a vrut sa le aduca pe ecran. http://www.latimes.com/entertainment/movies/la-et-mn-charlie-mortdecai-johnny-depp-gwyneth-paltrow-20150127-story.html#page=2. Aronson are un singur credit, un film din 2001 si a stat cu Charlie Mortdecai pe cap vreo 12 ani. Asa ca Bonfiglioli trebuie sa ii multumeasca de prin barul celest unde bea un coniac cu Elmyr de Hory, Gaston Monescu, mr. Chance, M. Gustave si alti mortdecai....
Acum citiva ani trebuia sa fie un vehicul pentru Sacha Baron Cohen care s-ar fi descurcat fara probleme in rol, dar mai bine ca l-a vrut Depp.
Anti-eroul unei trilogii cu date autobiografice a lui Kyril Bonfiglioli (Don’t Point That Thing at Me, Something Nasty in the Woodshed si After You with the Pistol), toate aparute intre 1973 si 1979, si dupa moartea autorului (in 1985, la 56 de ani , de ciroza :(, sunt obiectul unui cult following in Anglia. Cu ocazia filmului lui Koepp/Depp (la a doua colaborare dupa Secret Window), macar lumea va auzi finalmente de scriitorul englez Kyril Bonfiglioli, parintele si modelul lui Mordecai, asa cum Ian Fleming e parintele lui Bond, dar mai mult cum Hunter Thompson e parintele lui Dr. Gonzo. De-abia astept sa citesc o carte de Bonfiglioli si tocmai s-au retiparit !
Aricol insightful despre carti, aici
Eu personal mi-as fi dorit sa isi asume mai multe riscuri si sa fie un pic mai snob si mai inteligent dar sunt sigur ca si-a asumat de la inceput ca va diviza si antipatiza destula lume. (Should've) Open more balls, sirs ! Umorul este quirky, ceea ce mi-e greu sa exprim in romana (ca nu e nici rasuflat si nici rarefiat, ginditi-va la sunetul unui dop instr-o sticla, scirtiie< era mai bine sa scrisneasca mai mult). De exemplu, mai multe glumite, cum e cea din liftul din Los Angeles, cu hipsterii ! Iar mustata am un sentiment clar, ca a antagonizat o multime de lume, nu numai in film ci si in rindurile publicului ! Insa presimt ca Mortdecai va deveni un film-cult, si va fi revizitat, in schimb nu stiu daca se vor mai face partile viitoare, cel putin nu in aceasta combinatie.
3 din 5 / 6 din 10
Etichete:
books ?,
comedie,
Coop,
cronici,
dog the wag (stands for politics and actual bullsh..),
film,
film cult,
in cinema,
Keef,
parodii,
series,
soundtrack,
terry gilliam,
thriller
luni, 26 ianuarie 2015
Program Cinemateca Patria 26 ianuarie -1 februarie 2015
Program Cinemateca Patria, Brasov- 26 ianuarie -1 februarie 2015
site oficial aici
Weekend Gene Hackman LMA 30 ianuarie (85 de ani)
ARTICOL F BUN DESPRE EL AICI
Luni 26 ianuarie
19:00 Seara filmului european
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (România, 2010)
Regia: Andrei Ujică
Cu: Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Richard Nixon, etc
Documentar, biografic
Durata: 180 min.
Selecția oficială –Festivalul de la Cannes (hors concours)
Proiecție specială de ziua lui Nicolae Ceaușescu
Intrarea gratuită
cronica mea la film aici
Marți 27 ianuarie
20:00 Seara filmului asiatic
Sympathy for Mr. Vengeance / Boksuneun naui geot (Coreea de sud, 2002)
Regia: Park Chan-wook
Cu: Kang-ho Song, Ha-kyun Shin
Thriller, dramă
Durata: 126 min.
Cel mai bun film asiatic -Fantasia Festival 2003
Interzis minorilor !
Miercuri 28 ianuarie
20:00 Seara Doc And Roll
The Rolling Stones: Some Girls: Live in Texas '78 (SUA, 2011)
Cu: Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood
Concert, muzical
Durata: 82 min.
In memoriam Bobby Keys
Joi 29 ianuarie
20:00 Comedy Classics
Familia Tennenbaum / The Royal Tennenbaums ( SUA, 2001)
Regia: Wes Anderson
Cu: Gene Hackman, Ben Stiller, Bill Murray
Comedie dramatică
Durata: 110 min.
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor: Gene Hackman
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu
LMA Gene Hackman 85 de ani (30 ianuarie)
Vineri 30 ianuarie
20:00 Film Cult
Conversația / The Conversation (SUA,1974)
Regia: Francis Ford Coppola
Cu: Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield
Thriller, dramă
Durata: 113 min.
Palme d'Or la festivalul de la Cannes
3 nominalizări la premiul Oscar
LMA Gene Hackman 85 de ani
Sâmbătă 31 ianuarie
11:00 Matineu copii
Peter Pan (SUA, 1953)
Regia: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 77 min.
17:00 Golden Classics
Prime Cut (SUA,1972)
Regia: Michael Ritchie
Cu: Lee Marvin, Gene Hackman, Sissy Spacek
Thriller, dramă
Durata: 88 min.
LMA Gene Hackman 85 de ani
19.00: Mari regizori
Valul ucigaș / Crimson Tide (SUA,1995)
Regia: Tony Scott
Cu: Gene Hackman, Denzel Washington, James Gandolfini
Thriller, război
Durata: 116 min.
Aniversarea de 20 de ani !
Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de film: Hans Zimmer
3 nominalizări la premiul Oscar
LMA Gene Hackman 85 de ani
Duminică 1 februarie
11:00 Matineu copii
Toy Story / Povestea Jucariilor (SUA, 1995)
Regia: John Lasseter
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 81 min.
17:00 Golden Classics
Skiorul / Downhill Racer (SUA, 1969)
Regia: Michael Ritchie
Cu: Robert Redford, Gene Hackman, Camilla Sparv
Sport, drama
Durata: 101 min.
LMA Gene Hackman (85)
19:00 Seara de Oscar
Filiera franceză / The French Connection (1971)
Regia: William Friedkin
Cu: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey
Politist, dramă
Durata: 102 min.
5 premii Oscar si premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Hackman)
LMA Gene Hackman (85)
site oficial aici
Weekend Gene Hackman LMA 30 ianuarie (85 de ani)
ARTICOL F BUN DESPRE EL AICI
Luni 26 ianuarie
19:00 Seara filmului european
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (România, 2010)
Regia: Andrei Ujică
Cu: Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Richard Nixon, etc
Documentar, biografic
Durata: 180 min.
Selecția oficială –Festivalul de la Cannes (hors concours)
Proiecție specială de ziua lui Nicolae Ceaușescu
Intrarea gratuită
cronica mea la film aici
Marți 27 ianuarie
20:00 Seara filmului asiatic
Sympathy for Mr. Vengeance / Boksuneun naui geot (Coreea de sud, 2002)
Regia: Park Chan-wook
Cu: Kang-ho Song, Ha-kyun Shin
Thriller, dramă
Durata: 126 min.
Cel mai bun film asiatic -Fantasia Festival 2003
Interzis minorilor !
Miercuri 28 ianuarie
20:00 Seara Doc And Roll
The Rolling Stones: Some Girls: Live in Texas '78 (SUA, 2011)
Cu: Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood
Concert, muzical
Durata: 82 min.
In memoriam Bobby Keys
Joi 29 ianuarie
20:00 Comedy Classics
Familia Tennenbaum / The Royal Tennenbaums ( SUA, 2001)
Regia: Wes Anderson
Cu: Gene Hackman, Ben Stiller, Bill Murray
Comedie dramatică
Durata: 110 min.
Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor: Gene Hackman
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu
LMA Gene Hackman 85 de ani (30 ianuarie)
Vineri 30 ianuarie
20:00 Film Cult
Conversația / The Conversation (SUA,1974)
Regia: Francis Ford Coppola
Cu: Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield
Thriller, dramă
Durata: 113 min.
Palme d'Or la festivalul de la Cannes
3 nominalizări la premiul Oscar
LMA Gene Hackman 85 de ani
Sâmbătă 31 ianuarie
11:00 Matineu copii
Peter Pan (SUA, 1953)
Regia: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 77 min.
17:00 Golden Classics
Prime Cut (SUA,1972)
Regia: Michael Ritchie
Cu: Lee Marvin, Gene Hackman, Sissy Spacek
Thriller, dramă
Durata: 88 min.
LMA Gene Hackman 85 de ani
19.00: Mari regizori
Valul ucigaș / Crimson Tide (SUA,1995)
Regia: Tony Scott
Cu: Gene Hackman, Denzel Washington, James Gandolfini
Thriller, război
Durata: 116 min.
Aniversarea de 20 de ani !
Premiul Grammy pentru cea mai bună muzică de film: Hans Zimmer
3 nominalizări la premiul Oscar
LMA Gene Hackman 85 de ani
Duminică 1 februarie
11:00 Matineu copii
Toy Story / Povestea Jucariilor (SUA, 1995)
Regia: John Lasseter
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 81 min.
17:00 Golden Classics
Skiorul / Downhill Racer (SUA, 1969)
Regia: Michael Ritchie
Cu: Robert Redford, Gene Hackman, Camilla Sparv
Sport, drama
Durata: 101 min.
LMA Gene Hackman (85)
19:00 Seara de Oscar
Filiera franceză / The French Connection (1971)
Regia: William Friedkin
Cu: Gene Hackman, Roy Scheider, Fernando Rey
Politist, dramă
Durata: 102 min.
5 premii Oscar si premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Hackman)
LMA Gene Hackman (85)
Etichete:
animatie,
Asia Extreme,
blues,
cannes,
cinemateca patria,
comedie,
Doc and Roll,
documentar,
film,
film cult,
film romanesc,
in cinema,
Keef,
live,
LMA,
Oscar,
rockland,
thriller,
war movies
duminică, 25 ianuarie 2015
Demis Roussos RIP
68 de ani. Peste 60 de milioane de discuri vindute. Rain and Tears. Fostul solist vocal de la Aphrodite's Child. Probabil doliu national in Grecia :(
indragit si la noi, unde a venit in repetate rinduri. Din pacate datorita reportoriului sau, nu m-am dus niciodata sa il vad, mi-ar fi placut sa cinte piesele care l-au facut celebru in tinerete. O voce de aur si o noua pierdere pentru lumea muzicala, nonetheless.
BBC news
indragit si la noi, unde a venit in repetate rinduri. Din pacate datorita reportoriului sau, nu m-am dus niciodata sa il vad, mi-ar fi placut sa cinte piesele care l-au facut celebru in tinerete. O voce de aur si o noua pierdere pentru lumea muzicala, nonetheless.
BBC news
sâmbătă, 24 ianuarie 2015
marți, 20 ianuarie 2015
Fratii Coen, presedintii Juriului de la Cannes in 2015 !
Anul acesta Festivalul de la Cannes, editia 68 va avea nu unul ci doi presedinti ai Juriului, anume pe Fratii Coen, Joel si Ethan !!! Acestia sunt obisnuitii festivalului unde isi prezinta de obicei in premiera filmele si au luat Palme D'or pentu Barton Fink in 1991, si cel mai recent Marele premiu al Juriului pentru Inside Llewyn Davis (2013)
E o premiera unica si se anunta o editie interesanta :)
Communique Cannes fest:
Joel and Ethan Coen to preside over the Jury of the 68th Festival de Cannes
For the first time in the history of the Festival de Cannes, not one but two leading figures will chair the Jury.
Indeed, American filmmakers Joel and Ethan Coen have accepted the invitation from President Pierre Lescure and General Delegate Thierry Frémaux to become the Presidents of the 68th edition of the Festival.
"We look forward to returning to Cannes this year”, Joel and Ethan Coen said from the Hail Caesar! film shoot with George Clooney, Christophe Lambert, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Josh Brolin and Channing Tatum. “We welcome as always the opportunity to watch movies there from all over the world. Cannes is a festival that has been important to us since the very beginning of our career. Presiding over the Jury is a special honour, since we have never heretofore been president of anything. We will issue further proclamations at the appropriate time."
www.festival-cannes.com
***
Simbata 24 ianuarie Cinemateca Patria, Brasov va ofera in seria Mari regizori la ora 19.30: Miller’s Crossing (SUA, 1990)
un film noir superb de Joel & Ethan Coen, cu Gabriel Byrne, Albert Finney, John Turturro
Aniversarea de 25 de ani !Scoica de argint pentru cel mai bun regizor-Festivalul de la San Sebastian
Iar in timpul festivalului de la Cannes ii vom omagia la Cinemateca pe Coen-i cu filmele lor ! Deja am dat Fargo, The Big Lebowski, True Grit, Inside Lwelyn Davis si va urma No Country for Old Men in Saptamina Oscar la sfirsitul lunii februarie ! Si A serious Man (2009, cel mai ciudat si poate cel mai personal film al lor), in martie !
E o premiera unica si se anunta o editie interesanta :)
Communique Cannes fest:
Joel and Ethan Coen to preside over the Jury of the 68th Festival de Cannes
For the first time in the history of the Festival de Cannes, not one but two leading figures will chair the Jury.
Indeed, American filmmakers Joel and Ethan Coen have accepted the invitation from President Pierre Lescure and General Delegate Thierry Frémaux to become the Presidents of the 68th edition of the Festival.
"We look forward to returning to Cannes this year”, Joel and Ethan Coen said from the Hail Caesar! film shoot with George Clooney, Christophe Lambert, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Josh Brolin and Channing Tatum. “We welcome as always the opportunity to watch movies there from all over the world. Cannes is a festival that has been important to us since the very beginning of our career. Presiding over the Jury is a special honour, since we have never heretofore been president of anything. We will issue further proclamations at the appropriate time."
www.festival-cannes.com
***
Simbata 24 ianuarie Cinemateca Patria, Brasov va ofera in seria Mari regizori la ora 19.30: Miller’s Crossing (SUA, 1990)
un film noir superb de Joel & Ethan Coen, cu Gabriel Byrne, Albert Finney, John Turturro
Aniversarea de 25 de ani !Scoica de argint pentru cel mai bun regizor-Festivalul de la San Sebastian
Iar in timpul festivalului de la Cannes ii vom omagia la Cinemateca pe Coen-i cu filmele lor ! Deja am dat Fargo, The Big Lebowski, True Grit, Inside Lwelyn Davis si va urma No Country for Old Men in Saptamina Oscar la sfirsitul lunii februarie ! Si A serious Man (2009, cel mai ciudat si poate cel mai personal film al lor), in martie !
luni, 19 ianuarie 2015
Program Cinemateca Patria 19-25 ianuarie 2015
Program Cinemateca Patria, Brasov- 19-25 ianuarie 2015
site oficial aici
http://cinematecapatria.ro/
*
Luni 19 ianuarie
20:00 Seara Filmului European
LMA /Ciao Federico (n. 20 ian 1920)
Fellini's Casanova / Il Casanova di Federico Fellini (Italia, 1976)
Regia: Federico Fellini
Cu: Donald Sutherland, Tina Aumont, Cicely Browne
Dramă, biografic
Durata: 155 min.
Premiul Oscar pentru cel mai bune costume
Marți 20 ianuarie
20:00 Seara filmului asiatic
Mongol
Regia: Sergei Bodrov
Cu: Tadanobu Asano, Amadu Mamadakov
Epic, istoric
Durata: 126 min.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (Kazahstan)
Miercuri 21 ianuarie
20:00 Seara Doc And Roll
Buena Vista Social Club (Germania, 1999)
Regia: Wim Wenders
Cu: Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Ry Cooder
Documentar, muzical
Durata: 105 min.
Cel mai bun documentar -European Film Awards 1999
Joi 22 ianuarie
20:00 Comedy Classics
Grand Hotel Budapest (SUA, 2014)
Regia: Wes Anderson
Cu: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Adrien Brody
Comedie
Durata: 100 min.
Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin
4 nominalizări la Globul de Aur si prermiul pentru cel mai bun film -comedie-
9 nominalizari la premiul Oscar
10 nominalizari la premiile BAFTA
Vineri 23 ianuarie
20:00 Seara fantastică/ Film Cult
Waterworld (SUA, 1995)
Regia: Kevin Reynolds
Cu: Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn, Dennis Hopper
aventuri, fantastic
Durata: 135 min.
Aniversarea de 20 de ani !
LMA Kevin Costner -60 de ani (18 ianuarie)
Sâmbătă 24 ianuarie
11:00 Matineu copii
Pinocchio (1940)
Regia: Norman Ferguson, T. Hee
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 88 min.
17:00 Golden Classics
Cortina sfâșiată /Torn Courtain (SUA, 1966)
Regia: Alfred Hitchcock
Cu: Paul Newman, Julie Andrews, Lila Kedrova
thriller
Durata: 128 min.
19.30: Mari regizori
Miller’s Crossing (SUA, 1990)
Regia: Joel & Ethan Coen
Cu: Gabriel Byrne, Albert Finney, John Turturro
Thriller, film noir
Durata: 115 min.
Aniversarea de 25 de ani !
Scoica de argint pentru cel mai bun regizor-Festivalul de la San Sebastian
Duminică 25 ianuarie
11:00 Matineu copii
Doamna şi vagabondul/ Lady and the Tramp (SUA, 1955)
Regia: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Animație
Durata: 76 min.
17:00 Golden Classics
Șarada / Charade (SUA, 1963)
Regia: Stanley Donen
Cu: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau
Comedie, thriller.
Durata: 113 min
LMA Cary Grant (18 ianuarie)
19:00 Seara de Oscar
Totul despre Eva All About Eve (SUA, 1950)
Regia: Joseph L. Mankiewicz
Cu: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders
dramă
Durata: 138 min.
14 nominalizări și 6 premii Oscar
Cea mai bună actriță și premiul special al Juriului–Cannes 1951
site oficial aici
http://cinematecapatria.ro/
*
Luni 19 ianuarie
20:00 Seara Filmului European
LMA /Ciao Federico (n. 20 ian 1920)
Fellini's Casanova / Il Casanova di Federico Fellini (Italia, 1976)
Regia: Federico Fellini
Cu: Donald Sutherland, Tina Aumont, Cicely Browne
Dramă, biografic
Durata: 155 min.
Premiul Oscar pentru cel mai bune costume
Marți 20 ianuarie
20:00 Seara filmului asiatic
Mongol
Regia: Sergei Bodrov
Cu: Tadanobu Asano, Amadu Mamadakov
Epic, istoric
Durata: 126 min.
Nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (Kazahstan)
Miercuri 21 ianuarie
20:00 Seara Doc And Roll
Buena Vista Social Club (Germania, 1999)
Regia: Wim Wenders
Cu: Compay Segundo, Ibrahim Ferrer, Ry Cooder
Documentar, muzical
Durata: 105 min.
Cel mai bun documentar -European Film Awards 1999
Joi 22 ianuarie
20:00 Comedy Classics
Grand Hotel Budapest (SUA, 2014)
Regia: Wes Anderson
Cu: Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Adrien Brody
Comedie
Durata: 100 min.
Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Berlin
4 nominalizări la Globul de Aur si prermiul pentru cel mai bun film -comedie-
9 nominalizari la premiul Oscar
10 nominalizari la premiile BAFTA
Vineri 23 ianuarie
20:00 Seara fantastică/ Film Cult
Waterworld (SUA, 1995)
Regia: Kevin Reynolds
Cu: Kevin Costner, Jeanne Tripplehorn, Dennis Hopper
aventuri, fantastic
Durata: 135 min.
Aniversarea de 20 de ani !
LMA Kevin Costner -60 de ani (18 ianuarie)
Sâmbătă 24 ianuarie
11:00 Matineu copii
Pinocchio (1940)
Regia: Norman Ferguson, T. Hee
Animaţie.
Dublat în limba română
Durata: 88 min.
17:00 Golden Classics
Cortina sfâșiată /Torn Courtain (SUA, 1966)
Regia: Alfred Hitchcock
Cu: Paul Newman, Julie Andrews, Lila Kedrova
thriller
Durata: 128 min.
19.30: Mari regizori
Miller’s Crossing (SUA, 1990)
Regia: Joel & Ethan Coen
Cu: Gabriel Byrne, Albert Finney, John Turturro
Thriller, film noir
Durata: 115 min.
Aniversarea de 25 de ani !
Scoica de argint pentru cel mai bun regizor-Festivalul de la San Sebastian
Duminică 25 ianuarie
11:00 Matineu copii
Doamna şi vagabondul/ Lady and the Tramp (SUA, 1955)
Regia: Clyde Geronimi, Wilfred Jackson
Animație
Durata: 76 min.
17:00 Golden Classics
Șarada / Charade (SUA, 1963)
Regia: Stanley Donen
Cu: Cary Grant, Audrey Hepburn, Walter Matthau
Comedie, thriller.
Durata: 113 min
LMA Cary Grant (18 ianuarie)
19:00 Seara de Oscar
Totul despre Eva All About Eve (SUA, 1950)
Regia: Joseph L. Mankiewicz
Cu: Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders
dramă
Durata: 138 min.
14 nominalizări și 6 premii Oscar
Cea mai bună actriță și premiul special al Juriului–Cannes 1951
Etichete:
animatie,
Asia Extreme,
blues,
cinemateca patria,
comedie,
Dennis Hopper,
Doc and Roll,
documentar,
film,
film cult,
hitchcock,
LMA,
Oscar,
premii,
SF
joi, 15 ianuarie 2015
Automata (2014)
Referinte si repere din Blade Runner, Hardware (mai ales datorita lui Dylan McDermott), si 2001 in filmul spaniol turnat in Bulgaria, Automata, plus un feel de District 9 ! Cu tot feel-ul de B movie (datorita faptului ca e o productie Millennnium, cu toata pasiunea lui Antonio Banderas-care e si producator si a bagat-o si pe sotia sa Melanie Griffith intr-un rolisor si ca vocea robotesei Cleo), si desi inegal si cu locuri comune in SF (Aasimov I am Robot, Protocolul Unu si Doi, pretext clasic pentru orice subiect robotic), Automata e mai mult SF de calitate decit a fost Transcendence, sau alte megabugete SF hollywodiene.
E a thinking man's SF, al doilea film al lui Ibanez dupa Hierro (2009). Imagine desaturata desertica (Alejandro Martínez) si muzica de Zacarias M. de la Riva (THE MACHINIST), si o renditie cel putin ciudata la LA MER de Charles Trenet.
interviu cu regizorul Gabe IBANEZ
si inca un unul aici
3 din 5 /6 din 10 !
E a thinking man's SF, al doilea film al lui Ibanez dupa Hierro (2009). Imagine desaturata desertica (Alejandro Martínez) si muzica de Zacarias M. de la Riva (THE MACHINIST), si o renditie cel putin ciudata la LA MER de Charles Trenet.
interviu cu regizorul Gabe IBANEZ
si inca un unul aici
3 din 5 /6 din 10 !
miercuri, 14 ianuarie 2015
Supermensch: The Legend of Shep Gordon (2014)
Supermensch: The Legend of Shep Gordon (Legenda lui Shep Gordon, 2014), Este un documentar cum nu s-a mai văzut, şi asta datorită personajului principal, legendarul Shep Gordon, bravura manger şi inventatorul stunt-event-ului în Rock.
Shep a fost şi este încă managerul lui Alice Cooper, şi asta ar putea spune totul, dar de la decandenţa şi materialismul lumii rockului, Shep a ajuns să fie budist, prieten cu Dalai Lama, creatorul conceptului Master Chef şi reprezentantul marilor bucătari ai lumii, şi unul din cei mai iubiţi amfitrioni de pe planetă. Personajul în sine este irezistibil, poveştile sunt absolut nebune şi incredibile, iar martorii intervievaţi sunt prima ligă, filtraţi prin Hollywood (Michael Douglas, Sylvester Stallone, Tom Arnold). Asta şi pentru că este debutul lui Mike Myers în calitate de regizor (co-realizat cu Beth Aala, povestea lui Myers cu Shep începe de pe platoul de la Wayne’s World, -“We’re not Worthy“), o dedicaţie cu dragoste, un portret al unuia din cei mai neobişnuiţi oameni care există, inspiraţional şi generos.
DORIM SA VA ADUCEM ACEST FILM-WEVENIMENT LA DOCANDROLL EDITIA A II-A, BRASOV 2015 !
Shep a fost şi este încă managerul lui Alice Cooper, şi asta ar putea spune totul, dar de la decandenţa şi materialismul lumii rockului, Shep a ajuns să fie budist, prieten cu Dalai Lama, creatorul conceptului Master Chef şi reprezentantul marilor bucătari ai lumii, şi unul din cei mai iubiţi amfitrioni de pe planetă. Personajul în sine este irezistibil, poveştile sunt absolut nebune şi incredibile, iar martorii intervievaţi sunt prima ligă, filtraţi prin Hollywood (Michael Douglas, Sylvester Stallone, Tom Arnold). Asta şi pentru că este debutul lui Mike Myers în calitate de regizor (co-realizat cu Beth Aala, povestea lui Myers cu Shep începe de pe platoul de la Wayne’s World, -“We’re not Worthy“), o dedicaţie cu dragoste, un portret al unuia din cei mai neobişnuiţi oameni care există, inspiraţional şi generos.
DORIM SA VA ADUCEM ACEST FILM-WEVENIMENT LA DOCANDROLL EDITIA A II-A, BRASOV 2015 !
John Wick (2014)
Keanu (Johnatan Wick) in fulltime vengeance mood dupa ce mafia ruseaasca ii omoara ciinele si fura masina !
e posibil ca John Wick sa fie filmul meu de guilty pleasure pe anul 2014. Un super B movie, scris atit de preopsterous dar facut intr-un fel atit de atragator si profesionist, de catre 2 CASCADORI PROFESIONISTI, si cu un KEANU excelent, care nici nu clipeste. Chad Stahelski este creditat regizor si David Leitch productor (due to DGA and PGA regulations), dar ei au facut filmul impreuna. Stahelski a fost dublura de cascade (stunt double) a lui Keanu la Matrix si a facut second unit si stunt supervision la o tona de filme de actiune. La fel ca duo-ul Mark Neveldine-Brian Taylor (Taylor-Neveldine), care insa au venit din efecte speciale si au facut Crank 1 si 2, Gamer, si in Romania Ghost Rider 2, dar cu rezultate mult mai spectaculoase si de tranzitie a B-ului in A ! Un debut remarcabil !
E din teritoriul noir dressed in verzuliu si e ceea ce ar fi trebuit sa fie Equalizer, care are cam acelasi plot dar se ia degeaba in serios.
Filmul are sesibilitati clare de B si de noir dar ceva imi aduce aminte de John Woo pe cind a venit la Hollywood si vroia sa le arate ceva, aici actiunea e coregrafiata si nu editata sau pusa in post cu efecte speciale, mai are si un aspect de comic book gen Crow sau max payne si cistiga prin buget, locatii (New York) si distributia de A, plus muzica slick (Tyler Bates cu Joel J,. Richard, plus Castle Vania) si piese care chiar apar pe imagine in film...Mi-a adus aminte si de Hard Target si de Tsui Hark si de A Bittersweet Life al lui Kim Jee-woon, si nu e demirare pentru ca Stahelski & Leitch au laut note de la y Yuen Wo Ping, legandarul coregraf de lupte honkkong-ez cu care au lucat la Matrix ! O secventa m-a dus cu gindul chiar si la Oldboy, e acelasi tip de coregrafie/dans al mortii,fara oprire si fara frica ! La final, secventa ploii din port te duce clar in Lethal Weapon, aceiasi atmosfera si lupta mano-a-mano. Extrem de violent dar ingrijorator ca la un body count de peste 100, nu te deranjeaza, pentru ca numai cei rai mor !
interviu cu scenaristul Derek Kolstad
e violent si nu e, scena din disco bar a la Collateral (Chuba, GO) dar se duce in Matrix si beyond.
-re hotelul Continental. v. Payback, cu Mad Mel, via Point Blank, Wick e ceea ce trebuia sa fie Shoot'em up si nu a fost...
bad guy de exceptie, Michael Nykvist, din seria scandinava la FATA cu tatuajul DE DRAGON, si negativul din Mission: Impossible Ghost Protocol, aici mafiotul rus Viggo Tarasov.
secundari: Willem Dafoe, John Leguiziamo, Dean Winters, Lance Reddick, Adrianne Palicki, David Patrick Kelly si Ian McShane.
imi pare insa rau ca nu l-am vazut in cinema, ci acasa, pentru ca pierde si feelingul meu, asa cum il am negativ fata de Taken si l-am avut pozitiv fata de A Walk Among The Tombstones de exemplu, a fost pozitiv fata de John Wick. Si doar prin fata lui Keanu Reeves de pe afis.
3 1/2 din 5. 7 din 10 !
e posibil ca John Wick sa fie filmul meu de guilty pleasure pe anul 2014. Un super B movie, scris atit de preopsterous dar facut intr-un fel atit de atragator si profesionist, de catre 2 CASCADORI PROFESIONISTI, si cu un KEANU excelent, care nici nu clipeste. Chad Stahelski este creditat regizor si David Leitch productor (due to DGA and PGA regulations), dar ei au facut filmul impreuna. Stahelski a fost dublura de cascade (stunt double) a lui Keanu la Matrix si a facut second unit si stunt supervision la o tona de filme de actiune. La fel ca duo-ul Mark Neveldine-Brian Taylor (Taylor-Neveldine), care insa au venit din efecte speciale si au facut Crank 1 si 2, Gamer, si in Romania Ghost Rider 2, dar cu rezultate mult mai spectaculoase si de tranzitie a B-ului in A ! Un debut remarcabil !
E din teritoriul noir dressed in verzuliu si e ceea ce ar fi trebuit sa fie Equalizer, care are cam acelasi plot dar se ia degeaba in serios.
Filmul are sesibilitati clare de B si de noir dar ceva imi aduce aminte de John Woo pe cind a venit la Hollywood si vroia sa le arate ceva, aici actiunea e coregrafiata si nu editata sau pusa in post cu efecte speciale, mai are si un aspect de comic book gen Crow sau max payne si cistiga prin buget, locatii (New York) si distributia de A, plus muzica slick (Tyler Bates cu Joel J,. Richard, plus Castle Vania) si piese care chiar apar pe imagine in film...Mi-a adus aminte si de Hard Target si de Tsui Hark si de A Bittersweet Life al lui Kim Jee-woon, si nu e demirare pentru ca Stahelski & Leitch au laut note de la y Yuen Wo Ping, legandarul coregraf de lupte honkkong-ez cu care au lucat la Matrix ! O secventa m-a dus cu gindul chiar si la Oldboy, e acelasi tip de coregrafie/dans al mortii,fara oprire si fara frica ! La final, secventa ploii din port te duce clar in Lethal Weapon, aceiasi atmosfera si lupta mano-a-mano. Extrem de violent dar ingrijorator ca la un body count de peste 100, nu te deranjeaza, pentru ca numai cei rai mor !
interviu cu scenaristul Derek Kolstad
e violent si nu e, scena din disco bar a la Collateral (Chuba, GO) dar se duce in Matrix si beyond.
-re hotelul Continental. v. Payback, cu Mad Mel, via Point Blank, Wick e ceea ce trebuia sa fie Shoot'em up si nu a fost...
bad guy de exceptie, Michael Nykvist, din seria scandinava la FATA cu tatuajul DE DRAGON, si negativul din Mission: Impossible Ghost Protocol, aici mafiotul rus Viggo Tarasov.
secundari: Willem Dafoe, John Leguiziamo, Dean Winters, Lance Reddick, Adrianne Palicki, David Patrick Kelly si Ian McShane.
imi pare insa rau ca nu l-am vazut in cinema, ci acasa, pentru ca pierde si feelingul meu, asa cum il am negativ fata de Taken si l-am avut pozitiv fata de A Walk Among The Tombstones de exemplu, a fost pozitiv fata de John Wick. Si doar prin fata lui Keanu Reeves de pe afis.
3 1/2 din 5. 7 din 10 !
marți, 13 ianuarie 2015
Anita Ekberg RIP
Anita Ekberg, suedeza care a inebunit o lume intreaga (Miss Suedia la 20 de ani si asa a ajuns in America pentru a participa la Miss Univers, si Universal Pictures a semnat imediat un contract cu ea, chit ca nu vorbea engleza :)!), si-a incheiat la Dolce Vita pe 11 ianuarie, intre tumultul mediatic parizian Charliehebo si glamourul Globurilor de Aur ! Avea 83 de ani ! Dar scena de la Fontana di Trevi va ramine datorita ei (si lui Fellini) una dintre cele mai iconice/erotice din istoria cinematografului.
iata ce zice si martin Scorsese despre asta, la moartea actritei : "It was her one great moment in movies, but it was legendary.”
Am dat La Dolce Vita la Cinemateca Patria , la Brasov, intr-o superba copie restaurata asta toamna si am revazut scena, superba, unica, minunata !
Acum il voi relua in luna februarie, pentru Anita !
si o scena memorabila din Intervista de Fellini (1987) in crea mMrcello Mastroianni si Anita Ekberg se intorc in "gli belli tempi del pasato" !
Iata ce spunea Bob Hope despre ea:
"Anita is a standout, even in Hollywood where beautiful girls is one of the leading crops. To put it mildly, Anita is a spectacular by herself. On the tour I introduced her by saying, 'Here's the greatest thing to come out of Sweden since smorgasbord! The GIs really went wild over her. Nature had certainly endowed her. When Anita walked on the stage, I'd say, 'Her parents got the Nobel prize for architecture'...
"It was I who made Fellini famous, not the other way around". (Anita Ekberg)
iata ce zice si martin Scorsese despre asta, la moartea actritei : "It was her one great moment in movies, but it was legendary.”
Am dat La Dolce Vita la Cinemateca Patria , la Brasov, intr-o superba copie restaurata asta toamna si am revazut scena, superba, unica, minunata !
Acum il voi relua in luna februarie, pentru Anita !
si o scena memorabila din Intervista de Fellini (1987) in crea mMrcello Mastroianni si Anita Ekberg se intorc in "gli belli tempi del pasato" !
Iata ce spunea Bob Hope despre ea:
"Anita is a standout, even in Hollywood where beautiful girls is one of the leading crops. To put it mildly, Anita is a spectacular by herself. On the tour I introduced her by saying, 'Here's the greatest thing to come out of Sweden since smorgasbord! The GIs really went wild over her. Nature had certainly endowed her. When Anita walked on the stage, I'd say, 'Her parents got the Nobel prize for architecture'...
"It was I who made Fellini famous, not the other way around". (Anita Ekberg)
luni, 12 ianuarie 2015
Program Cinemateca Patria 12-18 ianuarie 2015
Program Cinemateca Patria, Brasov-12-18 ianuarie 2015
site oficial aici
sau http://cinematecapatria.ro/
Luni 12 ianuarie
20:00 Seara Filmului European
Orașul copiilor pierduți / La cité des enfants perdus (Franța, 1995)
Regia: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Cu: Ron Perlman, Daniel Emilfork, Judith Vittet
Dramă, fantastic
Durata: 112 min.
Selecția oficială –Festivalul de la Cannes
Marți 13 ianuarie
20:00 Seara filmului asiatic
Eroul / Ying xiong/ Hero (2002)
Regia: Zhang Yimou
Cu: Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung
Acţiune, istoric
Durata: 99 min.
Nominalizat la Globul de Aur și Oscar pentru cel mai bun film străin
Miercuri 14 ianuarie
20:00 Seara Doc and Roll
Marea amețeală / Dazed and Confused (SUA, 1993)
Regia: Richard Linklater (al treilea film de Linklater luna asta la Cinemateca, regizorul tocmai a primit Globul de Aur pentru Boyhood)
Cu: Jason London, Milla Jovovich, Matthew McConaughey
Comedie, muzică
Durata: 102 min.
Joi 15 ianuarie
20:00 Comedy Classics
Se mărită Cathy? /That Touch of Mink (SUA, 1962)
Regia: Delbert Mann
Cu: Cary Grant, Doris Day, Gig Young
Comedie romantică
Durata: 99 min.
3 nominalizări la premiul Oscar
LMA Cary Grant (18 ianuarie)
Sâmbătă 17 ianuarie
11:00 Matineu copii
Mica sirenă / The Little Mermaid (SUA, 1989)
Regia: Ron Clements, John Musker
Animaţie
Durata: 83 min.
Dublat în limba română
Duminică 18 ianuarie
11:00 Matineu copii
Tarzan (SUA, 1999)
Regia: Chris Buck, Kevin Lima
Animaţie
Durata: 88 min.
Dublat în limba română
Zilele filmului Ceh la Cinemateca Brașov 16-18 ianuarie 2015
O retrospectivă de 5 filme cehești clasice!
Vineri 16 ianuarie
20:00 Zilele filmului Ceh –opening-
Misteriosul castel din Carpați / Tajemství hradu v Karpatech (1981)
Regia: Oldrich Lipský
Cu: Michal Docolomanský, Evelyna Steimarová, Vlastimil Brodský Comedie, fantastic
Durata: 97 min.
O ecranizare cult a romanului lui Jules Verne
Premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul de la Fantasporto
Sâmbătă 17 ianuarie
18:00 Zilele filmului Ceh
Joe Limonadă / Limonádový Joe aneb Konská opera (1964)
Regia: Oldrich Lipský
Cu: Karel Fiala, Rudolf Deyl, Milos Kopecký
Comedie parodică
Durata: 84 min
Premiul Scoica de Argint la festivalul de la San Sebastian 1964
20:00 Zilele filmului Ceh
Incineratorul / Spalovac mrtvol (Cehia, 1969)
Regia: Juraj Herz
Cu: Rudolf Hrusínský
Dramă, comedie neagră
Durata: 95 min.
3 premii la festivalul de la Sitges 1972
Film cult suprarealist, ultra-clasic underground made in Cehoslovacia !
Duminică 18 ianuarie
18:00 Zilele filmului Ceh
Nick Carter Superdetectiv / Adéla jeste nevecerela (1978)
Regia: Oldrich Lipský
Cu: Michal Docolomanský, Rudolf Hrusínský, Milos Kopecký
Comedie parodică
Durata: 102 min.
Premiul Saturn al Academiei Americane de Science Fiction, Fantasy & Horror Films, 1980
Cea mai bună imagine la festivalul de la Sitges
20:00 Zilele filmului Ceh
Trenuri bine pazite / Ostre sledované vlaky (1966)
Regia: Jirí Menzel
Cu: Václav Neckár, Josef Somr, Vlastimil Brodský
Dramă, război
Durata: 93 min.
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
site oficial aici
sau http://cinematecapatria.ro/
Luni 12 ianuarie
20:00 Seara Filmului European
Orașul copiilor pierduți / La cité des enfants perdus (Franța, 1995)
Regia: Marc Caro, Jean-Pierre Jeunet
Cu: Ron Perlman, Daniel Emilfork, Judith Vittet
Dramă, fantastic
Durata: 112 min.
Selecția oficială –Festivalul de la Cannes
Marți 13 ianuarie
20:00 Seara filmului asiatic
Eroul / Ying xiong/ Hero (2002)
Regia: Zhang Yimou
Cu: Jet Li, Tony Leung, Maggie Cheung
Acţiune, istoric
Durata: 99 min.
Nominalizat la Globul de Aur și Oscar pentru cel mai bun film străin
Miercuri 14 ianuarie
20:00 Seara Doc and Roll
Marea amețeală / Dazed and Confused (SUA, 1993)
Regia: Richard Linklater (al treilea film de Linklater luna asta la Cinemateca, regizorul tocmai a primit Globul de Aur pentru Boyhood)
Cu: Jason London, Milla Jovovich, Matthew McConaughey
Comedie, muzică
Durata: 102 min.
Joi 15 ianuarie
20:00 Comedy Classics
Se mărită Cathy? /That Touch of Mink (SUA, 1962)
Regia: Delbert Mann
Cu: Cary Grant, Doris Day, Gig Young
Comedie romantică
Durata: 99 min.
3 nominalizări la premiul Oscar
LMA Cary Grant (18 ianuarie)
Sâmbătă 17 ianuarie
11:00 Matineu copii
Mica sirenă / The Little Mermaid (SUA, 1989)
Regia: Ron Clements, John Musker
Animaţie
Durata: 83 min.
Dublat în limba română
Duminică 18 ianuarie
11:00 Matineu copii
Tarzan (SUA, 1999)
Regia: Chris Buck, Kevin Lima
Animaţie
Durata: 88 min.
Dublat în limba română
Zilele filmului Ceh la Cinemateca Brașov 16-18 ianuarie 2015
O retrospectivă de 5 filme cehești clasice!
Vineri 16 ianuarie
20:00 Zilele filmului Ceh –opening-
Misteriosul castel din Carpați / Tajemství hradu v Karpatech (1981)
Regia: Oldrich Lipský
Cu: Michal Docolomanský, Evelyna Steimarová, Vlastimil Brodský Comedie, fantastic
Durata: 97 min.
O ecranizare cult a romanului lui Jules Verne
Premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul de la Fantasporto
Sâmbătă 17 ianuarie
18:00 Zilele filmului Ceh
Joe Limonadă / Limonádový Joe aneb Konská opera (1964)
Regia: Oldrich Lipský
Cu: Karel Fiala, Rudolf Deyl, Milos Kopecký
Comedie parodică
Durata: 84 min
Premiul Scoica de Argint la festivalul de la San Sebastian 1964
20:00 Zilele filmului Ceh
Incineratorul / Spalovac mrtvol (Cehia, 1969)
Regia: Juraj Herz
Cu: Rudolf Hrusínský
Dramă, comedie neagră
Durata: 95 min.
3 premii la festivalul de la Sitges 1972
Film cult suprarealist, ultra-clasic underground made in Cehoslovacia !
Duminică 18 ianuarie
18:00 Zilele filmului Ceh
Nick Carter Superdetectiv / Adéla jeste nevecerela (1978)
Regia: Oldrich Lipský
Cu: Michal Docolomanský, Rudolf Hrusínský, Milos Kopecký
Comedie parodică
Durata: 102 min.
Premiul Saturn al Academiei Americane de Science Fiction, Fantasy & Horror Films, 1980
Cea mai bună imagine la festivalul de la Sitges
20:00 Zilele filmului Ceh
Trenuri bine pazite / Ostre sledované vlaky (1966)
Regia: Jirí Menzel
Cu: Václav Neckár, Josef Somr, Vlastimil Brodský
Dramă, război
Durata: 93 min.
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
duminică, 11 ianuarie 2015
Francesco Rosi RIP
Francesco Rosi, unul din Marii regizori italieni, s-a dus si el :( Avea 92 de ani. Autor de filme politice, angajante, premiat cu Palme d'Or la Cannes pentru Afacerea Mattei (1972), cu Gian Maria Volonté, actorul sau predilect.
Primul film, La Sfida, in 1968, a primit premiul special al juriului la Venetia. Clasice: Cu miinile pe oras, Salvatore Giuliano, Iisus s-a oprit la Eboli, Lucky Luciano, Cadavre de lux. A facut si film-opera, Carmen (1984, care a rulat atunci si la noi pe ecrane, cu Plácido Domingo, Ruggero Raimondi si Julia Migenes-Johnson in rolul titular. A ecranizat in 1987 romanul lui Gabriel García Márquez, Cronica unei morti anuntate. Ultimul film, The Truce, dupa romanul lui Primo Levi, cu John Turturro, in 1997.
premii la Venetia, Berlin, filmele lui au aparut pe dvd la prestigioasa Colectie Critterion !
Necrolog in Variety si in Sight and Sound
Primul film, La Sfida, in 1968, a primit premiul special al juriului la Venetia. Clasice: Cu miinile pe oras, Salvatore Giuliano, Iisus s-a oprit la Eboli, Lucky Luciano, Cadavre de lux. A facut si film-opera, Carmen (1984, care a rulat atunci si la noi pe ecrane, cu Plácido Domingo, Ruggero Raimondi si Julia Migenes-Johnson in rolul titular. A ecranizat in 1987 romanul lui Gabriel García Márquez, Cronica unei morti anuntate. Ultimul film, The Truce, dupa romanul lui Primo Levi, cu John Turturro, in 1997.
premii la Venetia, Berlin, filmele lui au aparut pe dvd la prestigioasa Colectie Critterion !
Necrolog in Variety si in Sight and Sound
Samuel Goldwyn Jr. RIP
Tocmai vroiam sa anunt ca a murit Francesco Rosi si sa zic ca ma astept sa fie o treime soon (dupa Rod Taylor), pentru ca sa e regula mortilor se pare ..cind vad anuntat pe imdb ca a murit Samuel Goldwyn Jr. Fiul producatorului Sam Goldwyn, fondatorul MGM alaturi de Louis Meyer avea 88 de ani. A condus Samuel Goldwyn Company, a produs de 2 ori premiile Oscar (si a luat un Emmy pentru asta), si filme diverse, de la Mystic Pizza la Master and Commander si pina la noua versiune la Th Secret Life of Walter Mitty de anul trecut.
necrolog in Variety
necrolog in Variety
Top seriale 2014
Top Se7en seriale 2014
-de ce se7en, pt ca e jumatea lui 14, sau pt ca True D aduce a 7 -sau ca nu am gasit 10-
this top is of course subjective :)
1. Fargo –o placere, Billy Bob Thornton genial, in rolul vietii , spinoff inteligent la un film sacrosanct, funny as dark humour went si cooling the summer with the winter vibe. Sa nu uitam accentele :). Se face si sezonul 2, care e situat in 1979 !
2. True Detective-the hippest si soundtrackest dar si the most overrated finally
TOATE POSTURILE MELE DESPRE SERIAL SI DESPRE SOUNDTRACK AICI
3. The Walking Dead sezonul 5=pentru ca e f greu sa aduci atita tensiune in al cincilea sezon si desi povestea poate continua la infinit, ne pasa de personaje Si e the best in zombieland.
and so...see ya in February 2015 :)
4. Peaky Blinders-2 sezoane-better than Boardwalk Empire. Si mai violent. Si cu un cote social. British. Irish. Scottish. Birmingham 1919. Cillian Murphy, Annabelle Wallis, Sam Neill, Tom Hardy, frezele si soundtrackul genial, care chiar da contrapunct. Jack White, si all White Stripes, PJ Harvey, etc.
5. Penny Dreadful sezonul 1-ceea ce trebuia sa fie LXG (Alan Moore’s League of Extraordinary Gentlemen), creat de John Logan (scribul de la Gladiator la Skyfall cu trecere prin Hugo si Rango), cu o Eva Green risqué (mai mult ca in Sin City 2). Secventa de exorcism-far out ! Grand Guignol (v. ep. VII) with style ! and kinky !
6. The Strain sezonul 1-combinatia lui del Toro si Chuck Hogan la mitul vampiric plus zombie, limba romana mangled as ever plus WW2, lagare si un David Bradley excellent, plus efecte viscerale pe care nu le vezi in seriale TV ! si un cameo Rick Baker :)
7. Ray Donovan sezonul 2, episodul 7, cu Ziua de nastere (intitulat Walk This Way, dupa piesa Run DMC), a fost printre cele mai copioase ore de TV ever. Prietenul lui Jon Voight, Shorty (Steph DuVall) genial. Iar Voight wannabe scenarist hollywoodian, priceless. Yo Soy Capitan !
*
Biggest dissapointment: Californicaton sezonul sapte. Useless !
-de ce se7en, pt ca e jumatea lui 14, sau pt ca True D aduce a 7 -sau ca nu am gasit 10-
this top is of course subjective :)
1. Fargo –o placere, Billy Bob Thornton genial, in rolul vietii , spinoff inteligent la un film sacrosanct, funny as dark humour went si cooling the summer with the winter vibe. Sa nu uitam accentele :). Se face si sezonul 2, care e situat in 1979 !
2. True Detective-the hippest si soundtrackest dar si the most overrated finally
TOATE POSTURILE MELE DESPRE SERIAL SI DESPRE SOUNDTRACK AICI
3. The Walking Dead sezonul 5=pentru ca e f greu sa aduci atita tensiune in al cincilea sezon si desi povestea poate continua la infinit, ne pasa de personaje Si e the best in zombieland.
and so...see ya in February 2015 :)
4. Peaky Blinders-2 sezoane-better than Boardwalk Empire. Si mai violent. Si cu un cote social. British. Irish. Scottish. Birmingham 1919. Cillian Murphy, Annabelle Wallis, Sam Neill, Tom Hardy, frezele si soundtrackul genial, care chiar da contrapunct. Jack White, si all White Stripes, PJ Harvey, etc.
5. Penny Dreadful sezonul 1-ceea ce trebuia sa fie LXG (Alan Moore’s League of Extraordinary Gentlemen), creat de John Logan (scribul de la Gladiator la Skyfall cu trecere prin Hugo si Rango), cu o Eva Green risqué (mai mult ca in Sin City 2). Secventa de exorcism-far out ! Grand Guignol (v. ep. VII) with style ! and kinky !
6. The Strain sezonul 1-combinatia lui del Toro si Chuck Hogan la mitul vampiric plus zombie, limba romana mangled as ever plus WW2, lagare si un David Bradley excellent, plus efecte viscerale pe care nu le vezi in seriale TV ! si un cameo Rick Baker :)
7. Ray Donovan sezonul 2, episodul 7, cu Ziua de nastere (intitulat Walk This Way, dupa piesa Run DMC), a fost printre cele mai copioase ore de TV ever. Prietenul lui Jon Voight, Shorty (Steph DuVall) genial. Iar Voight wannabe scenarist hollywoodian, priceless. Yo Soy Capitan !
*
Biggest dissapointment: Californicaton sezonul sapte. Useless !
Abonați-vă la:
Postări (Atom)